Gadgetul LuniiLaptopuriReviewsStiri

Toshiba Kirabook Review (CPU Broadwell)

Toshiba Kirabook Review

Toshiba Kirabook Review (modelul cu CPU Broadwell i5).

In luna februarie a acestui an Toshiba si-a actualizat portofoliul de ultrabook-uri prin lansarea noilor modele de Toshiba Kirabook cu Windows 8.1 si procesoare Intel din a V-a generatie (adica Broadwell).

La fel ca si in 2014, Toshiba a lansat doua modele: unul cu procesor Intel Core i7-5500U, ecran tactil de 13″ WQHD (2.560 x 1.440) cu tehnologie PixelPure, si modelul testat de noi, echipat cu procesor Intel Core i5-5200U, cu acelasi ecran de 13″, dar cu rezolutie Full HD si fara functia touch a ecranului.

Considerate varfuri de gama pe segmentul Ultrabook, toata lumea are mari asteptari de la gama Toshiba Kirabook 2015. Ramane sa vedem, daca modelul testat de noi s-a ridicat la nivelul etichetarii sale, de catre producator.

Sa incepem!

Aspect / Afisaj

wp_20150720_18_32_33_pro

Toshiba Kirabook arata foarte bine, niponii oferindu-i un design curat, minimalist pe alocuri, care atrage priviri imediat ce il scoti din geanta si il pui pe masa si nici nu ne asteptam sa fie altfel, avand in vedere pretul piperat al acestei game. Din pacate, carcasa lui este realizata in mari proportii din aliaj de magneziu din material plastic (probabil pentru a reduce greutatea sa cat mai mult), insa, si revin din nou la pretul piperat, clientul brandului Toshiba, cred ca ar fi meritat o carcasa din magneziu sau aluminiu macar, la acest pret. Carcasa ultrabook-ului Toshiba Kira este realizata in mare parte din aliaj de magneziu (tehnologie de tip fagure), doar capacul de dedesubt (fundul) este din material plastic. Astfel, se reduce foarte mult greutatea ultra-portabilului Kira. Balamalele sale sunt impecabile, pozitia ecranului se poate ajusta foarte usor si rapid, si asta, pentru ca modelul high-end (cel mai scump) beneficiaza de un ecran tactil care necesita astfel de balamale pentru a opune rezistenta la tap-urile (atingerile) repetate ale utilizatorului.  Chiar daca este realizata din plastic Carcasa ultrabook-ului Kira din aliaj de magneziu este frumoasa (imita textura metalului), compacta si inchisa ermetic cu ajutorul a 11 suruburi ascunse dedesubt, unde se afla amplasat si cooler-ul care devine enervant cand te joci anumite jocuri sau soliciti prea tare procesorul. Pentru stabilitate pe suprafete plane si nu numai, Kirabook-ul beneficiaza de patru picioruse din cauciuc, care ii ofera o aderenta foarte buna, abia reusesti sa il misti stanga-dreapta, daca incerci sa il impingi pe birou. Acest model masoara 316mm lungime x 207mm latime x 17.9 mm grosime si cantareste doar 1.1 kg, deci este extrem de usor. Pe perioada testelor mi-a adus aminte de Chromebook-ul pe care il detin de cativa ani, datorita faptului ca poate fi manevrat usor numai cu o singura mana.

wp_20150720_18_43_39_pro

Ecranul acestui model este un LED Backlit Widescreen de 13.3″ cu rezolutie Full HD (1.920 x 1.080 px), care beneficiaza de certificare Technicolor, ceea ce se traduce prin culori vii, aproape de lumea reala sau similar cu tehnologia utilizata in filmele de pe marele ecran, cel putina sta spune producatorul. Unghiurile de vizibilitate sunt bune, insa ecranul, chiar daca este mat (tehnologie non-glare), tot se reflecta lumina din el. Display-ul este ideal pentru vizionarea filmelor sau al videoclipurilor la rezolutie Full HD on-the-go (la drum, in vacante/concedii). De asemenea, Kirabook-urile sunt insotite de ceea ce se numeste Chroma Tune, software care ii va permite utilizatorului sa regleze dupa bunul plac gama de culori, contrastul si luminozitatea, avand si cateva presetari din fabrica.

