„Shhhh!! Pune-ti naibii telefonul pe silent!” Le-ai rostit sau le-ati auzit rostite?
„Shhhh!!! Pune-ti naibi telefonul pe silent!” Sunt doua din frazele pe care, poate, le-ati auzit din diferite motive in trecut sau pe care le-ati rostit atunci cand cineva v-a deranjat utilizand smartphone-ul care fara indoiala este cel mai indragit gadget din ultimii 10 ani, insa stim sa il folosim in viata de zi cu zi ca pe un telefon in asa fel incat sa nu ii deranjam pe cei din jur?
In editorialul de astazi, mi-am propus, sa evidentiez cateva lucruri despre modul cum trebuie utilizat smartphone-ul atunci cand ne aflam in public fie ca mergem la cinematograf, la teatru, la o cafea, intr-un restaurant, in cluburi sau in timpul programului de lucru la birou. Un mini cod al gentleman-ului high-tech daca vreti.
In general, omul (de la cel mai tanar la cel mai in varsta posesor de smartphone) nu prea stie sa utilizeze smartphone in public. Aproape peste tot pe unde mergem sa socializam, ca o facem in timpul nostru liber sau in interes de serviciu, realizam ca, cuiva ii suna mereu telefonul, iar unele tonuri de apel sunt de-a dreptul deranjante, chiar ridicole. Unii dintre noi uitam ca, atunci cand ne aflam in mijlocul oamenilor, e important sa tinem cont si de cei din jur.
Recent, a fost mediatizat incidentul lui Florin Piersic junior, incident care a avut loc de ziua copilului. Deranjat fiind de un spectator din primele randuri, care nu numai ca nu-si pusese telefonul pe modul silentios, dar chiar raspunsese ostentativ la telefon in timp ce actorul incerca sa incheie o scena dintr-o piesa pregatita cu aceasta ocazie, a zilei copilului. Piersic junior si-a iesit din fire si a parasit scena refuzand sa mai joace pentru public. Desigur, ca nu e cea mai eleganta optiune de a incheia un spectacol, mai ales daca lumea prezenta platise un bilet sa vada spectacolul, insa nici nu putem sa il invinuim pe actor. La urma urmei, trebuie sa stim cu sa procedam cu smartphone-ul atunci cand alegem sa mergem la o piesa de teatru, la un spectacol, la cinematograf ori la un concert. Un cod de etica morala.
In toate aceste cazuri e important ca telefonul sa fie pus pe modul silentios (pus pe mut atat la apeluri, cat si la notificari) pe toata durata evenimentului, iar daca primim un apel fie iesim afara pentru a putea conversa cu apelantul, fie amanam discutia telefonica dupa iesirea de la eveniment. Probabil ca ati observat cat de deranjat e atunci cand urmariti un film la mall, iar in mijlocul actiunii cineva de pe locurile din fata scoate telefonul sa-l butoneze sau sa vorbeasca la el.
Nu acelasi lucru este valabil in cazul unei iesiri la restaurant, o cafenea, pizzerie, intr-un mijloc de transport in comun sau prin mall. In acest tip de scenariu este acceptabila si varianta setari volumului ringtone-ului (soneriei de apel) la un nivel cat mai mic, mai ales ca fiecare smartphone vine cu o serie de presetari ajutatoare (profiluri) numai gata de activat cu un simplu tap pe ecran atunci cand ne aflam intr-unul din scenariile mai sus mentionate pentru a nu-i deranja pe cei din jurul nostru. Ba chiar exista presetari care permit activarea si dezactivarea modului silentios intr-un anumit interval orar din zi sau din noapte.
In concluzie, e drept ca, uneori, uitam de aceste setari si ca ne amintim abia dupa ce primim un apel sau auzim o notificare sonora emisa de difuzoarele telefonului (ne pierdem des concentrarea, atentia ne este furata), insa indiferent unde ne aflam in public, e important sa tinem cont de cei din jur si, mai important, sa invatam sa utilizam corect moral si frecvent profilurile ‘Do not disturb / Nu deranjati’ din telefon, deoarce nu toata lumea e interesata de cat de cool e tonul nostru de apel, ori de cat de multe notificari primim pe Facebook sau de discutiile noastre telefonice in public.
V-ati confruntat cu astfel de situatii? Asteptam comentariile voastre pe acest subiect.
Sunt destul de atentă sa imi setez telefonul in asa fel incat sa nu deranjez in jur.
La școală e totdeauna pe silențios! ?
La biserică atunci când trebuie să fie liniște se aud niște tonuri de apel foarte „colorate” și culmea e că nici nu răspund repede , mai bine ies afară numai ca să răspundă! Mai bine ar scoate bateria dar telefoanele mai noi nu mai au bateria detașabilă!
În concluzie cel mai bine ar fi ca toată lumea să învețe cum să selectezi corect profilul telefonului dar și o interfață disponibilă pentru începători în ale funcțiilor inteligente la smartphone!
DEPINDE DE EDUCATIE SI DE BUNUL SIMT
Odată o d-nă din lista mea era ofensată la culme că intr-un supermarket la raionul mezeluri ,vanzatoarea a refuzat să o servească pe fica ei care vorbea la telefon in timp ce făcea cumpărăturile (ex.100 g parizer,200 g salam,etc ) .
Ofensată pentru că în acel timp la telefon era chiar ea,mama și îi dădea ” indicatii” fiicei,ca să o citez pe ea.
I-am scris in comentarii că intr-un magazin nu se vorbește la telefon iar indicațiile trebuiau sa fie exclusiv sub formă de SMS,de punere de acord în afara magazinului,sau cu lista de acasă.
Pe mine in mod deosebit mă deranjează să se vorbească tare lângă mine intr-un spatiu public.Imi este încălcat spațiul personal,my space.
Eu nu o fac,îmi pun telefonul pe silențios in cabinete medicale,la stomatolog,in locuri publice unde as putea deranja.
Eu nu te deranjez,nu mă deranja,este deviza mea .
Cel mai deranjant e cand esti la un spectacol si auzi telefonul cuiva sunand.Lipsa de respect si bun simt.Ar trebuie ca inainte de spectacol sa se specifice sa se inchida telefoanele sau sa se dea pe silent. la mine asa se face inainte de un spectacol.
Se intampla, cel mai adesea aud telefoane in amfiteatru, probabil inculpatul moare de jena mai ales cand e liniste maxima
Mereu intalnesc situati de genul asta mai ales având copii mici când vin rudele în vizita și cei mici dorm exact în acel moment suna un telefon . E asa de deranjant , și Pt mine ca ma chinui sa ii adorm și Pt micuți ca se trezesc brusc și urlând ca nu știu ce se întâmplă.
Totul tine de bunul simt si educație sa fie telefonul pe silențios sau vibrații daca ești la un spectacol sau dintr-un loc unde nu ai voie sa perturbi liniștea. A avut dreptate Florin Piersic Jr.
Eu la serviciu sau la un spectacol, telefonul este pus pe vibratii pt a nu deranja lumea in jur. Pe modul silentios il pun cand sunt in sedinta.