Nokia 5.1 Plus Review
HMD Global, a anuntat recent ca a vandut in acesti doi ani (de cand a readus pe piata de smartphone brandul Nokia), peste 70 de milioane de telefoane cu Android curat. Aceasta realizare se datoreaza unui numar de lucruri pe care noua companie finlandeze le face foarte bine: in primul rand, isi asculta cu atentie fanii; in al doilea rand, implementeaza functii software si componente hardware suficient de bune cat sa le ofere clientilor sai o experienta fluida la un pret cat mai accesibil, mai atractiv; si nu in ultimul rand, compania profita la maxim de parteneriatul cu Google pentru a le oferi utilizatorilor de smartphone actualizari de software aproape simultan cu cei care detin telefoane Pixel.
In aceasta categorie se incadreaza si telefonul testat de noi in ultimele doua saptamani, Nokia 5.1 Plus, un smartphone accesibil cu aspect premium si experienta Android stock sub proiectul Android One.
Design / Afisaj
Nokia 5.1 Plus nu exceleaza la niciun capitol, insa este un telefon echilibrat din toate punctele de vedere. Adica, ne ofera suficient la fiecare categorie pentru ca utilizatorul sa fie multumit de ceea ce cumpara. Nokia 5.1 Plus este unul dintre cele mai aratoase telefoane accesibile din 2018. Avand carcasa realizata din sticla si o rama metalica, telefonul inspira eleganta. Personal am ramas usor surprins de calitatea constructiei lui Nokia 5.1 Plus dat fiind pretul lui. Ba chiar, primul lucru pe care l-am exclamat imediat ce l-am despachetat si luat in mana a fost: „Wow, e ca un Oneplus 6, dar la buget!”
Nokia 5.1 Plus beneficiaza de o constructie solida, compacta, margini usor rotunjite si bine finisate. Va marturisesc, ca veti ramane impresionati de estetica acestui telefon. Recomandarea mea e sa mergeti intr-un din magazinele locale si sa puneti mana pe el. Masurand 15 cm inaltime, 7 cm latime, 8.1 mm grosime si avand o diagonala a ecranului de 5.86″, acest smartphone poate fi utilizat cu usurinta de aproape toata lumea cu o singura mana, fiindca telefonul sta foarte bine in palma mainii datorita dimensiunilor sale, permitandu-ti sa-l controlezi, sa navighezi prin meniuri cu usurinta comparativ cu telefoanele a caror ecran sare de 6″ in 2018.
Ecranul telefonului dispune de un panou IPS LCD cu rezolutie HD+ (720 x 1.520 pixeli), vine cu un breton destul de lat (cred ca HMD putea sa-l faca mai ingust) si aspect 19:9. Densitatea pixelilor per inch pe acest afisaj este de 287 ppi, unghiurile de vizibilitate sunt decente, insa trebuie sa tinem cont ca e un panoul IPS de buget (nu se compara cu panoul IPS LCD de pe iPhone XR de exemplu). Nici nu are cum, avand in vedere diferenta de pret dintre cele doua modele de smartphone. Totusi, ecranul reda destul de fidel culorile, luminozitatea ecranului este ok, iar contrastul chiar daca nu se compara cu cel de pe un panou AMOLED, totusi, ofera o experienta vizuala decenta dupa cum puteti observa si pe fotografiile din acest review. Pentru banii cheltuiti pe un astfel de smartphone, ecranul nu dezamageste.
Hardware
HMD Global a ales sa echipeze telefonul Nokia 5.1 Plus cu un procesor MediaTek in locul unuia Snapdragon, insa discutam de modelul Helio P60 (construit pe 12 nm), unul de calitate superioara daca ne uitam in portofoliul companiei producatoare MediaTek, astfel ca in tandem cu 3 sau 4 GB memorie RAM si 32 sau 64GB spatiu intern + faptul ca ruleaza Android stock, Nokia 5.1 Plus ne ofera o experienta buna.
In testele benchmark telefonul a realizat un scor de 118.957 puncte in aplicatia AnTuTu, in timp ce aplicatia Geekbench 4 a dat eroare, nu ne-a permis sa facem testul benchmark datorita „lipsei conexiunii la internet„.
