StiriTech

Legea care obliga magazinele sa cumpere POS-uri din 2017

Comerciantii obligati sa achizitioneze POS

Comerciantii cu profit cifra de afaceri anuala mai mare de 10.000 de euro vor fi obligati prin noua lege „CashBack” validata astazi de presedintele Romaniei, Klaus Johannis, sa introduca (achizitioneze) POS-uri (punct de vanzare – terminale pentru plati disponibile la comercianti). Adica, sa accepte plata cu cardul, cu toate ca mai mult de 50% din populatia Romaniei nu detine un card bancar, in special in zona rurala.

Intr-adevar legea este extrem de benefica pentru zona urbana, unde conform unui studiu de piata publicat in 2015, 9 din 10 adulti detin un astfel de card bancar, iar 97% dintre cei care efectueaza plati zilnice sau cel mult o data la 3 zile, o fac pentru cumparaturile curente, dar prea putin pentru plata facturilor.

Pe langa aceasta obligatie impusa comerciantilor din 2017 de noua lege cashback, acestia vor trebuie sa functioneze si ca „bancomat”. Ce inseamna acest lucru? Ei bine, la cererea clientilor care detin un card bancar, comerciantii vor fi obligati sa elibereze bani cash in limita maxima de 200 lei, la fel ca si cand detinatorul cardului ar retrage de la un bancomat acesti bani. Initiatorul legii, Zsolt Molnar, crede ca aceasta lege va reprezenta un avantaj pentru persoanele cu card din zonele rurale unde reteau de ATM-uri este aproape inexistenta.

Mai mult, investitia pe care comerciantii vor fi obligati sa o faca, poate sari de 1.200 lei, plus ca, necesita conexiune WiFi.

Ce parere aveti despre promulgarea acestei legi?

7 Comments

  1. interesant, dar sigur nu o să fie la toate magazinele

  2. Mai inreseaza-te dragule…este clar ca esti in necunostinta de cauza.Costul unuia la achizitionare este de 1300 lei,plus un abonament lunar de 5 euro plus tva,plus comision din tranzactie firmei de la care ai cumparat pos-ul,care nu arelegatura cu banca…

  3. Daca legea te obliga sa fii pe post de bancomat tu i dai omului 200 lei cat ii iei de pe card ,banca tie iti i-a comision pentru tranzactie ,tu trebuiespe sa marchezi suma in casa de marcat pe ce cod anume ca sa poti sa il descarci iesire card?

  4. Intr-adevar, asa este. Am rectificat acest aspect. Totusi, ramane cheltuiala cu aceste POS-uri, din punctul multora de vedere, inutila.

  5. Extras din lege: Persoanele juridice care desfăşoară activităţi de comerţ cu amănuntul şi care realizează anual o cifră de afaceri mai mare de 10.000 de euro în echivalent lei au obligaţia să accepte ca mijloc de plată şi cardurile de debit şi cardurile de credit.

    Profitul e profit, cifra de afaceri e cifră de afaceri :-)

  6. Asa este @Lucian insa banca nu te ajuta cu nimic, dimpotriva, iti baga comisioane pe gat. Cand vom ajunge sa avem comisioane 0 la verificare, retragere si plata cu cardul atat pentru client cat si pentru vanzator, atunci vom avea pos-uri si la toaletele publice. Contactless ?

  7. POS-ul nu se cumpără. Ți-l da banca. În funcție de contract plătești câțiva lei pe luna pentru el, sau nu plătești nimic (cum e la ing). Nu necesita wifi sau orice altceva. Fiecare POS are slot de sum și se livrează cu cartela (abonamentul de net de pe cartela tot banca îl plateste)
    Banca își scoate banii din comisionul aplicat fiecărei tranzacții (1-2%).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button

Adblock Detected

Dacă îți place site-ul nostru te rugăm să-l adaugi în Whitelist-ul AdBlock. Mulțumim!