A doua jumatate a lui 2014 corespunde cu, sa ii spunem, debutul producatorului Samsung Electronics pe segmentul de telefoane premium, si asta, deoarece sud-coreenii au inteles intr-un final ca piata (clientii sai), s-au saturat de atata material plastic. Astfel, in luna august a lui 2014, se lansa Galaxy Alpha primul model cu rama metalica din seria Galaxy, urmat in luna octombrie de lansarea modelelor Galaxy A5 si Galaxy A3, doua modele mid-range (nivel mediu ca pret) cu carcasa integral realizata din aluminiu. Intre timp, Samsung lucreaza la extinderea seriei Galaxy A cu alte trei noi modele in 2015.
Astazi, testam Galaxy A3, modelul cel mai mic din seria Galaxy A, dar si cel mai putin echipat hardware si software dintre ele. Cum se descurca Galaxy A3 in rutina zilnica, aflam impreuna in minutele urmatoare din review-ul acestui smartphone.
Sa-i dam drumul!
Aspect / Afisaj
Lumea a cerut, asa ca, Samsung s-a conformat si a lansat un smartphone cu aspect premium si un pret ceva mai accesibil. Telefonul Galaxy A3 dispune intr-adevar de o constructie solida si de calitate, multumita aluminiului anodizat utilizat la realizarea carcasei, fiind astfel mai robust comparativ cu telefoanele din material plastic lansate in trecut. Compact (110 grame) si subtire (numai 6.9mm grosime) estetica telefonului este deosebita, Samsung acordand atentie sporita detaliilor. De exemplu, colturile sunt usor curbate, aluminiul foarte atent finisat, sloturile SIM si microSD, atunci cand treci cu buricul degetului pe marginea telefonului nici macar nu le simti, de parca nu ar fi acolo, iar butoanele lui Galaxy A3 se apasa foarte bine. Este pur si simplu o placere sa il ti in mana.
Echipat cu un panou Super AMOLED de 4.5 inci in diagonala, ecranul nu avea cum sa nu beneficieze de culori vibrante, un contrast si luminozitate peste media ecranelor cu rezolutie qHD (960 x 540 px) insa, din pacate, pentru pretul la care este comercializat, ne-am fi dorit un ecran cu rezolutie HD, pentru a te putea bucura de continut video in format 720p, in special pe YouTube. Rezolutia ecranului a fost sacrificata, desi design-ul sau este premium, deoarece a trebuit mentinut pretul, si asa destul de piperat, la un nivel acceptabil consumatorilor, dat fiind faptul ca este cel mai slab echipat telefon din gama sa.
Hardware
Samsung a echipat modelul Galaxy A3 SM-A300FU (deoarece sunt doua modele, acesta de fata are 1.5GB de RAM, celalalt numai 1GB RAM), cu un procesor quad-core Snapdragon 410 de 1.2GHz, ceea ce inseamna ca beneficiati de conectivitate 4G LTE. Pe langa cei 1.5GB de RAM, telefonul mai dispune de un accelerator grafic Adreno 306 si 16GB spatiu intern (din care 11GB liberi pentru utilizator), insa dispune de un slot microSD, care va permite extinderea memoriei cu 64GB in caz de necesitate. Galaxy A3, desi mai slab dotat ca restul „membrilor” seriei Galaxy A (A5 si A7) din punct de vedere hardware telefonul ruleaza cam orice din Google Play store fara probleme. Un exemplu in acest sens, ar fi Asphalt 8 al celor de la Gameloft. In plus, se descurca bine si in multi-tasking, adica, atunci cand rulati mai multe aplicatii in acelasi timp si faceti trecerea dintr-o aplicatie intr-alta.
In testele benchmark Samsung Galaxy A3 a obtinut un scor de 20.393 puncte in aplicatia Antutu, 490 puncte single-core si 1.390 puncte multi-core in aplicatia GeekBench 3.
