ReviewsStiriTELEFOANE

Apple iPhone 5S Review

iPhone 5S review

Indiferent ca suntem fanii dispozitivelor cu Android, Windows Phone sau cu oricare alt sistem de operare mobil, intotdeauna vom (lumea tehnologiei) lua ca reper de comparatie smartphone-ul produs de Apple – iPhone. Anul acesta, Apple a lansat versiunea actualizata iPhone 5S, a modelului de anul trecut, care, chiar daca este similar (din punct de vedere al design-ului) la exterior cu modelul din 2012, noul model 5S, este de departe cea mai actualizata versiune de iPhone „S.” Practic, aproape tot ceea ce se regaseste in interiorul carcasei este o noutate in comparatie cu iPhone 5.

In minutele urmatoare vom vedea care sunt toate aceste noutati primite de versiunea iPhone 5S, atat la interior, cat si la exterior, dar si din punct de vedere software. Dar inainte sa incepem, sa mentionam ca telefonul ne-a fost trimis la teste, de catre Orange Romania, care il au in oferta din data de 25 octombrie, la preturi incepand de la 299 de euro, impreuna cu abonamentul Pantera 55 si creste in functie de abonamentul pentru care optati.

Aspect / Afisaj

img_20131114_125953

Din punct de vedere estetic iPhone 5S este aproape in totalitate similar cu modelul iPhone 5, singurele diferente, pe care le putem observa la capitolul aspect sunt: cele trei culori in care este disponibil noul model (Argintiu, Gri inchis si Auriu), butonul Home (inelul din jurul butonului de culoarea carcasei), care ascunde sub el scanerul de amprenta, sau mai bine spus – Touch ID, asa cum Apple il denumeste. Apoi, avem pe partea din spate, in dreptul camerei foto, acel dual LED Flash pe noul model si eventual logo-ul „iPhone” de pe spate, care este de aceasta data imprimat cu un font ceva mai subtire (mai putin bolduit) fata de modelul precedent. In rest, iPhone 5S cantareste tot 112 grame, masoara tot 7.6 mm grosime si are acelasi ecran de 4-inch cu ciudata rezolutie 1136×640, dar si o densitate a pixelilor de 326 ppi.

Ecranul, este si in acest an protejat de sticla Gorilla Glass. Display-ul noului model este din nou o dezamagire, din punct de vedere al dimensiuni lui (cel putin pentru mine), deoarece pana si versiunile mini ale celorlalti producatori depasesc marimea ecranului unui iPhone. Cred ca era benefica o schimbare, poate un ecran de 4.3 sau chiar de 4.5-inch, dar se pare ca acest lucru se va schimba abia din toamna anului viitor, cand producatorul american va lansa iPhone 6, care ar putea veni dotat cu un ecran cu diagonala intre 4.7 si 5.5 inch.

img_20131114_130245

Hardware

Daca la capitolul aspect nu sunt prea multe noutati, din punct de vedere hardware, Apple a decis ca anul acesta sa schimbe marea majoritate a componentelor, desi este doar o versiune actualizata a telefonului iPhone 5.

In primul rand, telefonul dispune de un procesor nou – un dual core de 1.3GHz pe arhitectura de 64-biti (chipset Apple A7), la care se adauga un co-procesor M7 (conectat la senzori – accelerometru, gyroscop, rotatie, etc), care detecteaza miscarile telefonului, astfel, va sti cand telefonul se odihneste pe masa / birou, cand este luat in mana sau, cand te urci sau cobori din masina. In plus, acest model beneficiaza si de un GPU (accelerator grafic) nou – PowerVR G6430 cu 4 nuclee si 1GB de RAM DDR3 (DDR2 pe modelul 2012). Puterea de procesare este mult peste tot ceea ce gasim disponibil pe App store, din punct de vedere al aplicatiilor sau al jocurilor. Telefonul descurcandu-se remarcabil in orice aplicatie. Ca si o mica comparatie, este cu aproape 1 seunda mai rapid ca iPhone 5 la incarcarea jocurilor.

Apple iPhone 5S este compatibil cu orice retea de telefonie mobila de pe glob, este disponibil in trei variante de stocare 16/32/64 GB , la fel ca si modelele anterioare. Speram ca Apple sa comercializeze si o varianta de 128GB in acest an, avand in vedere ca iPhone-ul nu beneficiaza de un slot microSD pentru carduri, din pacate acest lucru nu s-a intamplat.

Bateria telefonului este usor mai mare din punct de vedere al capacitatii – 1560 mAh (1440 mAh pe modelul 2012), dar acest lucru nu inseamna neaparat o autonomie mai mare. Bateria telefonului iPhone 5S va va duce o zi intreaga, daca nu il utilizati prea des pe parcursul zilei. Mi-as fi dorit ca, capacitatea bateriei sa fie mai mare, macar 2000 mAh, chiar daca acest lucru ii forta pe cei de la Apple sa construiasca un iPhone usor mai gros. La urma, urmei ca are 7.6mm grosime sau 8.5 mm, nu cred ca ar fi deranjat pe nimeni, atata timp cat bateria telefonului ar tine mai mult, nu-i asa?

