OnePlus 2 Review.
Anul trecut pe vremea aceasta, micul startup chinez OnePlus era pe val, multumita smartphone-ului sau OnePlus One, care avea sa devina „flagship killer” sau „ucigasul” de varfuri de gama in 2014, chiar daca nu reusise sa castige titlul pentru cel mai bun smartphone in acel an.
Anul acesta, OnePlus propune un nou smartphone cu specificatii de varf si un pret accesibil (cu aproximativ 150 de euro mai ieftin ca multe modele de top concurente), OnePlus 2, model ce aduce o serie de noutati, una dintre ele fiind portul USB Type-C.
Astfel, va propun ca in minutele urmatoare, sa aflam care sunt atuurile acestui nou flagship killer, despre care Pete Lau, CEO-ul companiei spune ca va fi un flagship killer si in 2016, datorita caracteristicilor.
Sa-ncepem!
Aspect / Afisaj
OnePlus 2 beneficiaza de o rama metalica construita dintr-un aliaj ce include Aluminiu si Magneziu, un ecran LTPS LCD acoperit in totalitate cu sticla Gorilla Glass 4, un capac spate detasabil realizat din material plastic, a carui textura unicat – Sandstone Black, imita destul de bine smirghelului, astfel ca utilizatorul telefonului sa-l poata tine foarte bine in mana. In plus, nici nu aluneca daca este asezat pe suprafete plane sau inclinate (Galaxy S6, Nexus 4, majoritatea modelelor Xperia construite din sticla temperata, etc), datorita acestei texturi. OnePlus ofera si posibilitatea de a schimba acest capac cu altul, ce beneficiaza de o textura diferita – StyleSwap (diferite capace din lemn sau plastic). Sunt 5 optiuni la numar aici.
OnePlus 2 este cu 1mm mai gros fata de primul model si cu 13 grame mai greu, datorita unei baterii ceva mai mare si a ramei metalice, probabil. Butoanele noului model sunt solide si se apasa foarte bine. Pe partea laterala stanga cum privim la ecran gasim un buton denumit de producator Alert Slider, care va permite sa schimbati profilul telefonului: vibratii, silend sau normal, fara a necesita aprinderea ecranului.
Ecranul lui OnePlus 2 este acelasi de pe prima generatie. Un panou LTPS LCD cu diagonala de 5.5″, ce dispune de rezolutie Full HD (1920 x 1080 px) si o densitate de 401 pixeli per inci. Acest panou nu e unul rau, insa pentru un smartphone care are pretentii de a fi un flagship killer si in 2016, intr-o lume in care au inceput sa apara telefoane nu cu rezolutie 2K de ceva vreme, si chiar telefoane cu rezolutie 4K de curand, afisajul poate fi catalogat ca un minus. Tot la capitolul ecran, sa mai spunem ca rata de acoperire a fetei telefonului de catre ecranul LCD este acum de 73.3%, deci suprafata acoperita de afisajul smartphone-ului este ceva mai mare comparativ cu prima generatie de OnePlus, care acoperea doar 71 virgula ceva la suta.
Harwdare
Din punct de vedere hardware OnePlus 2 este o bestie. Telefonul e echipat cu chipsetul Qualcomm Snapdragon 810 v2.1, despre care chinezii sustin ca nu se supraincalzeste, desi in testele noastre a avut momente cand zona din partea dreapta sus a telefonului, undeva in jurul camerei de pe spate, se incalzea destul de mult. Apoi, OnePlus 2 dispune de 3GB RAM in varianta cu 16GB spatiu de stocare, respectiv 4GB de RAM pe modelul de 64GB testat de noi si un accelerator grafic mobil Adreno 430. Aceasta combinatie hardware permite cu usurinta rularea oricarui joc sau a oricarei aplicatie de pe Google Play store, iar experienta utilizatorului este desavarsita, deoarece nu veti observa vreo urma de lag.
In testele benchmark OnePlus 2 a realizat un scor de 61.600 de puncte in aplicatia Antutu, respectiv 1.205 de puncte single-core si 4.650 de puncte multi-core in aplicatia Geekbench 3.
Pe partea de connectivitate OnePlus 2 aduce ca noutate incarcarea prin noul standard USB Type-C, a carui cablu beneficiaza de o mufa reversibila, astfel ca scapam de stresul potrivirii mufei, deoarece ea poate fi introdusa pe ambele parti, insa dam de alte probleme. Acest smartphone NU poate fi incarcat decat cu acest tip de incarcator. Nu sunt alte solutii. Un alt minus ar fi ca nu dispune de tehnologie de incarcare rapida, cum dispun alte telefoane de top. Tot un minus ar fi si lipsa NFC-ului sau a incarcarii wireless, insa aceste caracteristici nu conteaza prea mult, deoarece putina lume le utilizeaza pe smartphone-urile care suporta acest tip de tehnologie. Continuand cu capitolul conectivitate, sa mai precizam faptul ca vine cu Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, cu DLNA, Bluetooth 4.1 si 4G LTE Cat 4, ceea ce inseamna ca ofera viteze de descarcare de pana la 150Mbps si pana in 50Mbps la incarcare, daca reteaua operatorului permite acest lucru (majoritatea au acest suport).
