LinuxSOFTWAREStiri

Canonical anunta Ubuntu 13.10 pentru PC, smartphone si servere

image

In luna februarie a acestui an Canonical reusea sa uimeasca o comunitate intreaga cand a anuntat ca testeaza o versiune Ubuntu pentru smartphone si tablete. Opt luni mai tarziu, dupa teste indelungate, compania din spatele unuia dintre cele mai de succes distributii Linux, a anuntat noua versiune Ubuntu 13.10, nume de cod Suacy Salamandra, versiune compatibila atat cu PC-urile, cat si cu smartphone-urile si tabletele din gama Google Nexus pentru moment.

Pentru a grabi dezvoltarea sistemului pe segmentul mobile, Canonical pune la dispozitia dezvoltatorilor de aplicatii SDK-ul care include o serie de unelte, cu ajutorul carora simplifica, eficientizeaza si incurajeaza dezvoltarea de aplicatii pentru dispozitivele compatibile cu aceasta versiune Ubuntu.

In prezent Canonical colaboreaza cu o serie de parteneri (nu a dorit sa dezvaluie cine sunt acestia), cu care spera ca in 2014 sa lanseze spre comercializare primele dispozitive (telefoane / tablete) care sa ruleze nativ Ubuntu.

Cu Ubuntu 13.10, Canonical a realizat ceea ce Microsoft se chinuie si deocamdata a esuat sa faca cu Windows 8, Google cu Android si cred ca am putea trece si Apple la acest capitol, unificand mai multe versiuni de OS intr-unul singur pentru toate dispozitivele, indiferent ca vorbim de PC Desktop, servere, laptopuri sau smartphone-uri ori tablete.

Mai ramane ca, Canonical sa convinga dezvoltatorii de aplicatii sa se alature acestei comunitati si sa lanseze aplicatii pentru acest sistem hibrid oarecum nou, pentru ca utilizatorii sa-l adopte.

La prima vedere Ubuntu pare un candidat serios pentru sistemele de operare mobile cum sunt iOS, Android sau Windows Phone, dar pana a deveni un pretendent serios la lista din ‘Top 3,’ e un drum lung. Sistemul are nevoie de o gama larga de aplicatii cu care sa poata sa atraga utilizatorii.

Ubuntun13.10 este compatibil in momentul de fata si poate fi descarcat si instalat pe urmatoarele terminale mobile: Galaxy Nexus, Nexus 4, Nexus 7 si Nexus 10.

Descarca Ubuntu 13.10

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button

Adblock Detected

Dacă îți place site-ul nostru te rugăm să-l adaugi în Whitelist-ul AdBlock. Mulțumim!