HTC One este telefonul high-end propus de taiwanezii de la HTC pentru acest an, disponibil in doua culori – Black (negru) si Silver (argintiu). Noi am testat varianta HTC One Black de 32GB. Daca acest smartphone este intradevar unul din cele mai bune de pe piata in acest moment, atat din punct de vedere hardware, cat si din punct de vedere software, ramane sa stabilim in urmatoarele minute.
Tot ce va pot spune in introducerea acestui review, e ca pe perioada testelor telefonul m-a impresionat cum nu a reusit sa o faca nici un alt telefon pana in prezent. As putea sa spun, fara sa exagerez, ca este cel mai reusit smartphone de pana acum. Dar mai bine haideti sa vedem in detaliu, de ce fac aceasta afirmatie!
Aspect / Afisaj
Constructia smartphone-ului HTC One este absolut fantastica, atentia la detaliu este incredibila, HTC a reusit sa imbine perfect carcasa realizata in totalitate din aluminiu anodizat si foarte bine finisat, cu sticla Gorilla Glass. Linia eleganta si curburile specifice terminalelor HTC din ultimii ani, ii confera un plus de calitate si stil acestui model. Carcasa metalica pastreaza un aer minimalist, mai ales partea frontala, unde nu avem decat logo-ul HTC flancat de butonul Back (Inapoi) si butonul Home (Acasa), pe partea din spate regasim logo-ul HTC, cele doua insertii din polycarbonat de culoare gri care ajuta la imbunatatirea semnalului acestui telefon mobil, ceva mai jos logo-ul Beats Audio (care ne semnaleaza tehnologia Beats by Dr Dre implementata si in acest model), iar pe partea superioara avem camera Ultrapixel cu LED-ul Flash. Datorita carcasei usor curbate si a aluminiului bine finisat, telefonul pur si simplu se muleaza perfect in palma.
Datorita marimii ecranulului (4.7 inch), HTC One este mai usor de utilizat cu o singura mana, spre deosebire de terminalele cu ecran de 5″ sau mai mari. Afisajul de tip SLCD 3 este exceptional, are o densitate a pixelilor de 468 ppi, este capacitiv si suporta multi-touch. Culorile ecranului sunt calde, dar nu sunt suprasaturate, asa cum sunt pe Galaxy S4 (aici e o chestie relativa, in functie de ochiul fiecarui utilizator, unora le plac culoriile vii, altora nu). Sa mai spunem ca acest afisaj Full HD (1920×1080) este protejat de sticla Gorilla Glass 2, a producatorului american Corning.
Hardware
Din punct de vedere hardware, HTC One este echipat cu un procesor quad core Snapdragon 600 de 1.7GHz, de la Qualcomm. Are 2GB de RAM, 32GB memorie interna (nu dispune de microSD, in cazul in care nu va sunt suficienti cei 26.5GB liberi). Telefonul este dotat cu 2 camere foto, cea de pe spate – Ultrapixel (4MP) si una de 1.9MP pe partea din fata, dispune de o baterie integrata in carcasa telefonului de 2300 mAh, ceea ce inseamna ca nu veti avea acces la ea. HTC One dispune de conectivitate 4G LTE, HSPA, GPRS, Bluetooth 4.0, WiFi, DLNA (MHL), Infrarosu, are porturi micro USB, HDMI, si tehnologie NFC.
Sa spunem ca telefonul masoara 9.3 mm grosime chiar pe curbura de pe spate si cantareste, exact 143 grame. Pe partea de jos regasim portul micro USB, pe unde incarcam telefonul sau il conectam la PC, iar pe partea superioara regasim jack-ul de 3.5mm si butonul de pornire / oprire / standby, care pare amplasat putin incomod, deoarece ai nevoie de ambele maini pentru al accesa sau de 2-3 miscari pentru a ajunge la el cu o singura mana, atunci cand il tinem in mana. HTC are un motiv intemeiat pentru amlasarea lui pe partea superioara, deoarece butonul este folosit pe post de infrarosu (semnal telecomanda pentru TV). Da, puteti transforma telefonul intr-o telecomanda pentru televizoarele din casa.
Pe partile laterale avem butoanele de volum (in partea drepata sus cum privim ecranul telefonului), iar in partea cealalta (stanga sus), gasim portul micro SIM ce poate fi accesat cu cheita speciala care vine ca accesoriu in cutie.
