Noua lege a comertului online impus de UE in toate cele 28 state
Uniunea Europeana a anuntat de ieri, 13 Iunie, o directiva importanta in ceea ce priveste depturile consumatorilor europeni. Aceasta directiva impune in toate cele 28 de state membre ale UE, inclusiv in Romania, noua lege a comertului online .
Deciziile prezentate in comunicat par sa rezolve si problemele cu tarifele si costurile ascunse create de providerii de internet, suprataxarea utilizarii cartilor de credit si cea mai importanta, posibilitatea renuntarii la un contract sau a returnarii unui produs intr-un termen de 14 zile.
Noua lege a comertului online prevede si o atentie mai mare a producatorilor in ceea ce priveste suportul, o protejare mai buna a cumparatorilor de produse digitale din partea Autoritatilor Nationale pentru Protectia Consumatorilor si multe alte decizii in beneficiul cumparatorilor. In noua lege sunt incluse in premiera produse digitale ca: muzica, cartile si filmele, cu o mica precizare ca, odata descarcate de pe Internet nu mai beneficiati de cele 14 zile de retur.
„Armonizarea legislatiei romanesti cu normele europene este o permanenta preocupare a Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului. Respectarea drepturilor fundamentale ale consumatorilor atat in tara, cat si in spatiul comunitar este principalul nostru scop, drept pentru care depunem toate eforturile pentru realizarea acestuia.
Vreau sa-i asigur pe consumatori ca ANPC face toate demersurile atat in ceea ce priveste legislatia din domeniu si o permanenta actualizare atat cu normele europene, cat si cu sesizarile si tendintele pietei actuale, dar si demersurile noastre de prevenire, supraveghere si control al pietei. Transpunerea directivei privind drepturile consumatorilor in cadrul contractelor incheiate cu profesionistii este un succes care vine in sprijinul consumatorilor”, a declarat, pentru o publicatie romaneasca, presedintele ANPC, Marius Alexandru Dunca.
Astfel, noua lege a comertului online ofera cumparatorului posibilitatea de a returna produsul sau produsele comandate in termen de 14 zile in loc de 10 cum era pana in prezent, fara a fi nevoit sa dati explicatii despre motivul returului.
Aceasta lege se aplica si in cazul tranzactiilor bancare si a asigurarilor.