MonitoareReviewsStiri

BenQ BL2411 Review

imag0294

BenQ BL2411 Review

In luna martie a anului trecut BenQ anunta lansarea primului sau monitor de 24 inch in diagonala cu afisaj IPS (In-Plane Switching), BenQ BL2411 si cu o rata aspectului mai rar intalnit pe piata monitoarelor, 16:10.

O sa va intrebati de ce am hotarat sa testam acest produs la aproape un an distanta. Ei bine, deoarece nu am gasit pe niciunde un review romanesc la acest monitor BenQ BL2411 construit pentru munca de birou si mai putin pentru gaming. Monitorul beneficiaza de tehnologie Flicker-free backlight si unghiuri de vizibilitate de 178 de grade pe verticala si pe orizontala, multumita ecranului IPS.

Aspect

imag0280

Privit din fata, observam ca monitorul BenQ BL2411 beneficiaza de o rama din plastic cu finisaj mat, destul de subtire – 16mm (atat masoara rama pe partile laterale si in partea de sus).  Partea de jos a ramei in schimb, este ceva mai groasa – 22mm, si asta, deoarece BenQ a montat senzorul pentru protectia ochilor (Flicker-free, detectie lumina ambientala din incapere si auto-ajustare), plus senzorul Eco (Eco mode), care detecteaza miscarea din fata lui, pentru a duce monitorul in modul standby atunci cand utilizatorul nu este prezent la PC, sau al „trezi” din stanby cand utilizatorul revine pe scaun. Usor mai spre dreapta senzorilor dam peste butoanele (iluminate LED si sensibile la atingere) de navigare meniu OSD (setari on-screen) al monitorului.

Afisajul este, sa ii spunem semi-stralucitor (anti-glare), ceea ce face ca imaginea redate de acest monitor sa fie mai putin granulata, in comparatie cu multe din afisajele AH-IPS.

imag0278

Privit din lateral, observam ca monitorul nu este tocmai subtire, dar nu este nici bortos, ca sa zic asa. Are o subtirime medie. Piciorul (suportul de sustinere al ecranului) este destul de solid, permite inclinarea ecranului la un unghi de 5 grade in fata, 20 spre spate si pana la 45 de grade in partile laterale (stanga, dreapta), in timp ce partea pivotanta a bratului iti permite rotirea ecranului IPS la 90 de grade (vertical – vezi foto).

Pe partea din spate, pe acel brat, descoperim sistemul ce permite ajustarea inaltimii ecranului, in functie de preferintele fiecaruia. Monitorul beneficia de un sistem de prindere (montare) VESA de 100mm x 100mm

imag0282

Conectivitate

Tot pe spate, descoperim porturile monitorului BenQ BL2411, ascunse sub ecran si amplsate cu gura in jos (destul de dificil de accesat uneori). Aici avem portul de alimentare la priza 220, butonul ON/OFF, un port DVI-D, unul VGA, un DisplayPort, Line-in de 3.5mm si un jack audio 3.5mm pentru casti. Monitorul nu beneficiaza de port HDMi,  dar dupa cum spuneam, este un monitor pentru lucru, nu pentru jocuri.

imag0290

Tot in spate descoperim si doua difuzoare stereo modeste de 1 watt, dar si slotul Kensington lock (securitate).

Software

BenQ BL2411 beneficiaza de o interfata OSD (Intuitive UI), care ne ofera acces la toate setarile monitorului, inclusiv la calibrarea, activarea, dezactivarea senzorilor cu care este dotat acest model.

Nu voi vorbi prea mult despre meniul OSD si optiunile disponibile in el, ci mai degraba va voi lasa pe voi sa le descoperiti singuri din galeria foto.

Specificatii BenQ BL2411:

  • Ecran: 24 inch
  • Panou (afisaj): IPS LCD
  • Rezolutie ecran: 1920 x 1200
  • Luminozitate: 300 cd/m2
  • Culori: 16.7 milioane
  • Timp raspuns (GTG): 5ms
  • Rata refres: 60Hz
  • Rata Contrast: 1,000:1
  • Unghi vizibilitate: 178º orizontal, 178º vertical
  • Greutate: 6.7 kg
  • Consum: 39.2W

Concluzie

Pot spune ca acest monitor m-a ajutat foarte mult in munca pe care o prestez zilnic la Gadget Talk, in primul rand pentru ca m-am confruntat cu o infectie oculara (iridociclita) urata, iar dimensiunile sale, precum si tehnologia Flicker-free implementata acestui monitor BenQ, a ajutat ochiul sa nu oboseasca atunci cand priveam in ecran, iar in al doilea rand economisesti inteligent energie, care ar putea parea un fleac pe parcursul a 14 zile (perioada in care noi l-am testat), dar nu si pe termen lung.

Plusuri:

  • senzor de miscare (eco-friendly)
  • tehnologie flicker-free (adaptare la lumina camerei)
  • rezolutie 1920×1200 (aspect 16:10)
  • picior pivotant
  • unghiuri mari de vizualizare

Minusuri:

  • lipsa port HDMI
  • senzorul eco poate deveni enervant uneori, daca nu e calibrat ca lumea

Pentru un monitor office, ati putea crede ca pretul de 1250 lei este mult prea mare, dar care ar fi pretul corect pentru a va proteja ochii (sanatatea), mai ales daca petreceti (lucrati) ore in sir in fata calculatorului. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button

Adblock Detected

Dacă îți place site-ul nostru te rugăm să-l adaugi în Whitelist-ul AdBlock. Mulțumim!