Nexus este brandul de casa al companiei Google, iar Nexus 4 este telefonul care face parte din a patra generatie de telefoane Nexus. Acest model, desi a fost anuntat anul trecut, pana de curand a fost disponibil doar in stocuri limitate, datorita numarului redus de unitati produse de LG, pentru simplul motiv ca nu se asteptau sa aibe un asemenea succes cu acest smartphone.
Google Nexus 4 este primul telefon si singurul chiar si in 2013, care vine direct cu sistemul de operare Android 4.2 direct din cutie. Telefonul, unul premium, are un impact vizual puternic imediat ce e scos din cutie. Carcasa este realizata din sticla Gorilla Glass 2 (partea din fata si pe cea din spate), sub care LG a adaugat propriul logo, logo-ul Nexus si o textura sclipitoare, ce poate fi remarcata atunci cand telefonul este expus in bataia razelor soarelui sau la lumina becului. Partile laterale ale telefonului sau conturul telefonului (frame-ul), este fabricate dintr-un material plastic.
DESIGN si DISPLAY
Trebuie sa recunosc ca la acest capitol, telefonul este unul dintre cele mai frumoase modele de pe piata, dar mai bine va las pe voi sa va convingeti singuri de acest lucru. Realizata in mare parte din sticla, carcasa telefonului Nexus 4 este bine finisata oferind posesorului o experienta placuta la atingere. Desi nu este unul dintre cele mai usoare sau mai subtiri telefoane de pe piata, Nexus 4 este usor de manevrat/utilizat, singurele probleme pe care le-ati putea intampina sunt aceleasi ca la oricare model de telefon cu ecran mai mare de 4.5 inch, sa nu reusiti cu o singura mana sa accesati toata suprafata ecranului tactil.
Display-ul telefonului este bazat pe tehnologia True HD a celor de la LG, avand unul din cele mai bune afisaje de pe piata, cu culori vii si unghiuri largi de vizualizare. Rezolutia ecranului de 4.7 inch este de 1280x768p, cu o densitate a pixelilor de 320 (ppi). Datorita interfetei Holo UI, a celor de la Google, telefonul are un design foarte minimalist, ceea ce il face sa fie si mai atractiv.
HARDWARE
Google Nexus 4 are un procesor quad-core de 1.5Ghz Qualcomm Snapdragon S4 Pro cu 2GB de RAM si accelerator grafic Adreno 320 GPU. Telefonul nu dispune de slot microSD pentru extinderea memorie deoarece Google prefera sa nu complice sitemul sau de fisiere, usurand munca developerilor (cred ca dezvoltatorii de aplicatii stiu la ce ma refer). Telefonul este disponibil in doua variante: 8/16 GB memoriei interne. Noi am testat modelul de 16GB si multumim pe aceasta cale celor de la QuickMobile pentru modelul oferit.
Pe partea din fata, sus, avem difuzorul pentru convorbirile telefonice, camera foto de 1.3MP (720p HD) pentru sesiunile de video chat, langa care avem senzoruli de proximitate si senzorul de rotatie, iar in partea de jos avem un LED ce pulseaza atunci cand este activitate pe telefon, pentru al notifica posesor. Pe partea laterala dreapta, cum privim ecranul, avem butonul de pornire/oprire (sau in unele cazuri buton pentru stingerea ecranului), in cealalta parte, in stanga, avem butoanele de volum +/- si ceva mai jos slotul pentru SIM pe care il veti putea accesa doar cu acel ac special, care este inclus in cutie.
La extremitati, in partea de jos, avem portul pentru cablul micro USB, pe unde incarcam bateria telefonului sau il conectam la PC sau laptop, speaker-ul pentru apeluri telefonice si doua suruburi, care sugereaza faptul ca bateria acestui model nu este detasabila (incorporata in telefon). In cealalta extremitate,sus, avem jack-ul audio de 3.5mm si un al doilea microfon, iar pe partea din spate avem singurul difuzorul care reda muzica, imediat in vecinatatea logo-ului LG, iar sus, imediat deasupra logo-ului Nexus, este amplasata camera foto de 8MP cu autofocus si LED Flash. Camera foto poate inregistra continut video la 1080p (Full HD). Telefonul dispune de conectivate prin Bluetooth 4.0, WiFi b/g/n 802.11, WiFi Direct si NFC.
SOFTWARE
Din punct de vedere software, Nexus 4 ruleaza versiunea de Android 4.2.1, versiune ce poate fi updatata mai departe la versiunea Android 4.2.2 JellyBean, care este deja disponibila de aproximativ 2-3 saptamani. Acesta este unul din marile avantaje ale dispozitivelor Google Nexus, faptul ca sunt primele terminale ce primesc software update atunci cand Google lanseaza o noua versiune de Android, in timp ce alte brand-uri il primesc la cel putin 3-4 luni de zile distanta, uneori si mai mult.
Telefonul vine cu o interfata grafica pe care Google o numeste Holo UI, ce beneficiaza de setari rapide adaugate in bara de notificari. Aceste setari/scurtaturi, pot fi accesate cu un simplu swipe (cu un deget pentru bara de notificari sau cu doua pentru bara cu setari rapide).
Nexus 4 vine gata pre-instalat cu marea majoritate a aplicatiilor Google cum sunt: Play store (magazinul pentru aplicatii si jocuri), aplicatia Youtube, Chrome browser, Google Search, Voice Search, Google+, GTalk, Currents, Gmail, Maps, etc. Deoarece Google prefera sa mentina lucurile cat mai simple pentru utilizatorii sai, interfata grafica nu este complicata deloc si nu are lag ca alte UI-uri.
BATERIE
Bateria telefonului are o capacitate de 2100 mAh si nu poate fi schimbata in caz ca se defecteaza, dar asta nu inseamna neaparat ca este un minus, deoarece sunt foarte rare cazurile, in care o astfel de baterie, integrata in telefon, sa se defecteze. Daca nu „abuzati” de reteaua 3G si de vizualizare continuua de continut video, atunci bateria va poate tine de dimineata si pana seara cand ajungeti acasa, cu conditia sa tineti telefonul la o luminozitate de maxim 25-35 la suta. Incarcarea bateriei se face in aproximativ 2 pana la 3 ore, cu ajutorul incarcatorului cu cablu USB. Telefonul mai beneficiaza si de incarcare wireless.
CONCLUZIE
Nexus 4 nu este un telefon foarte scump, dar nici nu putem spune ca este un telefon pe care sa si-l permita oricine, insa, acest model beneficiaza de tot ce inseamna aplicatii si servicii Google, iar daca esti un utilizator de Gmail, Google+, Google Drive, etc, atunci este un smartphone ideal pentru tine, deoarece telefonul isi face sync cu toate aceste servicii, usurandu-ti munca. In plus telefonul este liber de retea, ceea ce inseamna ca indiferent ca il achizitionezi la abonament de la unul dintre operatorii de telecom sau prin retail, il vei putea folosi pe orice retea disponibila. Daca e sa facem un raport privind diferentele dintre calitate si pret, acest model isi merita investitia cu siguranta.
P.S. Ambele inregistrari video au fost facute intr-o zi insorita de iarna, la o temperatura de maxim 3-4 grade.
httpvh://youtu.be/KbrMPU49ZDw
httpvh://youtu.be/zIeMOTEhlyQ