Touch ID

img_20131114_125700

Am dedicat o intreaga sectiune acestui scaner de amprente, denumit Touch ID, deoarece este o noutate semnificativa (o inovatie importanta) pe segmentul de smartphone, chiar daca, functionalitatea lui este limitata doar la a debloca telefonul si a confirma plata aplicatiilor pe App Store / iTunes.

Pentru a putea utiliza aceasta caracteristica, trebuie mai intai sa o activati, iar acest lucru se poate face prin navigarea in Settings (Setari) > General > Touch ID & Passcode > Touch ID. Dupa care, va trebui sa puneti degetul pe inelul (butonul Home) amplasat in partea frontala a telefonului si sa il ridicati in mod repetat (de cateva ori), pana cand amprenta degetului ales, va fi scanata in totalitate. Touch ID poate inregistra pana la 5 amprente, astfel, puteti oferi acces si familiei pe telefon. Odata activata, functia Touch ID functioneaza ireprosabil. Nu am intampinat nici un fel de problema pe toata perioada testelor, amprenta fiind detectata foarte rapid si usor. Apple spune ca, toate informatiile amprentelor inregistrare de senzor sunt stocate in chipul A7 si nu sunt disponibile niciunui alt software din telefon, si nici nu se face back-up pe serverele Apple, asta in cazul in care va era teama ca aceste informatii pot fi utilizate in alte scopuri de catre companie.

Pentru informatii suplimentare despre Touch ID, accesati site-ul Apple, sau vizionati fragmentul de mai jos, parte a keynote-ului de a lansarea oficiala din luna septembrie.

http://www.youtube.com/watch?v=M-QVZDXdkhU

Software

img_20131114_130210

Apple a lansat noul model de iPhone impreuna cu noua versiune de iOS 7 ,care chiar daca aduce o serie de noutati importante, cum ar fi un panou Quick Settings (Setari rapide), ce poate fi accesat printr-o glisare pe ecran de jos in sus, noua interfata cu icoane, parca din sticla, o scurtatura (icoana) pe desktop, care te duce direct in Setari, si alte cateva noutati, sistemul are o serie de probleme, pe care utilizatorii de iPhone le-au semnalat deja. Din cauza acestor probleme de software, Apple a ajuns foarte repede la versiunea iOS 7.0.4 spre sfarsitul acestei saptamani.

Cat despre aplicatii iOS, avem cele native care vin gata preinstalate de la Apple, iar daca sunteti un utilizator de servicii Google (Drive, YouTube, Gmail, etc) cum sunt eu, aplicatiile sunt disponibile si pe App Store. In plus, aveti acces si la aplicatii locale cum ar fi Deezer, care iti ofera acces la peste 25 de milioane de piese muzicale, Orange cloud (stocare in cloud) sau Contul meu, o aplicatie care permite accesul direct de pe iPhone la toate informatiile care te intereseaza despre numerele tale de telefon sau iti ofera acces la sectiunea de asistenta Orange Help.

Camera foto

img_20131114_130113

Camera foto, desi este aceiasi – 8MP (iSight), ea a primit un upgrade semnificativ, spunem noi, care ofera posibilitatea de a fotografia la o calitate mai buna, in special in conditii de luminozitate redusa, datorita unui unghi de deschidere mai larg si al marimii senzorului, care permite ca pixelii invididuali sa capteze mai multa lumina, astfel fotografiile sunt mai clare. In plus, camera beneficiaza de un nou sistem LED Flash, cu doua LED-uri: unul pentru culori reci, celalalt pentru culorile calde. Camera mai beneficiaza de o serie de noutati si pe partea software. Acum poti face zoom in timp ce inregistrezi clipuri video, sau poti inregistra clipuri in slow-motion la 720p HD pana la 120 FPS, ele fiind apoi redate la 30FPS pentru a crea acel efect de slow-motion. Meniul camerei (interfata), totusi, nu este la fel de incantator, deoarece uneori este dificil de accesat. Culorile din fotografii sunt calde, iar detaliul lor este aproape incredibil.

Mai jos aveti cateva sample-uri realizate cu noua camera a telefonului iPhone 5S, inclusiv o scena filmata in slow-motion.

Concluzie

iPhone 5S este de departe unul din cele mai bine construite telefoane in 2013, fiind primul device cu un procesor pe 64-biti si scaner pentru amprenete (Touch ID), dar si o camera foto care reuseste in sfarsit sa fotografieze la o calitate superioara, chiar si in conditii de luminozitate redusa. Dar, ca orice produs, are si minusurile lui: in primul rand nu are NFC, in al doilea rand telefonul are un singur difuzor mono, chiar daca grilajul pare sa indice catre doua difuzoare stereo, iar in al treilea rand ecranul, care inca ramane la o dimensiune si o rezolutie dezamagitoare (afisaj sub 4.3″ si rezolutie sub 1280×720).

Cei care isi doresc un iPhone si nu stiu ce model sa aleaga, sau cei care inca se gandesc daca se merita sa faca upgrade-ul la noul model, va pot spune cu certitudine dupa o saptamana de teste, ca se merita! Este, cu siguranta, cel mai bun iPhone lansat vreodata, dar cred ca acest lucru il stiti deja.  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button

Adblock Detected

Dacă îți place site-ul nostru te rugăm să-l adaugi în Whitelist-ul AdBlock. Mulțumim!