ReviewsStiriTELEFOANE

Samsung Galaxy Note 4 Review (SM-N910)

Samsung Galaxy Note 4 Review

Samsung Galaxy Note 4 Review

Galaxy Note 4 este cu siguranta unul dintre cele mai asteptate terminale ale anului 2014, acesta fiind anuntat in luna Septembrie, in cadrul IFA Berlin, unde Samsung a dezvaluit si o surpriza, adica Galaxy Note Edge, un phablet ce are toate caracteristicile lui Note 4, insa ecranul curbat pe partea laterala il face mult mai special. Noul phablet, asa cum era de asteptat, vine cu imbunatatiri semnificative pe partea de design, dar si pe partea hardware/software, in comparatie cu generatia de anul trecut. Toate aceste capitole vor fi abordate in acest review.

Aspect/Afisaj

Seria Galaxy Note, in opinia mea, a fost proiectata strict pentru oamenii de afaceri, pentru omul de tip „office”. In fiecare generatie, Samsung a imbunatatit acest aspect, incat sa coincida cu aceasta categorie, cea de „business”. Note 4 este, fara indoiala, un terminal destinat clasei „business”. Constructia si finisajul intregului phablet este foarte atent realizata. Pe spate, Galaxy Note 4 pastreaza imitatia de piele, insa nu si falsele cusaturi, asa cum era pe Galaxy Note 3, dar isi pastreaza eleganta specifica seriei. Phabletul nu este realizat in totalitate de plastic, deoarece rama acestuia este din metal si arata identic ca pe Galaxy Alpha, astfel, pe langa un aspect extraordinar, aceasta rama ofera si o rezistenta in plus, sau cel putin, o senzatie de rigiditate a intregului dispozitiv.

WP_20141224_12_56_33_Pro

Galaxy Note 4 este putin mai inalt, mai gros si mai greu fata de generatia de anul trecut, avand o grosime de 8,5mm fata de 8,3mm (Note 3) si o greutate de 176g fata de 168g (Note 3). Pe partea laterala dreapta se gaseste butonul „Power”, iar pe partea stanga butonul „Volume -/+”. Pe partea de sus se gaseste jack-ul audio de 3.5mm pentru casti, alaturi de un microfon si un senzor infrarosu, iar pe partea de jos se gaseste S Pen-ul, portul microUSB si doua microfoane. Pe partea din spate este camera de 16MP, alaturi de flash-ul LED si senzorul pentru masurarea ritmului cardiac, alaturi de difuzorul audio, amplasat putin mai jos, un difuzor foarte puternic, dar nu ofera o claritate extraordinara cand este volumul la maxim, dar e destul de rezonabil, iar sub capac sunt amplasate sloturile micro-SIM si microSD, alaturi de baterie. Pe partea frontala sus se gaseste camera de 3.7 megapixeli cu senzorii de proximitate si lumina, iar mai jos, tot pe partea frontala, butonul fizic „Home” si doua butoane capacitive iluminate, un aspect intalnit pe majoritatea terminalelor Samsung.

WP_20141224_12_49_56_Pro

Ecranul Galaxy Note 4 este unul Super AMOLED de 5.7 inch cu rezolutie QHD/2K (2560 x 1440 pixeli), alaturi de o densitate de 515 pixeli per inch (ppi) si protectie Gorilla Glass 4. Diagonala a ramas aceeasi ca Note 3, desi publicul se astepta ca Samsung sa „mentina” traditia de a mari ecranul in fiecare an cu 0.2 inch. Fara a exagera, Galaxy Note 4 are un ecran extraordinar. Culori vii, unghiuri de vizibilitate excelente, iar lizibilitatea textului in mediul extern este foarte buna. Rezolutia si densitatea pixelilor contribuie enorm la claritate, pixelii sunt inexistenti, cel putin pentru ochiul uman, iar clipurile pe YouTube, de exemplu, se vad absolut superb.

