Odata cu trecerea la tehnologia smart, aspiratoarele robot isi fac loc in locuinte si birouri, inlocuind clasicele aspiratoare cu furtun. Noile modele de aspiratoare robot nu mai necesita atat de multa atentie si prezenta fizica a omului, sunt create sa fie independente si sa-si faca treaba, sa curete suprafetele plane din interior.
Un aspirator robot iti permite sa ramai linistit pe canapea, sau sa te ocupi de alte activitati prin casa in timp ce acesta aspira, deoarece poate fi controlat prin intermediul unei telecomande sau a unei aplicatii pe care o instalezi pe smartphone sau pe tableta.
Ghidul de astazi este menit sa va ajute nu numai sa indentificati cel mai bun aspirator robot care vi se potriveste, dar sa va si incurajeze sa faceti trecerea de la aspiratoarele clasice cu furtun la cele noi, cele care va vor ajuta sa scapati de parul uman, cel de animale (caine, pisica) sau de praf printre altele, fara ca dumneavoastra sa depuneti prea mult efort, fara sa stati langa el in timp ce curata podeaua.
Aspiratorul robot este autonom si in unele cazuri inteligent datorita placii de baza cu care vin dotate. Unele modele dispun de tehnologie laser, de conexiune wi-fi si de senzori care sa le ajute sa detecteze obstacolele de pe podeaua casei, de pe coridoarele cladirilor si din birourile firmelor tocmai pentru a le evita, a putea aspira fara sa se blocheze.
Caracteristici cheie si accesoriile de care sa tinem cont
Majoritatea aspiratoarelor robot sunt insotite de o statie de incarcare in care trebuie puse pentru a li se reincarca bateria, insa exista si modele care pot face aceasta reincarcare fara interventia noastra. Beneficiind de noua tehnologie de ghidare in spatii interioare, aceste aspiratoare robot se pot intoarce singure la statiile lor de incarcare atunci cand bateria e aproape descarcata.
In plus, acest gen de roboti de aspirare autonomi pot fi programati sa inceapa curatenia la o anumita ora din zi sau din noapte, si pot relua sarcinile prestabilite dupa fiecare reincarcare a bateriei.
Toate aceste aspiratoare vin, bineinteles, cu de-acum clasicul filtru HEPA pentru a prevenit imprastierea alergenilor in aer.
Acest nou tip de aspirator smart lasa in urma la fel de curat ca un aspirator clasic, noile modele fiind dotate cu tot felul de filtre, cu perii laterale sau perii ce se rotesc. De asemenea sunt tot mai compacte, astfel ca pot trece pe sub mese, canapele sau dulapurile cu picior. Cele mai bune modele pot memora cum este asezata mobila in casa, astfel ca, cu fiecare aspirare acesta invata traseele din casa.
Practic, aspiratorul robot necesita o interactiune minima. Singurul moment cand e necesar sa intervi, e atunci cand trebuie golit de mizeria pe care a acumulat-o in timpul aspirarii. Golirea murdariei din aspiratoarelor inteligente fiind si singura problema inca nerezolvata, la care omul trebuie sa intervina fizic.
Este adevarat ca, pentru a ne elibera de aspirarea clasica: stand in picioare si impigand acel aspirator cu furtun inainte si inapoi, va trebui sa scoatem din buzunar o suma destul de importanta pentru achizitia unui aspirator robot, insa pe termen lung aceasta investitie se va dovedi una utila, deoarece in timpul pierdut stand in picioare ca sa aspiri prin casa vei putea face alte lucruri, mult mai placute.
Criteriile dupa care ne orientam in alegerea celui mai bun robot aspirator
Aspecte de care trebuie sa tineti cont atunci cand sunteti in cautarea celui mai bun aspirator robot:
- bateria (autonomia de functionare)
- navigatia
- sistemul de suctie (aspirare)
- daca are conexiune Bluetooth sau Wi-Fi pentru a va putea conecta la el printr-o aplicatie de mobil
Robotul aspirator poate deveni cel mai bun prieten al tau, cel care are grija de curtenia din casa chiar si atunci cand esti plecat. Si, daca tot cheltuim o mica avere pe un astfel de aspirator smart, atunci trebuie sa ne asiguram ca este capabil sa traverseze diferite suprafete pentru a-si face treaba fara interventia omului. Atentie la tipul de covor, mocheta, parchet si verificati daca modelul ales poate curata suprafetele respective.
De asemenea mai trebuie sa tineti cont de exemplu daca in casa sau in cladirile de birouri unde il veti utiliza robotul, pe jos e o carpeta, mocheta sau gresie inchisa la culoare, deoarece acestea pot pacalii senzorii pe infr- rosu ai aspiratorului si astfel robotul va refuza sa treaca peste aceste suprafete si implicit nu va aspira acea zona. Desigur ca generatiile mai noi de astfel de aspiratoare reusesc sa isi faca treaba fara probleme, indiferent ca pe jos e mocheta, parchet (laminat), gresie sau alt tip de pardoseala / dusumea.
Pret aspiratoare robot
Aspiratoarele robot au un preturi ce variaza intre 150 euro (cele mai ieftine) si pot ajunge pana la 2.000 euro, in cazul modelelor echipate cu tot felul de tehnologii noi, inclusiv cu comenzi vocale prin intermediul asistentilor vocali Google sau Amazon Alexa. Unii roboti sunt atat de complecsi incat sunt capabili sa genereze statistici cu activitatea zilnica si chiar harti ale zonelor pe care le curata.
Aspiratoarele inteligente sunt disponibile pe piata de cativa ani buni, insa sunt prea putin cunoscute si familiare oamenilor. Astfel ca, 2020, poate reprezenta anul in care sa faceti pasul catre aceasta tehnologie, catre aspiratoarele care va vor oferi mai multa libertate si mai mult timp liber pentru alte activitati. Un robot de aspirare este o investitie pe termen lung, util in orice locuinta.
Iata cateva modele recomandate atat de performanta lor cat si de parerile utilizatorilor:
- CleanMaxx Robot-vezi pret
- Roborock Cleaner S5 MAX – vezi detalii
- Aspirator robot IROBOT Roomba E5 –
- Aspirator robot ROWENTA Explorer Animal Serie 40 –
-
Aspirator Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop Cleaner – detalii