La capitolul conectivitate Galaxy A3 sta destul de bine. El dispune de 4G, NFC, microUSB 2.0, Bluetooth 4.0, WiFi b/g/n, GPS si are si radio FM. Telefonul este echipat cu un difuzor amplasat strategic pe spate, in vecinatatea camerei foto. Sunetul redat este destul de puternic, de fapt, este standardul oferit de mai toate telefoanele Samsung Galaxy, cand vine vorba de difuzoare.
Software
A3 ruleaza sistemul de operare Android, versiunea Kitkat 4.4.4, peste care vine pre-instalata interfata customizata Samsung TouchWiz UX, insa e o versiune lipsita de multe functii software, functii intalnite pe telefoanele de top, gen Galaxy S6, Galaxy S6 Edge, Galaxy Note 4, etc. Nu e un lucru rau, pentru ca ii creste functionalitatea si performanta si, in plus, daca cititi frecvent review-urile noastre, stiti deja, ca nu suntem adeptii acestor interfete grafice umplute pana la refuz de functii mai mult inutile, care de multe ori ingreuneaza fiabilitatea telefoanelor. Nu lipsesc aplicatiile Google (Maps, YouTube, Chrome, Play store, etc), dar nici aplicati third-party precum Flipboard, Dropbox.
Telefonul mai vine cu aplicatia Samsung S Planner si cu magazinul Galaxy Apps. Ce ne-a placut la capitolul software, e ca Samsung a mentinut acel Lockscreen cu efecte vizuale ca pe modelele varf de gama, dar si functii ca Screen Mirroring, Ultra Power Saving Mode, Blocking Mode sau posibilitatea de a aranja meniul telefonului dupa preferintele utilizatorului.
Camera
Camera foto principala cu care este dotat acest model dispune de un senzor de 8MP, capabil sa fotografieze la rezolutie maxima de 3.264 x 2.448 pixeli si sa filmeze la rezolutie Full HD la 30 de frame-uri pe secunda. Camera dispune de blitz (LED Flash) si autofocus. In testele efectuate de noi fotografiile ies bine la lumina zilei si granulate, pixelate in conditii de luminozitate scazuta, ca mai toate telefoanele, de altfel. Mai jos, gasiti o galerie foto si un sample video, realizate cu aceasta camera.
Frontal telefonul este dotat cu o camera de 5MP pentru selfie-addict-ul din tine, dar nu va asteptati la prea multe de la ea, totusi, calitatea este suficient de buna pentru a putea posta selfie-urile pe retelele de socializare. In plus, aplicatia camera vine cu o serie de functii selfie, bazate pe comenzi vocale sau gesturi, pe care va lasam sa le descoperiti singuri dupa achizitia telefonului.
Baterie
Bateria de 1.900 mAh a lui Galaxy A3 este incorporata in telefon, astfel ca, nu aveti acces la ea, insa ofera o autonomie buna de pana la o zi de utilizare, 8-10 ore la o utilizare intensa. Incarcarea ei se efectueaza relativ rapid, ii trebuie in jur de o ora si jumatate sa se incarce de la 0 la 100%.
Concluzie
Cu o estetica peste medie si o constructie metalica solida Samsung Galaxy A3 ofera o experienta satisfacatoare posesorului sau, insa pretul este putin exagerat, chiar si cu acest design premium, deoarece orice smartphone cu pret peste 1.000 lei beneficiaza de un ecran cu rezolutie cel putin Full HD, in 2015. Cei care sunt in cautarea unui telefon cu estetica desavarsita si si-l permite, nu vor da gres cu acest model. Telefonul Galaxy A3 poate foarte usor accesoriza tinuta dumneavoastra eleganta la o iesire de gala, la o intalnire de afaceri sau la o iesire la un restaurant, de exemplu.
Galaxy A3 este disponibil atat in oferta operatorilor telecom pe albastru sau alb la abonament, dar il gasiti si la liber de la magazine de retail precum eMAG sau QuickMobile.
telefon foarte bun, a3 2017 e mult mai fain și rezistent la apa