Samsung Galaxy S4 Zoom Review
Samsung Electronics a decis anul acesta ca ar fi bine sa lanseze mai multe versiuni Samsung Galaxy S4, sau mai bine spus, mai multe dispozitive (Galaxy S4, Galaxy S4 Mini, Galaxy S4 Active, Galaxy S4 Zoom) ce au la baza acest model flagship. Mai mult, sau mai putin pentru ca Samsung Galaxy S4 Zoom, desi, numele te face sa te gandesti la modelul de top Galaxy S4, este la origine un Samsung Galaxy S4 Mini combinat cu o camera foto digitala compacta. Un hibrid in adevaratul sens al cuvantului, care aduce, atat experienta Android de pe un smartphone, cat si optiunea de point-and-shoot foarte usor, rapid si la o calitate similara cu ceea ce ofera o camera foto compacta.
- Despachetare Samsung Galaxy S4 Zoom (video)
In minutele urmatoare vom afla din review-ul Samsung Galaxy S4 Zoom, ce functii si caracterisitici are acest dispozitiv cu zoom optic si suport pentru a efectua apeluri telefonice, si in acelasi timp vom trage o concluzie despre utilitatea acestui dispozitiv in viata de zi cu zi.
Aspect / Afisaj
Samsung Galaxy S4 Zoom poate fi confundat foarte usor cu o camera foto datorita aspectului sau, iar cand mergeti pe strada, sunteti la lucru sau intr-un loc public si vorbiti la S4 Zoom, lumea ar putea crede ca, ori sunteti dus cu sorcova or faceti misto: „Uite si la ala, se face ca vorbeste la telefon pe camera foto!” Dar poate e doar o idee de a mea! :). Revenind la design, carcasa este construita dintr-un material plastic glossy (lucios) utilizat la toata gama Samsung Galaxy, de altfel.
Cu un aspect ca al unui aparat foto compact Galaxy S4 Zoom, desi, destul de usor (208 grame), nu este un dispozitiv pe care sa il porti confortabil in buzunarul de la blue jeansi, deoarece este destul de gros (15.4mm), plus ca mai are si lentila de 24mm, care domina partea din spate a dispozitivului.
Ecranul este acelasi Super AMOLED de pe telefonul Samsung Galaxy S4 Mini, unul de 4.3 inch in diagonala, cu rezoltuie qHD (540×960) la o densitate de 256 ppi, numai ca, de aceasta data este protejat de sticla Gorilla Glass 3, nu 2.
Datorita culorilor supra saturate ale ecranului AMOLED nu o sa observati prea mare diferente intre acesta si unul cu rezolutie HD, doar daca sunteti un fin observator si aveti un ochi dezvoltat pentru pixeli. In orice caz, ecranul se prezinta destul de bine.
Hardware
La capitolul hardware S4 Zoom este ceva mai putin performant in comparatie cu Galaxy S4 Mini, dar nu cu mult. In locul unui procesor dual core de 1.7GHz Qualcomm Snapdragon, Zoom are un procesor dual-core de 1.5GHz Pega-Dual +XMM6262, iar GPU este un Mali-400, in locul GPU Adreno 305. Pe partea de memorie vine cu 1.5GB de RAM si aceiasi memorie interna de 8GB, din care, din pacate, doar 5GB si ceva sunt disponibili pentru utilizator. Asta inseamna ca, daca vrei sa filmezi in format Full HD mai mult de jumatate de ora, sa instalezi un numar mai mare de aplicatii / jocuri, va trebui sa te gandesti serios la achizitionarea unui microSD card de cel putin 8 sau 16GB.
Samsung Galaxy S4 Zoom are un singur difuzor pentru redare audio si nu e prea stralucit, dar isi face treaba (practic, e cam acelasi difuzor utilizat pe mare parte din produsele Galaxy), o camera foto de 16MP cu zoom optic 10x, autofocus, buton dedicat si Flash Xenon. Avem si o camera foto fronta de 1.9MP pentru conferintele video (Hangouts, Skype, Yahoo Messenger, etc), o baterie de 2330 mAh ce poate fi detasata sau schimbata, ce tine dispozitivul in functie o zi intreaga la o utilizare normala (ceva poze, filmare, internet si gaming). Pe partea de conectivitate aveti parte de WiFi, Bluetooth 4.0, infra rosu, NFC, micro USB, MHL, GPS, suport retele 3G (4G doar daca optati pentru modelul LTE). Pe partile laterale cum privim catre ecranul de 4.3 inch avem asa: in partea dreapta gasim butonul de pornire / standby / oprire, imediat langa butoanele de volum si butonul dedicat pentru care, in timp ce in partea stanga avem slotul pentru microSD card si locasul pentru trepied care este acoperit cu un capac din plastic alb glossy (atentie cand scoateti acel capac pentru a utiliza S4 Zoom impreuna cu un trepied, se poate pierde foarte usor!!!).
