StiriTechTV

ANCOM: Numarul abonatilor la serviciile prin cablu digital in crestere fata de 2011

cablisti abonati cablu tv digital

ANCOM (Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii) a publicat astazi in cadrul International Digital Forum 2012, date statistice preliminare privind serviciile de retransmisie a programelor media audiovizuale, pentru prima jumatate a anului 2012

Datele arata o crestere usoara a numarului total de abonati la servicii de retransmisie a programelor audiovizuale (radio, tv, etc) la 30 iunie 2012, fata de aceeasi data a anului trecut, determinata indeosebi de o crestere a abonamentelor la serviciile de retransmisie receptionate in format digital de catre utilizatorii finali. 83,5% din totalul gospodariilor din Romania recepţioneaza servicii audiovizuale prin intermediul unui numar de 449 de furnizori.

„Digitalizarea devine din ce în ce mai importantă şi în ceea ce priveşte retransmisia de programe TV. Cele mai noi date statistice adunate şi prelucrate de ANCOM, referitoare la primul semestru al acestui an, arată că în România la mijlocul anului existau 3,3 milioane de abonaţi la servicii de retransmisie a programelor în format digital, în creştere cu 16% faţă de 30 iunie 2011, ajungând astfel la o pondere de peste 50% din totalul abonaţilor la servicii de retransmisie. În decursul unui an, numărul abonaţilor la reţele de cablu în format digital a înregistrat o creştere semnificativă, de 49%, depăşind astfel 1 milion de abonaţi, în timp ce numărul abonaţilor la servicii DTH a crescut cu aproape 5%, până la 2,21 milioane de abonaţi, a declarat preşedintele ANCOM, Cătălin Marinescu, prezent la acest eveniment.

Numarul total de abonati la servicii de retransmisie programe audiovizuale era de 5,92 milioane la jumatatea anului, in crestere cu 2,9% fata de finalul anului 2011 si cu 5,2% fata de 30 iunie 2011, in conditiile in care atat retelele de cablu, cat si cele de tip DTH si IP au cunoscut cresteri ale numarului de abonati. Astfel, in primele sase luni ale anului 2012 numarul abonatilor prin retele de cablu a crescut cu 2,7% pina la 3,67 milioane de abonati, in timp ce numarul de abonati prin retele satelit (DTH) a inregistrat o crestere de 3% pina la valoarea de 2,21 milioane de abonati. Astfel, rata de penetrare la nivel de gospodarii a serviciilor de retransmisie a programelor audiovizuale pe baza de abonament a crescut la 83,5%, iar cea a retelelor de cablu la 51,8%.

In functie de mediul de resedinta, la 30 iunie 2012, 60% din totalul abonatilor se aflau in mediul urban, marea majoritate a acestora (79%) fiind conectati la retelele de cablu. Pe de alta parte, in mediul rural, abonatii la serviciile de retransmisie foloseau intr-o mai mare masura tehnologia DTH pentru receptia programelor audioviozuale – 64%.

Retelele de cablu au inregistrat cresteri din punctul de vedere al numarului total de abonati (in prima parte a anului 2012, cresterea a fost de 2,7%) pe baza cresterii numarului de abonati la serviciile de retransmisie prin cablu in format digital, care a crescut cu 24% fata de sfarsitul anului 2011, marindu-si astfel si ponderea in totalul abonatilor la servicii de cablu TV. Astfel, ponderea numarului de abonati prin retele de cablu digital a crescut cu 5 puncte procentuale pina la 30% din numarul total de abonati prin retele de cablu. In ceea ce priveste repartizarea pe medii de resedinta, in prima parte a anului 2012 a crescut atat numarul de abonati prin cablu in mediul urban (+0,8%) pina la 2,82 milioane, cat si cel al abonatilor din mediul rural (+9%), pina la 0,85 milioane.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button

Adblock Detected

Dacă îți place site-ul nostru te rugăm să-l adaugi în Whitelist-ul AdBlock. Mulțumim!