SmartphonesStiriTech

Noile tarife de roaming impuse operatorilor de Uniunea Europeana, de la 1 iulie 2013

noile tarife de roaming

Comisia Uniunii Europene a votat recent o lege care sa reduca drastic tarifele de roaming la toti operatorii de telefonie mobila din interiorul uniunii. Astfel, incepand cu data de 1 iulie 2013, toti operatorii care ofera servicii de roaming in retelele publice de comunicatii mobile in interiorul Uniunii Europene sunt obligati sa aplice noi tarife maxime pentru serviciile oferite clientilor care se afla in calatorie intr-un alt stat membru UE si utilizeaza telefonul in roaming.

Noile tarife sunt dupa cum urmeaza: pentru un apel efectuat in roaming nu se va percepe un tarif mai mare de 0,24 euro/minut (fara TVA), iar pentru primirea unui apel abonatii nu vor plati mai mult de 0,07 euro/minut (fara TVA). Tariful pentru trimiterea unui mesaj text (SMS) in roaming nu va depasi valoarea de 0,08 euro (fara TVA), in timp ce primirea unui SMS este gratuita. Totodata, tariful pentru utilizarea serviciilor de date (inclusiv accesul la internet) este de 0,45 euro/MB (fara TVA).

Aplicarea acestor tarife se va face automat si in mod gratuit pentru utilizatorii care au activat serviciul roaming si utilizeaza planurile tarifare de baza, adica cele carora li se aplica Eurotarifele pentru servicii de voce, SMS si date, neimplicand incheierea unui abonament suplimentar sau alte costuri, aceste planuri tarifare putand fi combinate cu oricare alte planuri tarifare disponibile la operatori.

Ceea ce inseamna ca operatorii nu vor putea sa isi faca reclame de genul „De astazi am decis sa va oferim reducere la tarifele de roaming” cum am vazut procedandu-se la anumiti operatori in trecut. Este o lege prin carea UE impune noile tarife, urmand ca pana la 1 iulie, 2014, toate tarifele din roaming sa ajunga la nivelul preturilor oferite pe plan local.

De la 1 iulie 2012, data intrarii in vigoare a Regulamentului nr. 531/2012, utilizatorii care folosesc serviciile de telefonie mobila si internet mobil in roaming beneficiaza de mai multe avantaje. Pentru a evita socul facturilor mari rezultate din utilizarea serviciilor de date, persoanele care calatoresc in afara granitelor UE primesc si avertizari prin intermediul unor mesaje-text, email-uri sau ferestre pop-up in cazul in care costul datelor descarcate se apropie sau depaseste pragul prestabilit de 50 euro sau un alt prag ales in prealabil. De asemenea, la intrarea pe teritoriul unui stat membru UE, utilizatorul va primi informatii (de regula, printr-un SMS) cu privire la tarifele aplicabile, atat pentru serviciul de voce, cat si pentru serviciile de date.

Mai multe informatii privind utilizarea si costurile serviciului de roaming gasiti pe pagina de internet a ANCOM, aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button

Adblock Detected

Dacă îți place site-ul nostru te rugăm să-l adaugi în Whitelist-ul AdBlock. Mulțumim!