Hardware

Partea hardware de pe Galaxy Note 4 este mult mai imbunatatita fata de generatia precedenta. La fel ca Note 3, phabletul de anul acesta difera ca specificatii in functie de regiune si model.De exemplu, modelul testat de noi este cel international (SM-910C), cu procesor octa-core Exynos 5433 (Quad-core 1.3 GHz Cortex-A53 & Quad-core 1.9 GHz Cortex-A57) si GPU Mali-T760, dar exista si o versiune europeana (SM-910F) cu procesor quad-core Snapdragon 805 de 2.7GHz cu GPU Adreno 420. Restul specificatiilor sunt la fel, adica 3GB memorie RAM, 32GB memorie interna ce poate fi extinsa printr-un card microSD de maxim 128GB. Phabletul se descurca excelent in multi-tasking, rularea de aplicatii, dar si jocuri, de exemplu, Brothers in Arms 3, un joc recent lansat ce necesita un accelerator grafic pentru detalii inalte, ruleaza excelent.

Conectivitate: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, dual-band, Wi-Fi Direct, hotspot, 4G LTE – Cat 4 SM-910 150Mbps download, 50Mbps upload/Cat 6 (SM-910S) 300Mbps download, 50Mbps upload. Bluetooth 4.1, A2DP, EDR, LE, A-GPS, GLONASS, port infrarosu, NFC, jack audio 3.5mm, port microUSB, slot micro-SIM, slot microSD.

Screenshot_2014-12-24-13-41-57Screenshot_2014-12-24-13-43-59

In testele benchmark, Galaxy Note 4 s-a descurcat foarte bine, inregistrand un scor de 50.499 puncte in AnTuTu, iar in Geekbench a un scor de 1005 puncte (single-core) si 3737 puncte (multi-core).

Software

La capitolul software, Samsung s-a gandit sa simplifice experienta pe phabletul Galaxy Note 4, atat ca aplicatii, dar si ca functii in sine. Astfel, nu mai sunt prezente functii precum Reader Mode, Smart Scroll, Smart Pause, dar inca sunt prezente functii cum ar fi Air Gesture, Smart Stay, Multi-Window si celelalte functii cum ar fi raspunderea si refuzarea apelurilor prin voce. Daca pe Note 3, utilizatorul putea sa-si seteze cateva comenzi rapide de aplicatii si widget-uri pe lockscreen, pe Note 4 nu mai este posibil acest lucru, fiind prezenta doar o scurtatura catre camera foto.

O caracteristica software foarte utila in caz de urgenta, ma refer in cazuri cand utilizatorul ramane fara baterie si doreste sa mareasca drastic autonomia, este modul „Power saving” si „Ultra power saving mode”. Primul mod ofera 3 functii, ce pot fi activate simultan sau nu, mai exact restrictia datelor de fundal, restrictionarea performantei si modul „grayscale” ce transforma intreaga interfata grafica in alb si gri, economisind foarte bine energia bateriei. Celalalt mod, „Ultra power saving mode” este cel mai limitat, oferind o intefata grafica alb-negru, cu cateva aplicatii de baza, fara homescreen, fara efecte si animatii, aratand in acelasi timp si nivelul de energie al bateriei, alaturi de o estimare pana la urmatoarea reincarcare.

Aplicatiile preinstalate de Samsung sunt si ele mai putine la numar, ceea ce e foarte bine, doarece expresia „Ce-i prea mult strica” are insemnatatea ei. Astfel, pe Galaxy Note 4 utilizatorul va gasi toate aplicatiile de la Google (ex. Chrome, Gmail, Play Music/Books/Games, Hangouts etc.), aplicatii Samsung: S Voice, S Health, S Note, Scrapbook, PEN.UP, Smart Remote, S Planner, Galaxy Apps), dar si aplicatii terta-parte: Facebook, Messenger, Instagram, Whatsapp, Dropbox, Evernote, Flipboard).

WP_20141224_13_00_56_Pro

S-Pen-ul, un accesoriu nelipsit in seria Note, are si el parte de mici simplificari, dar si imbunatatiri. Sensibilitatea la atingere, scrierea este mult mai imbunatatita, apropiindu-se mult mai bine de scrisul clasic, pe caiet. Air Command este simplificat, avand doar 4 optiuni: Action Memo, Smart Select, Image Clip si Screen Write. Samsung a facut posibila scrierea mult mai rapida de notite, astfel, putem scrie ceva important fara a mai debloca ecranul phabletului, tinand apasat butonul dedicat de pe stylus (S-Pen) si apasand rapid de doua ori pe ecran. Astfel, Action Memo este accesat, iar utilizatorul poate nota rapid ceea ce are de notat. Mai mult, S-Pen-ul tine loc de mouse. Putem copia textul si lipi intr-un alt document. Evident, nu vom dezvalui toate functiile, pentru a nu se pierde din entuziasm in caz ca doriti sa achizitionati acest phablet, asa ca e mai bine sa le descoperiti si voi.

