Asus Zenfone 6 Review
Intr-o piata supra-saturata de telefoane cu breton, Asus, ne propune ceva inedit: Zenfone 6, un smartphone care dribleaza decupajele si notch-ul prin introducerea unei camere rotative oferindu-ne experienta ecranului complet, fara intreruperi. Camera care in acelasi timp aduce si acel plus de coolness telefonului, alaturi de alte cateva funcii utile video loggerilor si pasionatilor de selfies / grup selfies (despre care vom detalia in categoria ‘Camera’ a review-ului nostru).
Design
Construit din materiale premium: sticla (Gorilla Glass 6) si metal (rama), telefonul beneficiaza de o constructie rigida cu margini rotunjite pentru a sta bine in palma utilizatorului. Iar estetica telefonului e, dupa cum se poate observa din imagini, luxurianta.
Factorul wow al varfului de gama din seria Zenfone il reprezinta camera rotativa motorizata a telefonului Zenfone 6, care atunci cand e activata atrage instantaneu privirile celor din jur, doar pentru modul cu ea se roteste, dar si prin zgomotul produs de motoras.
Prin renuntarea la camera frontala, Asus le ofera utilizatorilor de Zenfone o experienta de utilizare / vizionare completa. Astfel, imaginea nu este obturata atunci cand te joci pe telefon sau cand urmaresti clipuri, filme, cum se intampla in cazul telefoanelor cu breton, ori al celor cu decupaj in ecran. Insa pierde rezistenta la apa, Zenfone 6 neavand certificare IP68.
Pentru a tine pretul telefonului Zenfone 6 sub cel al concurentei, Asus a decis sa echipeze telefonul cu un ecran LCD in schimbul ecranului OLED, pierzand astfel ocazia de a implementa un senzor pentru amprente sub ecranul telefonului.
Totusi, panoul este bine calibrat de producator, astfel ca experienta vizuala este buna, dar poate cel mai important experienta este mai accesibila, mai putin costisitoare, telefonul costand cu aproximativ 400 euro mai putin comparativ cu suma de 1.000 euro (sau chiar mai mare) pe care esti nevoit sa o dai pe varful de gama al concurentei.
Hardware
La acest pret injumatatit, Asus ne ofera chipsetul Snapdragon 855, intre 6 si pana la 8 GB memorie RAM, alaturi de 128 sau 256 GB spatiu intern, astfel ca te bucuri de putere de procesare de top la pret decent.
In testele benchmark Asus Zenfone 6 a realizat un scor de 357.184 puncte in aplicatia Antutu, respectiv 712 puncte single core si 2.139 puncte multi core in aplicatia GeekBench.
Telefonul vine cu conectivitate Bluetooth 5.0, LTE, USB-C, dar si cu un senzor pentru amprente amplasat pe spatele telefonului.
Zenfone 6 integreaza numai un difuzor stereo, dar care reda sunetul destul de puternic si clar, si dispune si de o mufa pentru jackul de 3.5mm al castilor cu fir, ceva ce multe varfuri de gama din 2019 nu mai ofera.
Software
Spre deosebire de anii anteriori cand Asus isi incarca telefoanele Zenfone cu o sumedenie de aplicatii (bloatware) prin pachetul ZenUI, in 2019, experienta de utilizare pe noul Zenfone 6 este aproape stock (curata), ceea ce ne indica faptul ca Asus isi asculta mult mai atent fanii care isi doresc o experienta de utilizare cat mai apropiata de cea stoc Android.
Una dintre functiile cerute de utilizatorii de Asus Zenfone pe modelul de anul acesta, este Screen Recording (posibilitatea de a capta, de a inregistra activitatea de pe ecranul telefonului), functie pe care Zenfone 6 o ofera.
Camera
Spuneam ca Asus a renuntat la camera frontala, acest lucru face ca Zenfone 6 sa dispuna de una dintre cele mai bune camere selfie din piata de smartphone in acest moment. Si lucrurile pozitive despre camera rotativa nu se opresc aici.
Daca in anii anteriori camera principala de pe seria Zenfone nu putea concura cu principalii concurenti din piata, in 2019, Zenfone 6 ne arata ca e capabil sa realizeze fotografii deosebite cu ajutorul combinatiei de doi senzori: cel principal de 48MP cu apertura f/1.8, respectiv cel secundar de 13MP dedicat captarii de imagini la unghiuri largi.
Camera rotativa dispune de o functie de motion tracking, astfel ca telefon e perfect pentru vlogging. Te poti filma in timp ce te misti in cadru, deorarece camera rotativa motorizata cu ajutorul inteligentei artificiale, e capabila sa te mentina in cadru atat timp cat nu te misti prea repede.
O alta functie misto de care dispune telefonul Zenfone 6 prin intermediul camerei rotative este Panorama, fiindca iti permite sa captezi o panorama fara sa mai fi nevoit sa misti telefonul pentru a lipi fiecare cadru intr-o panorama, camera rotindu-se de una singura la realizarea unui astfel de cadru panoramic.
Mai jos aveti o galeire foto pentru a va forma o imagine asupra calitatii fotografiilor captate cu aceasta camera duala inedita.
Baterie
Asus ne pune la dispozitie o baterie cu capacitatea de 5.000 mAh pe acest smartphone, astfel ca autonomia de functionare este de o zi si ceva. Telefonul beneficiaza de incarcare prin cablu de 18W, nu tocmai rapida, mai ales ca are aceasta capacitate imensa pentru un smartphone. Pus la incarcat, trebuie sa astepti undeva la o ora si 45 de minute spre doua ore, pentru a reincarca 100% bateria.
Telefonul nu beneficiza nici de incarcare wireless, iar de incarcare wireless reversibila nici nu se pune problema. Dar acestea sunt lucruri la care poti renunta pentru un pret mult mai atractiv, parerea mea.
Concluzie
Chiar daca face anumite compromisuri pentru a avea un pret competitiv, Zenfone 6 ne surprinde placut anul acesta.
De ce spunem acest lucru? Pentru ca telefonul Asus Zenfone 6 iti ofera una din cele mai bune camere selfie, o camera video perfecta pentru youtuberi (avand functia de motion tracking in cadru), plus ca experienta de utilizare e apropiata de cea Android stock (fara lag).
Zenfone 6 se adreseaza unui anumit tip de utilizatori, dar in principal celor care cauta un telefon rapid, cu o camera foto peste media pietei, si poate cel mai important aspect, un telefon cu ecran complet la un pret foarte competitiv.
Asus Zenfone 6 este disponibil in oferta magazinelor retail partenere producatorului.