Traim intr-o era a Internetului, a tehnologiei, dar in special intr-o era a gadgeturilor portabile, precum telefoanele mobile (smartphone-ul), care au devenit mult mai inteligente si foarte utilizate de multi dintre noi pe tot parcursul unei zile. Aceste gadgeturi portabile, pe cat de interesante, ele nu fac altceva decat sa ne distraga des atentia de la lucruri mult mai importante din viata noastra atunci cand le utilizam. Din pacate, gadgeturile sunt una din principalele surse cauzatoare de accidente rutiere, peste tot in lume. 7 din 10 oameni utilizeaza telefonul mobil in timp ce conduc!
Din acest motiv, in Statele Unite de exemplu, atat operatorii locali de telefonie mobila, cat si posturile de televiziune ruleaza tot felul de campanii de constientizare a utilizatorilor (soferilor in mod special) de smartphone / tablete, prin care le arata acestora la ce pericole se expun ei, dar si ceilalti participanti la trafic (inclusiv pietonii), atunci cand utilizeaza aceste gadgeturi in timp ce conduc.
https://www.youtube.com/watch?v=OVnRcIXEqaU
Operatorul american AT&T merge cu acest tip de promovare pana intr-acolo, incat distribuie tot felul de pliante care sunt incluse in cutiile telefoanelor mobile comercializate. In unele cazuri, acest tip de campanii se regasesc sub forma unor folii lipite pe ecranul telefoanelor comercializate. In Romania, astfel de campanii lipsesc cu desavarsire, cel putin noi nu am prea vazut la TV sau la vreunul din operatorii nostrii telecom, o astfel de promovare, desi numarul accidentelor si al victimelor nu e nici pe departe in scadere.
„Din punctul nostru de vedere am mărit amenzile la contravenţiile săvârşite cu intenţie cum ar fi trecerea printre bariere la calea ferată, nepurtarea centurii de siguranţă, folosirea telefonului mobil la volan sau neacordarea de prioritate. Majoritatea acestor contravenţii pot duce la producerea unor accidente grave din vina şoferului contravenient. Ori noi tocmai asta încercăm să prevenim”, au explicat specialiştii din Ministerul de Interne care au lucrat la noua legislaţie rutieră pentru www.politiarutiera.ro
Intrebarea noastra este: De ce lipsesc campaniile de constientizare a soferilor in legatura cu utilizarea gadgeturilor la volan? In special acum, cand oamenii acceseaza din minut in minut retelele de socializare pentru a afla ce mai fac prietenii lor, familia sau o anumita vedeta pe care o urmaresc.
Acest articol vine in speranta ca lumea sa constientizeze mult mai bine aceste de pericole si, totodata, sa vedem mai multa implicare din partea tuturor, dar in special a autoritatilor competente. Constientizare pericolelor este necesara in special la soferii care nu se pot abtine de la a butona telefonul mobil la volan, deoarece acestia pot influenta in mod negativ viata tuturor celor din jur, mai ales, ca totul se poate intampla in numai o franctiune de secunda de neatentie.
Credeti ca o astfel de campanie de constientizare mediatizata este necesara?