Senzorul de amprente de pe spate se descurca bine, debloceaza telefonul instant. Din punct de vedere al conectivitatii Nokia 5.1 Plus ofera cam tot ce ai nevoie de la un smartphone: Wi-Fi 802.11ac (dual-band), Bluetooth 4.2 LE, Radio FM, USB-C v2.0, GPS, inclusiv mufa pentru jack-ul audio de 3.5mm. Singurul lucru care lipseste este tehnologia NFC.
Sunetul redat de singurul difuzor amplasat in partea de jos a telefonului este decent cel mult, experienta audio este ok si nu ofera nimic special, nici nu ar putea fi altfel avand in vedere ca Nokia a trebuit sa faca anumite compromisuri pentru a mentine pretul telefonului sub 1.100 lei.
Software
Va spuneam inca din introducerea acestui articol ca telefonul ruleaza Android curat (stock), versiunea 8.1 Oreo, astfel ca interfata grafica este fluida, iar memoria interna a telefonului nu este incarcata de asa-zisele aplicatii bloatware, oferindu-i utilizatorului posibilitatea de a alege de la bun inceput ce aplicatii sa instaleze pe telefon, separat de cele standard de la Google preinstalate.
Fiind UI stock Android, nu veti beneficia de prea multe functii software, asa cum se intample pe telefoanele de la Samsung sau Huawei, insa HMD ofera cateva chestii utile posesorului de Nokia 5.1 Plus, functii pe care va las sa le descoperiti odata cu achizitia telefonului.
Camera
Camera principala a acestui smartphone este compusa din doi senzori: unul de 13MP cu PDAF si apertura f/2.0, respectiv al doilea senzor de 5MP pentru efectul de profunzime in fotografii. Pozele ies destul de bine in conditii de lumina naturala (ziua), camera duala fiind capabila sa capteze suficient detaliu si in culori apropiate de cele naturale, insa in conditii de luminozitae scazuta nu va asteptati la vreo performanta. Fotografiile pe timp de noapte (unde sunt lumini aprinse) sau in semi-intuneric ies cel mult decente, cu un usor zgomot. Nici nu te poti astepta la prea multe de la o camera duala pe un telefon accesibil in conditii de luminozitate scazuta.
Camera selfie cu senzor wide de 8MP si apertura f/2.2 realizeaza selfie-uri decente. In plus, selfie-urile beneficiaza de acel efect de blur, astfel ca, calitatea este acceptabila pentru a le putea publica pe retelele de socializare.
Baterie
Bateria cu capacitatea de 3,060 mAh este suficient de bine optimizata pentru a ne oferi o zi de utilizare. In testele noastre, la finalul zilei am ramas mai mereu cu 5 sau 10% energie in baterie. Telefonul nu beneficiaza de un incarcator cu tehnologie de incarcare rapida, astfel ca incarcarea bateriei de la 0 la 100% se efectueaza in jurul a doua ore, in medie. Insa puteti trece peste acest timp de asteptare daca il puneti la incarcat seara cand ajungeti acasa, ori in timp ce dormiti.
Concluzie
Cei cu un buget pana in limita a 1.100 lei, care-si doresc un telefon cu design frumos si apropiat de cel al telefoanelor premium, Nokia 5.1 Plus poate satisface aceasta necesitate a utilizatorului. In plus, ofera o experienta Android curata si fluida, bateria iti permite utilizarea telefonului pe tot parcursul unei zile, iar camerele foto se descurca in limita banilor pe care il veti plati pe acest smartphone.
In concluzie, Nokia 5.1 Plus este unul dintre cele mai frumoase telefoane mobile cu Android din acest segment de pret. iar faptul ca e lansat sub eticheta Android One, va va garanta actualizari de software la urmatoarele versiuni de Android, precum si patchuri de securitate pentru urmatorii 2-3 ani de zile.
Telefonul poate fi achizitionat din retailul romanesc la pretul de 1.050 lei, in varinta cu 32GB spatiu intern.