StiriTelecom

Cartele prepay cu buletinul, din 2020 (noua lege pentru SIMuri)

Cartele prepay cu buletinul

Parlamentul a aprobat prin ordonanta de urgenta modificarea legii, astfel ca vom putea cumpara numai cartele prepay cu buletinul, din 2020.

Ministerul Comunicatiilor in colaborare cu Societatea Informationala si Ministerul de Interne, au propus parlamentului o schimbare a legii prin care sa se creeze un cadru legal pentru implementarea de servicii care sa furnizeze, in viitor, informatii de localizare mult mai exacte despre cei care apeleaza numerele de urgenta, gen 112. Propunere ce a fost aprobata saptamana aceasta prin OUG.

Astfel, incepand cu 1 ianuarie 2020 operatorii telecom sunt obligati prin noua modificare a legislatiei sa colecteze datele de identificare ale utilizatorilor de cartele telefonice prepay (preplatite), iar incepand cu data de 1 septembrie 2020 nimeni nu va mai putea cumpara cartele SIM fara sa prezinte actul de identitate.

„Inregistrarea cartelelor prepay reprezinta o masura necesara prin care intram in normalitate. Situatia exceptionala este acum. Peste 150 de tari la nivel mondial au adoptat o astfel de legislatie, din care 22 de state numai in Europa. Am vazut ca erau exprimate ingrijorari drepturile fundamentale ale omului sau aspecte de constitutionalitate. Vreau sa va spun ca toate articolele din aceasta Ordonanta de Urgenta au fost scrise de catre juristi, care au avut in vedere si aspectele ridicate de Curtea Constitutionala. Cu totii suntem de acord ca in tarile europene unde exista legislatia, sunt respectate drepturile fundamentale ale omului”, a mentionat Eduard Lovin vicepresedintele Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM).

Toti cei care detin deja cartele telefonice prepaid, au opt luni de zile la dispozitie sa furnizeze datele de identificare. Totusi, nu se specifica ce se poate intampla in cazul in care detinatorul unei astfel de cartele refuza sa isi dea datele cu caracter personal.

„Majoritatea operatorilor mobili au avut campanii de marketing prin care acorda bonusuri pe cartelele prepay, daca utilizatorii isi dadeau in mod voluntar datele personale. In prezent, majoritatea operatorilor mobili au deja un volum destul de mare in bazele de date cu o asociere de nume pe cartelele preplatite. Am stabilit ca, inca de la momentul intrarii in vigoare a acestei initiative legislative, vor putea pune la dispozitia operatorului 112 aceste date colectate deja prin campanii de marketing, iar ulterior datele pentru intrarea in legalitate si cu restul milioanelor de utilizatori care nu au numele asociat numarului de telefon asociat sa respecte termenul agreat si precizat in legislatie. Termenul de 1 ianuarie este pentru pregatirea modalitatilor de colectare a datelor si inceperea vanzarii cartelelor cu preluarea datelor personale, urmand ca termenul al doilea sa fie suficient de generos pentru a putea inregistra toate cartelele preplatite aflate acum in uz pentru care nu este asociat un nume, un numar si o adresa”, a mai precizat vicepresedintele ANCOM.

Aceeasi modificare legislativa efectuata prin ordonanta de urgenta saptamana aceasta mai include si noi sanctiuni mult mai aspre pentru cei care suna sa alerteze autoritatile de false pericole.

Astfel, minimul amenzii stabilit pana acum a fost majorat de la 500 la 1.500 de lei, iar valoarea maxima a amenzii se majoreaza de la 1.000 la 5.000 de lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button

Adblock Detected

Dacă îți place site-ul nostru te rugăm să-l adaugi în Whitelist-ul AdBlock. Mulțumim!