Stiri

Conexiunile de acces la internet la puncte mobile in banda larga au crescut cu 68% in anul 2012

ANCOM-Catalin-Marinescu

Conform unui raport intocmit de Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM), piata serviciilor de acces la internet in banda larga la puncte mobile a crescut cu 68% in anul 2012 fata de 2011, in timp ce evolutia din a doua jumatate a anului 2012 arata o revenire a tendintei pozitive a numarului de utilizatori de servicii de telefonie mobila, conform datelor raportate catre ANCOM de furnizorii operationali de servicii telefonie si acces la internet la puncte mobile din Romania.

Numarul total de conexiuni active de acces la internet in banda larga la puncte mobile a atins valoarea de 7,1 milioane, in crestere cu 68% fata de finalul anului 2011. Astfel, s-au raportat 4 milioane de conexiuni active in banda larga la puncte mobile pe baza de abonament, in crestere cu 57%, si 3,1 milioane de conexiuni active in banda larga la puncte mobile prin intermediul cartelelor preplatite, in crestere cu 86% fata de sfarsitul anului 2011.

„Navigarea pe internet oriunde si oricand devine o practica din ce in ce mai utilizata in Romania, interesul utilizatorilor pentru accesarea internetului de pe telefonul mobil fiind din ce in ce mai mare, asa cum arata indicatorii de piata. Se remarca, in mod particular, cresterea numarului de conexiuni cu plata unui abonament sau a unei extraoptiuni dedicate accesului la internet, cu 143%, pana la 3,7 milioane de conexiuni”, a declarat Eduard LOVIN, Director Executiv ANCOM, in cadrul celei de-a 17-a editii a evenimentului „Ziua Comunicatiilor”.

Concomitent, ratele de penetrare ale accesului la internet la puncte mobile (numarul de conexiuni raportat la 100 de locuitori) au inregistrat cresteri, astfel ca, la sfarsitul anului 2012, penetrarea conexiunilor active de acces la internet la puncte mobile a crescut cu aproape 14 puncte procentuale, atingand un nivel de peste 53% din populatie, iar rata de penetrare a conexiunilor la puncte mobile in banda larga (prin EDGE, CDMA, EV-DO, 3G) a ajuns la valoarea de 37%.

In ceea ce priveste numarul total de terminale/cartele SIM care permit accesul la internet la puncte mobile prin intermediul tehnologiilor 3G (inclusiv 3G+), EV-DO, 4G sau al altor tehnologii superioare 3G, acesta era de aproximativ 8,7 milioane la sfarsitul anului 2012.

In segmentul serviciilor de telefonie, in a doua parte a anului 2012 se remarca revenirea tendintei pozitive la nivelul numarului de utilizatori activi, care inregistreaza o crestere usoara de 0,6% dar, la nivel anual, acest indicator scade cu 2,5%. Astfel, la finalul anului 2012 se inregistrau in Romania 22,8 de milioane de utilizatori activi de telefonie mobila, din care peste 13,5 milioane sunt utilizatori pe baza de cartele preplatite, iar 9,3 milioane sunt utilizatori pe baza de abonament. Rata de penetrare a serviciilor de telefonie mobila a ajuns la 119,9 la 100 de locuitori.

Pe de alta parte, traficul de voce la puncte mobile a continuat sa creasca cu 6,9% anual, depasind pragul de 60 de miliarde minute. Exprimat in numar de apeluri, traficul de voce din anul 2012 a crescut cu 6%, fiind efectuate 26,1 miliarde de apeluri, cu 1,4 miliarde mai multe decat in anul 2011.

De asemenea, in anul 2012 au fost trimise aproximativ 14 miliarde de SMS-uri, cu 24,2% mai multe decat in 2011 si, respectiv, 15 milioane de MMS-uri, cu 41,2% mai multe decat in anul 2011.

Raportul arata ca, in volumele totale de trafic de voce si mesaje, ponderea cea mai mare o detin volumele de trafic rezultate de la utilizatorii pe baza de cartele preplatite: peste 34 de miliarde de minute de trafic de voce (adica 56% din traficul total de voce) si aproape 11 miliarde de SMS-uri (adica 78% din totalul de SMS-uri) sunt efectuate de pe cartele preplatite. De asemenea, durata medie a unui apel realizat de catre utilizatorii de cartela preplatita (2 minute si 36 de secunde) este mai mare decat cea a utilizatorilor cu abonament (2 minute si 6 secunde), per total durata medie a unui apel originat in retelele mobile, in anul 2012, fiind de 2 minute si 22 de secunde.

In medie, in cursul anului 2012, un utilizator a efectuat 3 ore si 42 de minute de trafic de voce/luna, cu 21 minute mai mult decat media din 2011, si a transmis un numar mediu de 50 de SMS-uri/luna, cu 11 mai multe decat media din anul precedent.

Raportul de date statistice privind serviciile de telefonie si acces la internet la puncte mobile a fost realizat pe baza datelor raportate de catre furnizorii de astfel de servicii, care au desfasurat activitati comerciale in anul 2012 si poate fi consultat aici. Prezentarea sustinuta in cadrul evenimentului poate fi accesata aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button

Adblock Detected

Dacă îți place site-ul nostru te rugăm să-l adaugi în Whitelist-ul AdBlock. Mulțumim!