Ne vor inlocui robotii, sau vom evolua noi ca specie?

7

Ne vor inlocui robotii

De zeci de ani omenirea alearga in cursa pentru crearea primului robot in imaginea noastra, androidul care sa gandeasca de unul singur, care sa se comporte, manifesta la fel ca si un om, pentru ca, omul, si-a dorit dintotdeauna sa atinga statutul de creator de lumi, fie ele si artificiale.

Insa acest tip de tehnologie naste intrebari si scenarii cu nivel apocaliptic in mintea oamenilor.

Pot aceste creatii sa se intoarca impotriva noastra? Ar putea acesti roboti sa ne transforme pe noi intr-o specie pe cale de disparitie? Tot ce e posibil, insa un astfel de scenariu e putin probabil sa se intample in timpul vietii noastre.

In ultimii ani s-au facut progrese enorme in domentiul roboticii, companii precum Toyota, Honda sau Boston Dynamics, au prezentat fel si fel de roboti care pot merge, pot cara, sari sau alerga pe doua sau mai multe picioare aproape la fel ca oamenii. Unii dintre ei sunt in stare chiar sa faca chiar salturi similare cu cele ale unor gimnasti, acorbati, insa niciunul dintre acesti roboti fie ei si umanoizi la aspect, nu au deocamdata inteligenta necesara pentru a deveni constienti si a se transforma intr-un Terminator. Aceasta datorita faptului ca nu dispun de o putere de procesare la fel de mare cu cea a creierului uman, nici macar a unui animal. Ba mai mult de atat, inteligenta artificiala actuala, cu toate ca este in stare sa bata un om la un joc de sah sau la go, AI nu poate activa constient, ci necesita ajutorul si interventia oamenilor. Practic, inteligenta artificiala actuala se comporta la fel ca un bebelus care abia invata sa vorbeasca, sa mearga.

data star trek

Desigur, ca evolutia robotilor poate avansa o data cu dezvoltarea tehnologie, insa roboti precum cei din Star Wars, Star Trek, Terminator sau I, Robot, nu vom intalni prea curand, in schimb e posibil sa avem parte de roboti umanoizi pe post de majordomi, hostese, vanzatori de bilete, vanzatori la casele din supermarketuri, androizi de tip sex toys etc, dar care nu vor putea inlocui oamenii asa cum ii vedem in filmele si serialele tv in care robotii sunt acceptati ca “fiinte” constiente: Robocop, Data (Star Trek), C3-PO (Star Wars), T-800 si T-1000 (Terminator), Replicanti (Blade Runner). Insa trebuie sa tinem cont ca odata cu evolutia acestor roboti, evoluam si noi ca specie.

Au inceput sa apara tot felul de implanturi sintetice (multe printate 3D), care treptat vor prelua functiile organelor si a membrelor corpului uman, astfel ca, oamenii asa cum ii vedem acum, vor deveni la randul lor oameni si masini in acelasi timp, in mici sau mai mari proportii. Ba chiar e posibil sa asistam la printarea de organe si membre realizate din materie organica intr-un viitor nu foarte indepartat.

Care credeti ca este scenariul cel mai plauzibil, catre care se indreapta omenirea?

https://www.youtube.com/watch?v=kOmetklrzfk

https://www.youtube.com/watch?v=BdbGyQDLkpw

Articolul precedentSamsung anunta Notebook 9 2018 de 13.3″ si 15″ cu S Pen
Articolul următorCum arata telefonul Galaxy S9, intr-o randare video 3D

7 COMENTARII

  1. Viitorul nostru va fi in prezenta robotilor ! Ei vor face mare parte din ceeace facem noi acum!

  2. Orice inventie care ne usureaza viata este un plus, insa ar trebui sa ne concentram mai mult pe evolutia noastra, decat pe inventarea a tot felul de masinarii.

  3. Un pic ma sperie aceste scenarii…usor-usor ne transformam noi din ce in ce mai mult in roboti, lipsiti de sentimente si cu prea putina umanitate.

  4. Aceste tehnologii nu stiu cat de curand vor fi accesibile ca pret pentru majoritatea oamenilor din Romania.

  5. Deja se intampla pe viitor cine stie ce se mai intampla o sa ajungem sa lucram impreuna cu robotii

  6. Deja se întâmplă asta! In următorii anii sigur asa se va întâmpla! 👍✔️

  7. Deja au preluat munca, facturile le plătim la robot, salariile le ridicam de la robot, viitorul suna “bine”,

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.