Primii pasi catre o casa inteligenta (Ghid de initiere Smart Home)
Te gandesti serios sa-ti incepi propriul proiect Smart Home, sa-ti automatizezi casa in care locuiesti sau biroul de lucru in asa fel incat sa iti faci viata mai mai confortabila, insa nu stii exact de unde sa incepi? Nicio problema! Ghidul nostru de initiere te va ajuta sa dezlegi tainele casei inteligente.
Ca orice proiect nou initiat trebuie sa ai un punct de plecare, un plan pentru o casa inteligenta. Iar acesta poate fi asistentul vocal Google Home / Amazon Alexa (hub-ul la care vor fi legate toate obiectele smart inteligente din casa) sau smartphone-ul. Ganditi-va la acest hub sau la telefonul mobil ca la un panou de comanda pentru toate obiectele smart (inteligente) din casa / birou pe care le vei conecta la el, tocmai pentru a le putea controla de la distanta prin conexiune wireless / bluetooth.
Inainte de a incepe acest ghid, va propun sa lamurim putin ce inseamna un proiect Smart Home, de unde isi trage denumirea si care sunt componentele sale.
Istoria Smart Home (casa inteligenta)
In anul 1975 ia nastere protocolul de comunicare X10 (pe frecventa radio 120kHz) dedicat automatizarii casei, astfel ca visul inspirat din literatura (Orson Welles – War of the Worlds), filmele (Star Trek: The Original Series, 2001: A space Odissey) si desenele animate science-fiction (The Jetsons etc) pe care omenirea il avea de a putea interconecta aparatura electronica si cea electrocasnica face un pas imens spre a deveni realitate.
In practica, acest protocol permite transmiterea de informatii digitale prin cablul electric din casele oamenilor catre prize si intrerupatoare programabile. Semnalele transmise prin acest protocol nu fac altceva decat sa transmita comenzi catre dispozitivele din casa, permitandu-ne astfel sa controlam cum si cand aparatele vor functiona.
Atunci cand utilizam prefixul smart urmat de un alt cuvant (smart home, smart car, smart phone, smart tv), de obicei ne referim la obiecte inteligente interconectate la Internet of Things. In cazul Smart Home / Office, ideea e aceea de a putea automatiza si monitoriza in primul rand sistemele din casa / birou: sistem electric, sistem multimedia (audio / video), sistem de supraveghere, termostat inteligent, sistem de senzori s.a.m.d.
In ziua de azi, in categoria ‘Smart Home’ intra foarte multe obiecte electronice, electrocasnice si nu numai. Cateva exemple concrete sunt: termostatele, sistemele de boxe wireless / boxa invididuala wireless, roboti de bucatarie, roboti de curatenie (aspiratoare), corpuri de iluminat, becuri wireless, intrerupatoare wireless, prize wireless, sisteme de monitorizare a energiei electrice si gaz, incuietori de usi, frigidere, masini de spalat, senzori de detectare inundatie si fum si lista poate continua.
Practic, tot ce poate fi conectat si controlat de la distanta prin intermediul unei aplicatii, ori a unui hub prin comenzi vocale poate fi catalogat ca un obiect inteligent.
Indiferent ca optati pentru un hub sau direct prin intermediul telefonului, ideea e sa centralizati tot ce e conectat intr-un singur loc.
Primii pasi catre o casa inteligenta
Obiectele si serviciile care compun un proiect Smart home difera de la persoana la persoana, in functie de preferintele si obiceiurile zilnice ale fiecaruia dintre noi.
Sansele ca, la momentul citirii acestui articol sa detineti deja unul sau mai multe aparate mai mult sau mai putin smart prin casa, sunt destul de mari.
In orice caz, totul se rezuma la bani, astfel ca, daca bugetul vostru este limitat, atunci puteti incepe simplu prin achizitia de becuri LED (unul sau mai multe becuri cu lumina calda/rece/neutra/color cu conexiune wireless), pe care sa le controlati prin intermediul unei aplicatii dedicate de mobil. Fiindca, nu-i asa, cine nu detine un smartphone in ziua de azi, nu?
A doua optiune ar fi prin intermediul unui hub / smart speaker Google Home / Amazon Echo (sau altele), care sa va permite controlul obiectelor smart prin comenzi vocale. Desigur ca, un astfel de hub costa intre 130 lei si poate sari de 1.000 – 2.000 lei, in functie de model/brand si de dotarile hardware si functiile pe care acesta le integreaza.
Dar revenind la ghidul nostru de start recomandarea noastra e sa incepeti cu un simplu bec LED wireless, si-n timp, treptat, sa achizitionati o priza wireless, un prelungitor wireless, un intrerupator, un senzor de inundatii, senzor pentru detectarea fumului sau o camera de supraveghere pentru casa (poarta / usa de la intrare), ori pentru bebe.
In cazul in care bugetul dumneavoastra nu e limitat si va permiteti achizitionarea mai multor obiecte smart pe care sa le conectati si sa le controlati prin intermediul unei aplicatii de mobil sau a vocii cu ajutorul unui hub smart cu asistent vocal, atunci va recomandam cateva obiecte de baza de la care sa porniti proiectul vostru smart home.