Sunetul este redat de un singur difuzor amplasat in partea inferioara a smartphone-ului, unde se ascunde sub un grilaj care sugereaza ca ar fi vorba de 2 difuzoare stereo, insa nu e cazul. Are numai un difuzor ce se ascunde sub grilajul din partea dreapta cum privim la ecran, asa ca, atentie cum il tineti in mana, altfel este afectata calitatea sunetului redat de acesta.
Software
OnePlus 2 vine cu ROM-ul Oxygen, care are la baza o versiune Android 5.1 Lollipop si interfata Oxygen 2.1 UI peste, ce ne permite o customizare a sistemului pana in cele mai mici detalii. Putem chiar schimba fundalul alb al temei originale, intr-unul pe negru, daca albul nu ne este pe plac.
De asemenea, putem alege ca butoanele de navigare sa fie virtuale pe ecran, in locul celor capacitive disponibile, daca veti avea aceeasi problema ca si noi. Butoanele capacitive Back/Exit si cel de Meniu, nu au acea iconita de identificare pe ele, astfel ca mereu uiti care e care. Tot la capitolul software, scurtaturile din bara de notificari pot fi rearanjate dupa bunul plac. Ce am apreciat foarte mult din punct de vedere software la acest smartphone, este faptul ca nu vine incarcat cu aplicatii inutile, pe care sa nu le poti dezinstalat, ca in cazul altor telefoane ale unor marci consacrate.
Camera
Camerele foto sunt in mare aceleasi de pe modelul de anul trecut, de 5 si 13MP. Cea principala de pe spate, dispune anul acesta de imbunatatiri considerabile. In primul rand, vine cu un stabilizator de imagine optic si beneficiaza si de Autofocus LASER ca si G4 celor de la LG, insa auto focalizarea se face slab pe obiectele care apar in fata senzorului camerei, la o distanta foarte mica. Am avut dificultati sa focalizam imaginea pe obiecte aflate la doar cativa centimetri in fata camerei.
Fotografiile sunt realizate de camera de 13MP a telefonului la o rezolutie maxima de 4.128 x 3.096 pixeli, si poate filma clipuri la rezolutie maxima 4K (2.160p) la 30 de cadre pe secunda.
Mai jos gasiti o galerie foto si un video sample indoor realizate cu aceasta camera.
Baterie
OnePlus 2 vine echipat cu o baterie incorporata Li-Polymer de 3.300 mAh, ce se incarca full in aproximativ o ora si ceva, si ofera o utilizare intensa de o zi si jumatate, iar daca nu stam conectati cu ambele cartele pe retele, nu folosim des 4G si nu mentinem ecranul aprins cu orele la o luminozitate mai mare de 35%, atunci putem ajunge chiar si la 2 zile la o singura incarcare, ceea ce nu e rau deloc.
Concluzie
La final, cred ca toti va doriti sa aflati daca OnePlus 2 poate fi un flagship killer? Cu siguranta ca poate fi, insa sunt si mici neajunsuri. De exemplu, daca uiti cablul USB Type-C acasa, nu il vei putea incarca decat cu un astfel de cablu, mai ales ca telefonul nu are optiunea de incarcare wireless, astfel ca poti ramane in pana de smartphone, daca nu esti atent. Un alt minus, care sa te impiedice sa il cumperi, ar fi modul cum el este comercializat de producator prin acest sistem de-a dreptul frustrant de invitatii, care te poate face sa astepti luni de zile, pana sa intri in posesia lui. In rest, OnePlus 2 performeaza exceptional la toate capitolele.
Plusuri:
- Design premium la un pret bun
- Port USB Type-C
- Bateria
- Camera foto
- Senzor amprente
Minusuri:
- USB Type-C, deoarece daca uiti incarcatorul acasa, ala esti
- Sistemul de invitatii prin care il poti achizitiona de la producator, noroc cu retailerii care il mai procura
- rezolutia ecranului de doar 1080p ar putea fi trecut ca un minus
OnePlus 2 Sandstone Black are un pret de 2.199 Lei la eMAG, in varianta de 64GB. Modelul de 16GB nu este disponibil decat la producator.
un telefon destul de bun, oneplus 3 e excelent față de acesta
cam slabuta camera in filmare
Degeaba ai o camasa alba impecabila, daca ai un pic de caca pe ea, lumea doar acolo se uita. E suficient un pic ca sa strice ceva de 100 de ori mai mare. Intelegi aluzia? Daca da, ala esti
Pe bune acuma, din toata munca depusa de ei aici.. doar aia poti evidentia. E clar care sunt intentiile tale.
ii urmaresc pe baietii de cativa ani.. au si ei minusurile lor… dar mereu muncesc ca sa-si imbunatateasca continutul, spre deosebire de alte publiatii care fac „spectacol”.
Jurnalism anul 2015: daca uiti incarcatorul acasa, ala esti