StiriTech

Cum putem atenua efectele luminozitatii ecranelor digitale asupra retinei ochiului uman?

World Economic Forum, a emis o prezentare cu date, precum si unele avertismente cu referire la efectele directe si indirecte asupra sanatatii, ce pot aparea in anumite conditii de utilizare a dispozitivelor dotate cu ecrane digitale.

Este vorba despre unele efecte asupra retinei, cum ar fi senzatia de ochi uscati, vederea neclara, dar si alte efecte ce provoaca disconfort, cum ar fi dureri de cap, gat si spate. De asemenea se amintesc si anumite dereglari ale functiilor neuronale, mai usor vizibile in special la copii.

In lucrarea intitulata „Eyes Overexposed: The Digital Device Dilemma”, se afirma ca aceste efecte sunt provocate de un cumul de factori, cum ar fi:

– distanta dintre ochi si ecranul dispozitivului

– frecventa si timpul acordat folosirii acestor dispozitive

– expunerea retinei la asa numita „lumina albastra” (blue light)

(studiul poate fi consultat aici.)

„Blue light” este o componenta a luminii vizibile in lungime de unde scurte (cuprinse intre 430 si 480 nm) si purtatoare de o cantitate mai mare de energie, fata de alte componente.

Aceasta componenta a luminii penetreaza ochiul, putand afecta retina, favoriza aparitia sau dezvoltarea cataractei si influenta productia de melatonina, ce poate provoaca la randul ei dereglari ale somnului.

Din fericire, pentru aceasta problema au fost implementate si solutii software, respectiv aplicatii ce ajuta la filtrarea acestei componente a luminii, cu diferite optiuni (filtre Blue light, Opacity etc). Astfel de solutii sunt incluse deja in unele sisteme de operare pentru dispozitive mobile, dar au fost dezvoltate si pentru ecranele de calculatoare de tip Desktop si Notebook. De exemplu in Windows 10 se poate activa functia Night Light.

In alta ordine de idei, exista si studii ce afirma ca folosirea anumitor aplicatii cum ar fi jocurile video, stimuleaza capacitatile vizuale (prin antrenarea functiilor prin care creierul uman proceseaza informatia vizuala – University of Rochester), precum si dezvolta anumite capabilitati senzorimotoare (prin antrenarea functiei vizuale alaturi de coordonarea miscarilor mainilor – University of Toronto).

„Digital eye strain” este sintagma medicala ce caracterizeaza simptomele de care am amintit. Iata si prezentare video urcata pe canalul oficial de YouTube:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button

Adblock Detected

Dacă îți place site-ul nostru te rugăm să-l adaugi în Whitelist-ul AdBlock. Mulțumim!