Top 6 echipamente de baza cu care sa-ncepeti proiectul Smart Home
1 Primul lucru de care te lovesti des prin casa, prin birou este priza. Asta fiindca avem atat de multa aparatura electrica si electronica pe care o utilizam zi de zi, astfel o priza inteligenta wireless sau un prelungitor cu mai multe prize inteligente wireless, este unul din primele obiecte smart pe care vi le recomandam. In plus preturile sunt destul de accesibile indiferent de buget.
Priza sau prelungitorul wireless este util deoarece iti permite sa tai curentul dupa bunul plac, astfel tu decizi cand si cum sa iti protejezi aparatura din casa.
2 Al doilea obiect de care ne lovim zilnic este becul, astfel ca, un bec LED wireless (indiferent ca e RGB sau standard) este ideal pentru a va completa lista de obiecte smart de baza necesare la initierea unui proiect smart home / smart office.
3 Becul wireless poate fi inlocuit de un intrerupator wireless de perete, care va va permite sa controlati lumina din camere direct din intrerupator. In acest caz, nu mai e necesara achizitia unui bec wireless, deoarece becurile normale pot fi controlate direct din intrerupatorul wireless. Sau puteti conecta atat un bec wireless, cat si un intrerupator de perete wireless. Beneficiul in plus adus de intrerupator poate fi controlul luminii pe baza de gesturi si/sau voce. Desigur ca, in 2019, se gasesc de cumparat si becuri wireless care accepta comenzi vocale.
4 Un mini hub (ce poate fi considerat un panou de control inteligent) prin care sa puteti controla toate obiectele smart din casa cand plecati de acasa la servici, in vacante de exemplu, sa aveti posibilitatea, optiunea de a executa o singura comanda care sa stinga/protejeze tot ce e conectat atunci cand nu sunteti acasa. Un astfel de hub / panou de control va da posibilitatea unui scenariu care sa va permita accesarea obiectelor smart din casa pentru a simula activate in casa, a tine hotii la distanta (daca va mai amintiti filmul Home Alone, cand Kevin simula ca parintii sai sunt acasa).
5 Un alt obiect de baza pentru proiectul vostru smart home poate fi jaluzeaua / rulourile smart (la fel control wireless sau prin voce de la distanta). Jaluzelele / rulourile sunt des intalnite in casele oamenilor, astfel ca poate fi considerat un obiect smart de baza.
6 Pentru un corp sanatos, pe langa miscare aveti nevoie de un consum optim de apa pura, filtrata, fara impuritati. Un astfel de sistem de filtrare prin osmoza inversa va poate asigura o apa potabila de calitate.
7 Calitatea aerului din casa se poate controla cu un purificator de aer smart care filtreaza particulele si praful, elimina mirosurile neplacute si improspateaza aerul din locuinta, alaturi de un dezumidificator pentru controlul umiditatii din aerul din locuinta.
Recomandari de branduri producatoare si obiecte smart
I. Incepem lista noastra de recomandari cu brandul Nedis, care ne ofera o gama variata de produse de baza pentru a incepe propriul proiect smart home.
Spre exemplu, becurile LED wireless produse de Nedis sunt ideale, fiindca pe langa functia wireless iti permite conectarea lor prin intermediul unei aplicatii la smartphone, au si o autonomie de functionare de peste 10.000 (intre 15.000 si 20.000) de ore. Asta inseamna intre 1 si pana la 3 ani de functionare.
bec Nedis wireless RGB (color)
bec Nedis wireless cu filament
II. Si, daca tot v-am recomandat becuri wireless de la Nedis, tot de la ei, va recomandam si un intrerupator dublu wireless de perete, intrerupator din sticla cu aspect elegant si butoane touch (tactile). Fiind un intrerupator wireless iti permite conectarea lui la aplicatia Nedis Smart Life, astfel ca poate fi controla cu ajutorul telefonului mobil sau pe baza de comenzi vocale prin Amazon Alexa sau Google Assistant, aplicatia Nedis fiind compatibila cu cei doi asistenti.
III. A treia recomandare este brandul Woox, care la fel ne propune o gama variata de produse smart. De la ei va recomanda un prelungitor wireless cu trei prize si 4 porturi USB, prize ce pot fi controlate individual prin aplicatia de mobil disponibila pentru Android / iOS. In plus, prelugnitorul e dotat cu LED-uri verzi astfel ca stii cand si care prize sunt oprite sau pornite.
Toate aceste produse le gasiti atat pe site-ul international al producatorilor dispozitivelor inteligente, cat si pe piata noastra prin intermediul magazinului de retail Vitacom Electronics, care comercializeaza o intreaga categorie de astfel de produse smart prin magazinele sale fizice din toata tara sau magazinul online, produse cu ajutorul carora sa puteti porni la drum cu propriul proiect de casa inteligenta.
Asteptam cu interes povestile voastre despre cum ati initiat primul vostru proiect smart home!