StiriTelecom

Operatorii telecom au fost sanctionati pentru lipsa acoperiri nationale 100% cu servicii de voce

Operatorii telecom au fost sanctionati

Conform contractelor incheiate in urma licitatiei ce a avut loc in 2012, operatorii telecom din Romania aveau obligatia ca pana la data de 5 aprilie 2017 sa acopere cu servicii de voce zone locuite de cel putin 98% din populatia Romaniei, prin intermediul retelelor proprii de acces radio.

In urma campaniei ANCOM de verificare si masurare a acoperirii nationale cu servicii de voce desfasurata intre ianuari – iulie 2018 (in cadrul careia s-au efectuat masuratori in nu mai putin de 12.786 de localitati locuite de peste 19,8 milioane de locuitori din totalul de 20,1 milioane), autoritatea a constatat ca niciunul din cei trei mari operatorii telecom nu si-au indeplinit clauzele contractuale, astfel a sanctionat contraventional Orange Romania si Vodafone Romania cu avertisment si Telekom Romania Mobile Communications cu amenda in cuantum de 500.000 de lei, conform celor delcarate de seful ANCOM, Sorin Grindeanu, in comunicatul de presa trimis pe adresa redactie.

Decizia a fost luata in urma rezultatelor campaniei de masuratori privind acoperirea cu servicii de voce. Rezultatele sunt urmatoarele:

  • Vodafone Romania – acopera 97.80% din populatie,
  • Orange Romania – acopera 97.56% din populatie
  • Telekom Romania Mobile Communications – 96.8% din populatie.

In comunicat se mai arata:

Campania de măsurători

În cadrul campaniei au fost măsurate un număr de 12.786 localități, locuite de 19.818.427 persoane din totalul de  20.121.587 de locuitori aflați pe întreaga suprafață a țării, conform recensământului populației şi al locuințelor (Institutul Național de Statistică 2011).

Acoperirea cu servicii de voce a fost calculată ca raportul dintre suma populației acoperite și suma populației măsurate. Pentru fiecare localitate, populația acoperită a fost calculată ca raportul dintre numărul de clustere în care valorile parametrilor măsurați sunt mai mari decât valorile minime impuse în licențe și numărul total de clustere măsurate, înmulțit cu populația localității respective. Suma populației măsurate este calculată prin însumarea populației din localitățile în care s-au efectuat măsurători.

Obligaţiile de acoperire cu servicii de voce

Obligația de a acoperi cu servicii de voce zone locuite de cel puțin 98% din populația României, prin intermediul rețelei proprii de acces radio, până la data de 5 aprilie 2017, este prevăzută în licenţele de utilizare a spectrului radio ale celor trei operatori care deţineau deja reţele 2G sau 3G în benzile de 900 MHz şi 1800 MHz la momentul desfăşurării licitaţiei. Aceste licențe au fost acordate în cadrul licitaţiei de spectru din anul 2012.

Pentru operatorii care deţineau reţele 3G doar în banda de 2100 MHz, cum este cazul RCS&RDS, acesta are aceeaşi obligaţie, dar cu termen de realizare până la data de 5 aprilie 2019.

4 Comments

  1. Chiar meritau inselau lumea si faceau reclame mincinoase in special pt cei din zona rurala care sunt mai naivi si credeau

  2. Foarte bine ca sa nu mai faca reclama mincinoasa și sa însele oameni

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button

Adblock Detected

Dacă îți place site-ul nostru te rugăm să-l adaugi în Whitelist-ul AdBlock. Mulțumim!