Producatorul taiwanez a venit cu o alta idee geniala, prin faptul ca a mutat difuzoarele pe partea din fata a telefonului, ceea ce ofera un plus la capitolul entertainment, in primul rand pentru ca atunci cand vizionezi un film sau te joci ceva, sunetul se loveste direct de urechile utilizatorului, si in al doilea rand, pentru ca tehnologia Boomsound iti ofera, probabil, cea mai buna experienta audio pe care o poti avea pe un smartphone in 2013. Nici un alt smartphone nu reuseste sa redea atat de fidel sunetul pe inalte, medii si joase inclusiv, asa cum o face acest telefon.
Software
Pe partea de software, avem foarte multe de discutat. In primul rand avem sistemul de operare Android 4.1.2 (JellyBean), ce va putea fi upgrade-uit la o versiune mai noua (inclusiv Android 5.0 atunci cand va fi momentul), sistem peste care vine pre-instalata noua interfata HTC Sense 5.0 care este total schimbata fata de versiunile anterioare. Home screen-ul (ecranul principal) este ocupat de functia HTC Blinkfeed, care seamana foarte mult cu aplicatia Flipboard, dar la o scara mai mica, integrand cu succes retelele de socializare cum sunt Facebook, Twitter sau Linkedin, cu sursele de stiri din diferite domenii, puse la dispozitie de HTC. Pe mine, sincer sa fiu, m-a plictisit foarte repede Blinkfeed-ul, ajungand sa mi se para a fi o chestie de care efectiv nu ai nevoie, mai ales daca ne gandim ca avem doar 3 ecrane principale (2 daca nu punem la socoteala si ecranul cu Blinkfeed), din care sa ne alegem ecranul principal.
O alta functie interesanta, este cea a camerei foto Ultrapixel, aici vorbim despre functia HTC Zoe, care ne permite inregistrarea de videoclipuri scurte de pana la 3 secunde, un fel de gif-uri daca vreti. Aplicatia camerei mai are o alta functie care ne permite inregistrarea de continut video in slow motion. Mai sunt alte cateva functii software despre care nu cred ca are rost sa discutam, pentru ca nu sunt atat de importante, si in plus, va las pe voi sa le descoperiti dupa ce achizitionati acest model.
Camera foto
HTC a ales sa monteze o camera foto customizata cu un senzor Ultrapixel de doar 4MP, care in teorie reuseste sa absoarba mai multa lumina, reusind sa fotografieze / filmeze mai clar in medii cu luminozitate scazuta. Desigur, pozele au o rezolutie maxima de 2688 × 1520 fata de 3264×2448 pixeli cat au pozele facute cu camera de 8MP a modelului de varf din 2012 – HTC One X, dar cred ca sunt suficient de clare si de frumoase pentru a le putea impartasi pe Facebook, Twitter, Instagram, etc. Cred ca nici nu e nevoie de mai mult, dar, pentru cei mai pretentiosi, exista intodeauna camerele profesionale DSLR, etc.
Baterie
La capitolul autonomie HTC One sta relativ bine, totusi, bateria de 2300 mAh nu reuseste sa duca telefonul o zi intreaga (de dimineata cand iesi pe usa si pana seara cand te intorci acasa), mai ales daca esti genul de utilizator care il butoneaza foarte des. Practic, pentru a te putea bucura de o autonomie buna, telefonul necesita cateva tweak-uri (setari).
- Setari, ponturi, trucuri ale telefonului HTC One (video)
Concluzie
Dupa finalizarea testelor pe parcursul unei saptamani, putem concluziona ca, HTC One indeplineste toate conditiile unui telefon high-end cu stil: carcasa metalica, atentie la detaliu, sunet superior tuturor telefoanelor de pe piata la momentul actual, ecran Full HD, iar in timpul convorbirilor telefonice,One reuseste sa izoleze foarte bine zgomotul de fundal. In plus, este mai ieftin ca iPhone 5 (care este mult in urma din orice punct de vedere), mai ieftin ca Blackberry Z10 si mult mai ieftin ca si Galaxy S4, mai ales ca telefonul celor de la Samsung vine cu 16GB, din care doar 9.5GB sunt liberi, in timp ce HTC One dispune de 32GB, iar carcasa este metalica, ceea ce il face mai rezistent la zgarieturi si/sau impact.
La final, daca ar fi sa aleg dintre toate aceste modele de top, eu as merge pe HTC One in acest an (vom vedea in toamna la premiile GSMA daca m-am inselat sau daca va castiga telefonul anului 2013). Oricum decizia finala este a voastra, asa ca, oricare model l-ati alege, sfatul meu e sa achizitionati un telefonul in functie de necesitatile voastre zilnice.