In ultima decada tehnologia moderna si-a gasit tot mai des aplicabilitate si utilitatea in viata omului. Cel mai recent exemplu este tehnologia de printare 3D, cu ajutorul careia se pot realiza tot felul de proiecte, care, pana acum erau imposibil de realizat. Printre acestea se numara si proiecte din domeniul medical unde, acum se pot proiecta (printa de fapt) proteze pentru inlocuirea anumitor membre lipsa ale oamenilor la un pret mult mai accesibil lor, proteze printate 3D a caror functionalitate este mult sporita si imbunatatita, fata de cele clasice.
O echipa de cercetatori din cadrul Universitatii Stanford ar fi facut o descoperire care ar putea imbunatati considerabil viata celor care sufera de pe urma unor accidente in care si-au pierdut un membru. Mai exact, acesti cercetatori ar fi inventat un material care poate inlocui cu succes pielea omului, deoarece acest material poate detecta atingerile la fel cum o face pielea si apoi trimite informatii catre sistemul nervos. O astfel de descoperire ar putea duce la construirea unor proteze in viitor care sa fie conectate la sistemul nervos pentru a le putea permite oamenilor cu asemenea necesitati sa simta cand ating ceva cu o astfel de proteza si, de asemenea, sa constientizeze nivelul de presiune/tensiune pe care il aplica cu aceasta proteza pe obiectele sau fiintele din jur.
Aceasta piele sintentica este realizata din doua straturi de material plastic cauciucat cu circuite integrate flexibile printate pe ele, iar intre aceste doua straturi se afla o retea de nano tuburi de carbon, care permite electricitatii sa circule atunci cand cele doua straturi de piele sintetica sunt supuse presiunii (presate). Practic, cu cat presiunea exercitata este mai mare, cu atat mai mult curent electric circula intre ele.
Chiar daca aceasta descoperire a cercetatorilor de la universitatea Stanford nu isi va gasi aplicabilitatea in viata reala prea curand, seful echipei de cercetatori, profesor doctor, Zhenan Bao este optimista in acest sens, spunand ca aceasta tehnologie va fi posibila in viitor.
Imaginati-va oameni cu proteze printate 3D a caror invelis poate transmite date (informatii) precise catre sistemul nervos al omului, prin care acesta va putea efectua miscari (actiuni) care sa il ajute sa aplice suficienta presiune pe obiecte in mod special, astfel incat, sa poata ridica o cana, un ou, etc.