Ca sistem de operare, Galaxy Note 4 ruleaza Android 4.4.4 KitKat cu interfata grafica TouchWiz. Experienta software oferita de Android, dar si de Samsung prin propria lor interfata este foarte buna, dar in curand utilizatorii vor avea parte, zic eu, de o experienta si mai buna, deoarece vor beneficia de cea mai noua versiune Android 5.0 Lollipop. Singurul lucru care ma enerveaza si are legatura strict cu software-ul este sunetul din camera foto, atunci cand faci poza. Nu e un sunet placut, iar pentru a-l opri trebuie ca Note 4 sa fie pe silentios sau pe mute.

Camera foto

WP_20141224_12_53_28_Pro

Galaxy Note 4 dispune de o camera principala de 16 MP cu stabilizare optica (OIS), autofocus si flash LED. Pozele au o rezolutie de 5312 x 2988 pixeli, iar pe partea video, noul phablet poate inregistra la rezolutie 4K cu 30 de cadre pe secunda sau 1080p cu 60 cadre pe secunda. Pozele pe timp de zi sunt foarte bune, atat cu HDR, dar si fara. Culorile, contrastul si detaliile sunt inalte. Pe timp de noapte, Note 4 se descurca neasteptat de bine. Pozele sunt clare, culorile bune. Zonele mai intunecate, dar luminate artificial sunt foarte luminoase, fara a folosi blit-ul, toate astea fiind datorate stabilizarii optice de pe Note 4, lucru care face diferenta.

Camera frontala a phabletului este de 3,7 megapixeli. E o camera ok, ce vine cu un mod special pentru „selfies”, numit „wide selfie”. Totusi in era „selfie”, dar mai ales ca este si un terminal „business”, o camera de 3,7 MP pe partea din fata la un terminal high-end si posibil cel mai bun al anului 2014, pare cam mica. As fi vrut sa vad un minim de 5 MP, pentru o granulatie mai scazuta, selfie-uri si conferinte video mai bune.

Mai jos aveti cateva poze realizate cu camera de 16 MP, atat pe zi, dar si pe noapte, alaturi de un demo video 4K. 

Bateria

Bateria noului phablet este de 3220mAh, incarcandu-se foarte rapid datorita tehnologiei Quick Charge 2.0, alaturi de adaptorul special. Astfel, bateria se incarca la 50% energie in doar 30 de minute, iar autonomia este foarte buna, depasind o zi de utilizare normala, ma refer aici la jocuri ce necesita mari resurse grafice, timp in care este folosita o conexiune wireless de mare viteza, fotografii, browsing pe internet, aplicatii si altele.

WP_20141224_13_10_17_Pro

Concluzie

Galaxy Note 4 este un candidat pentru titlul de „Smartphone-ul anului 2014”, chiar daca intra in categoria de phablet datorita marimii sale. Aspectul este premium, dedicat clasei business, iar performanta hardware este ireprosabila. Partea software a fost simplificata si mult mai axata pe „calitate”, nu pe cantitate de aplicatii, iar un mare avantaj este convervarea energiei bateriei prin intermediul functiilor mentionate in review. Minusurile ar fi difuzorul, deoarece este puternic, dar nu ofera o claritate de top atunci cand este dat la maxim. Celalalt minus ar fi camera frontala, cea de 3,7MP, deoarece era „selfie” este in mare toi. Chiar si asa, aceste minusuri nu trag in jos phablet-ul, astfel, Galaxy Note 4 este o achizitie foarte buna. Ofera eleganta, performanta si productivitate sporita fata de generatiile precedente.

Phabletul poate fi achizitionat de la magazine precum eMAG pe alb sau pe negru, in varianta de 32GB. 

Un comentariu

  1. un smartphone foarte bun cu dimensiune a ecranului foarte mare care e de folos pentru a vedea videoclipuri la rezolutie mare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button

Adblock Detected

Dacă îți place site-ul nostru te rugăm să-l adaugi în Whitelist-ul AdBlock. Mulțumim!