Porturi / Sunet

wp_20150720_18_36_22_pro

La capitolul porturi ultrabook-ul Toshiba Kira sta destul de bine, dar pentru pretul sau ar fi putut sta si mai bine. Dispune de un port HDMI, de 3 x USB 3.0 (amplasate pe partile laterale stanga-dreapta, iar unul din ele dispune si de Sleep & Charge), adaptor AC, slot multiplu pentru carduri (suporta SD, MiniSD, MicroSD, SDHC, SDXC si MMC), securizare prin Kensington Lock si o iesire audio (jack 3.5mm). Ne-am fi dorit sa vedem si un mini DisplayPort, dar poate ca ne dorim noi prea multe lucruri. Toshiba Kirabook mai beneficiaza de dotari precum Bluetooth 4.0 + LE, WiFi 802.11 a/b/g/n/ac (wifi-ul este ultra-rapid, conectarea se face aproape instantaneu, dupa ce l-ai deschis).

wp_20150720_18_37_04_pro

 

Sunetul este redat prin doua difuzoare stereo Digital True Surround amplasate dedesubt, care multumita tehnologiei Harman/Kardon ofera o experienta audio buna, spre foarte buna pentru un ultrabook.  Cu volumul dat la maxim, difuzoarele genereaza un sunet destul de puternic („symphonic sound” cum ii place producatorului sa-l alinte).

Tastaura /  Trackpad

wp_20150720_18_28_07_pro

Fiind un ultrabook de 13.3″ spatiul dedicat tastaturii este destul de limitat, totusi Toshiba a reusit sa doteze noua gama de ultrabook Kira, cu o tastatura completa cu butoane (inclusiv multimedia) ce beneficiaza de un contur care sa permita o tastare lejera. Cu toate acestea, mie cel putin, venind de pe un laptop de 15.6″, mi-a luat 2-3 zile sa ma adaptez la butoanele sale. Kirabook este echipat cu o tastatura backlit (iluminata), astfel ca utilizatorul poate tasta fara probleme atat ziua, cat si noaptea. Inclusiv butonul de pornire/oprire este iluminat LED in doua culori.

Trackpad-ul dezvoltat de cei de la Toshiba in 2015, revine la gesturi precum scroll-ul (glisare) cu ajutorul a doua degete, ceea ce nu e rau, insa modul cum se efectueaza el iti creaza o senzatie de lag. Avand in vedere segmentul de piata unde se integreaza acest ultrabook, trackpad-ul nu se compara cu ceea ce ofera un Macbook Air, experienta utilizatorului fiind mult sub acesta.

wp_20150720_18_34_22_pro

Performanta / Baterie

Din punct de vedere al performantei Toshiba Kirabook 2015 este impecabil. Aceasta, si pentru ca este echipat cu procesoare Intel din a V-a generatie – Broadwell. Modelul testat de noi este echipat cu procesorul Intel Core i5-5200U (2 nuclee – 14nm) de 2.200 – 2.700 MHz, in timp ce modelul high-end dispune de un i7-5500U. Procesorul este sustinut de procesorul grafic incorporat Intel HD Graphics 5500, 8GB memorie RAM DDR3 la frecventa de 1.600 MHz si 128GB spatiu de stocare din care ii raman utilizatorului liberi cam 75GB. Modelul testat de noi recunostea doar 106GB din totalul de 128GB ai SSD-ului in Windows.

screenshot-1

Bateria sigilata a acestui ultrabook este una Lithium-Polymer cu 4 celule, ce ofera o atunomie de pana la 13 ore, daca nu este utilizata intens, altfel, ajunge undeva pana in 6 ore.

Concluzie

Toshiba Kirabook 2015 cu procesor Broadwell i5, ecran Full HD fara functie touch (inutila de altfel, pe un laptop al carui ecran nu poate fi rotit suficient pentru a putea transforma dispozitivul intr-o tableta) si cu un SSD de 128GB, ofera o epxerienta si o performanta peste medie, avand in vedere pozitionarea lui in piata din punct de vedere al pretului, insa, producatorul nipon a facut o gramada de compromisuri, in special la materialul utilizat la constructia carcasei, una care pare mai degraba ieftina, decat premium, astfel, te face sa iti indrepti privirea catre alte gadgeturi din acest segment de piata.

Plusuri:

  • ecran Full HD ideal pentru filme si clipuri la rezolutie 1080p on-the-go
  • tastatura iluminata
  • foarte subtire si usor (manevrabilitate foarte buna)
  • difuzoare stereo DTS cu tehnologie Harmna/Kardon
  • procesor generatia Broadwell

Minusuri:

  • butoanele inghesuite, calci cate doua odata daca nu acorzi extra atentie tastarii
  • trackpad-ul usor incomod

Ultrabook-ul Toshiba Kirabook 2015 este disponibil in oferta magazinului eMAG la un pret de 4.899 lei, cu 700 de lei mai accesibil ca un MacbookAir 13, dar si ceva mai puternic. Kirabook dispune de dublul memoriei RAM si un procesor mai puternic 2.2GHz fata de doar 1.6GHz pe Macbook 

Un comentariu

  1. arată foarte bine, dar butoanele prea înghesuite

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button

Adblock Detected

Dacă îți place site-ul nostru te rugăm să-l adaugi în Whitelist-ul AdBlock. Mulțumim!