Pe partea din spate avem lentila de 24mm, iar ceva mai jos manerul similar cu cel al unui DSLR. Galaxy S4 Zoom este destul de usor de tinut in mana, datorita faptului ca nu este atat de mare in dimensiune, daca e sa il comparam cu un smartphone de 5 inch. In plus, avem si acel locas cu ajutorul caruia putem atasa un snur, pentru mai multa functionalitate.
Software / Performanta
La acest capitol, dispozitivul vine cu sistemul de operare Android 4.2.2 (JellyBean), peste care Samsung a instalat interfata TouchWiz UX, aproape tot eco-sistemul de aplicatii si servicii Google, dar si o parte din aplicatiile Samung, cum sunt ChatON, Group Play, S Planner, S Memo, Paper Artist, S Translator, Samsung Apps, Samsung Hub, Samsung Link, Photo Suggest sau WatchON, cat si o parte din functiile Smart de pe modelul flagship, pe care le regasim in bara de notificari ca si Quick Settings (setari rapide).
Testele de benchmark (Quadrant, AnTuTu) ne-au aratat un dispozitiv de nivel mediu, care nu exceleaza in performanta, dar nici nu putem spune ca este un dispozitiv slab din acest punct de vedere, pana la urma bate un HTC One X in Quadrant, atingand un scor de 5094 de puncte.
Camera Foto
Aici avem destul de multe de spus, dar o sa incerc sa nu o lungesc prea mult, sa nu cumva sa va plictisesc, oricum, sunt foarte multe functii si setari de descoperit. Unele importante, altele mai putin. Sa incepem cu lentila acestei camere de 24mm, care beneficiaza de un senzor de 16MP si zoom optic 10x, ce poate fi activat atat manual prin rotirea inelului, cat si din setarile software ale camerei. Odata pornita camera, pe ecran va aparea un meniu in partea stanga care va permite interschimbarea de pe o camera foto pe alta (frontala sau spate), ceva mai jos doua butoane + (Zoom in) / – (Zoom out), iar in partea dreapta a ecranului, avem un alt meniu / semi-cerc pe care scrie Mode (moduri) si doua icoane: una pentru fotografii, iar cealalta pentru filmare (inregistrare video).
Odata intrati in Mode descoperim 4 icoane (functii): Auto, Smart, Expert si My Mode, care la randul lor se ramifica in alte, foarte multe functii si setari mult mai avansate (in care nu voi intra), pentru a oferi utilizatorului o experienta cat mai apropiata de un DSLR sau o camera foto compacta. Am facut cateva capturi de ecran in aplicatia Camera pentru a intelege mai bine si mai corect, ceea ce spun aici. Ceva mai jos aveti si o serie de fotografii facute cu Samsung Galaxy S4 Zoom, printre care si un Drama Shot (acelasi obiect/personaj in mai multe ipostaze), si doua clipuri video: unul Full HD, in care am testat zoom-ul 10x, cat si un clip filmat cu functia Smart Macro.
Un lucru nu am apreciat la acest dispozitiv. Atunci cand vrei sa faci o poza sau sa inregistrezi ceva foarte rapid, butonul dedicat pentru camera, nu te ajuta deloc. Practic, cand ecranul este stins butonul nu activeaza camera si nici nu scoate telefonul din stand by ca pe alte dispozitive similare lui Galaxy S4 Zoom, pur si simplu, trebuie sa aprinzi ecranul dispozitivului, sa il deblochezi si sa accesezi camera foto, pentru ca abia apoi sa poti fotografia sau inregistra video si. astfel, ai putea rata momentul acela important care se deruleaza intr-o fractiune de secunda.
httpvh://www.youtube.com/watch?v=Kq64_mAjf50
httpvh://www.youtube.com/watch?v=r-sbXCJt-Do
Concluzie
La final, concluzia mea e doar una, indiferent ca e un telefon camera sau o camera telefon, Samsung Galaxy S4 Zoom iti ofera doua dispozitive intr-unul, descurcandu-se decent, atat ca smartphone (internet, multimedia, jocuri), cat si ca, camera foto. Stiu, nu se poate compara cu un DSLR scump sau mediu si nici cu un smartphone de top, dar totusi, daca adunam pretul unui Samsung Galaxy S4 Mini cu cel al unui aparat foto compact cu lentila de 16MP, zoom optic 10x si filmare Full HD, veti vedea ca iesiti mai bine cu un Samsung Galaxy S4 Zoom. Nu cu mult, dar oricat economisim in plus, e binevenit, nu-i asa? In plus, veti avea in buzunar un singur dispozitiv in loc de doua (telefonul si aparatul foto).