EvenimenteStiriTechTelecom

Digi Mobil 5G Smart, primul pas facut de RCS & RDS catre serviciile mobile 5G

Digi Mobil 5G Smart

In cadrul unui eveniment cu presa ce avut loc pe finalul acestei saptamani in Centrul Vechi din capitala, compania RCS & RDS in parteneriat cu Ericsson si Xiaomi, au pus la dispozitia celor prezenti o statie 5G si telefoanele Xiaomi Mi Mix 3 5G si Huawei Mate 20X 5G (ambele compativile (VoWiFi si VoLTE) pentru a testa viteza de internet mobil a noii retele Digi Mobil 5G Smart.

Compania RCS & RDS urmeaza sa-si extinda reteaua de statii 5G la nivel de tara in urmatoarele localitati: Constanța si Mamaia, Oradea, Cluj-Napoca si Iasi. Din septembrie, se vor extinde serviciile si in Sinaia, Busteni, Predeal, Brasov, Poiana Brasov, Timisoara, Craiova si Sibiu.

foto Digi mobil 5g
foto credit: RCS&RDS

Furnizori de tehnologie 5G pentru viitoarea retea Digi Mobil 5G Smart sunt: Ericsson, Huawei si Nokia, anunta operatorul telecom.

”Romania este acum pe harta mondiala a tehnologiei de ultima ora 5G disponibile «live», in teren. Aceasta este o veste buna pentru clientii Digi Mobil, care, prin intermediul primelor statii de baza, vor avea chiar de azi acces la servicii de date mobile cu viteze 5G si latenta mica. Este inca un pas important facut de compania noastra spre viitorul convergent al comunicatiilor, dupa testul pe platforma prototip 5G realizat acum un an. Este momentul concretizarii unui proiect la care au lucrat, in ultima perioada, echipe mixte formate din specialistii nostri si ai partenerilor nostri. Totul pentru a pune la dispozitia clientilor cele mai bune servicii de comunicatii mobile, cat mai curand posibil, la cele mai ofertante si accesibile preturi de pe piata”, a declarat Valentin Popoviciu, vicepresedintele Consiliului de Administratie Digi | Rcs & Rds.

Compania mai anunta ca investitiile in aceasta noua retea Digi Mobil 5G Smart „se vor gradual, urmarind si ritmul de adoptie a noilor terminale 5G, pe masura ce acestea vor fi disponibile pentru utilizatori si vor acoperi toata gama de preturi.”

Dragoș Mircea Rebegea, Country Manager Ericsson Romania, declara:

„Ericsson si Digi au colaborat in ultimii ani si suntem incantati sa continuam acest parteneriat pentru a aduce serviciile 5G consumatorilor si industriilor din Romania. Introducerea 5G va crea o platforma nationala puternica pentru inovare. Prin folosirea 5G se vor crea noi cazuri de utilizare cu beneficii asupra societatii, consumatorilor si intreprinderilor. Consumatorii vor beneficia de o experienta premium, cu viteze mai mari si o acoperire mai buna.”

Romania, prin intermediul ministerului de comunicatii (ANCOM), urmeaza sa organizeze licitatia de frecvente pentru spectrul suplimentar necesar rerelelor wireless 5G in cel de-al patrulea trimestru al anului 2019. Digi poate incepe deja sa ofere primul serviciu 5G prin spectrul sau comercial deja disponibil in banda de 3.6 – 3.8 GHz.

In prima saptamana a lunii iunie 2019, ANCOM a anuntat ca:

„Am stabilit astazi conditiile si procedura pentru acordarea spectrului radio in benzile vizate sa sustina implementarea tehnologiei 5G. Ne-am propus ca pana la 31 octombrie sa finalizam procedura de licitatie pentru acordarea resurselor de spectru disponibil in benzile desemnate pentru implementarea tehnologiei de noua generatie, iar licentele de utilizare sa fie acordate pana la finalul anului. Operatorii castigatori vor putea utiliza o parte a spectrului de frecvente incepand cu 1 ianuarie 2020″, a declarat Bogdan IANA, vicepresedintele ANCOM.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button

Adblock Detected

Dacă îți place site-ul nostru te rugăm să-l adaugi în Whitelist-ul AdBlock. Mulțumim!