StiriTelecom

Operatorii telecom migreaza catre noile frecvente radio (4G LTE in special)

frecvente radio

Frecvente radio

In urma licitatiei organizate de ANCOM la sfarsitul lui 2012, la care au participat operatorii telecom Cosmote, Orange, RCS&RDS si Vodafone, au fost acordate licente pentru utilizarea benzilor (frecvente radio) de 900MHz si 1800 MHz.

Operatorii care au obtinut resurse de spectru in urma licitatiei organizate de ANCOM in anul 2012 efectueaza, incepand de azi, modificarile necesare in retelele proprii pentru a trece la utilizarea benzilor de 900 MHz si 1800 MHz in conditiile stabilite prin licitatia din 2012.

Licenţele de utilizare a acestor frecvenţe radio alocate de ANCOM celor patru operatori mobili (Cosmote, Orange Romania, RCS&RDS, Vodafone Romania) intră în vigoare la data de 6 aprilie 2014 şi sunt valabile până la 5 aprilie 2029. În perioada care precede data de intrare în vigoare a licenţelor, operatorii fac modificările tehnice ale reţelelor necesare pentru a asigura tranziţia către resursele de spectru adjudecate la licitaţia din anul 2012, conform unor planuri de migrare comune.

Schimbările efective ale benzilor utilizate vor avea loc în noaptea de 31 martie spre 1 aprilie, între orele 00.00 şi 4.00 pentru banda de 1800MHz, urmând ca pentru banda de 900 MHz să fie stabilită o altă dată în cursul acestei săptămâni, care va fi anunţată. Intervalul orar ales este cel în care operatorii înregistrează de obicei cel mai redus trafic. Pe parcursul procesului de tranziţie este posibil ca, pe durate scurte, să apară pierderi de semnal, ton de ocupat sau alte erori tehnice, similare celor întâlnite în cazul reviziilor tehnice uzuale ale reţelelor.

Operatorii au informat Autoritatea că au luat toate măsurile pentru a asigura o tranziţie rapidă şi eficientă, iar modificările ce vor fi efectuate vor avea un impact minim asupra furnizării serviciilor către utilizatorii finali. Prin echipele sale tehnice fixe şi mobile, Autoritatea va monitoriza în permanenţă modul de desfăşurare a acestei tranziţii şi va susţine operatorii pentru asigurarea succesului întregii operaţiuni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button

Adblock Detected

Dacă îți place site-ul nostru te rugăm să-l adaugi în Whitelist-ul AdBlock. Mulțumim!