AndroidSOFTWAREStiri

Cat de ‘Open source’ este sistemul Android?

Moto G Google Play Edition

Android este considerat un sistem de operare „open source” (sursa libera), insa detine cateva particularitati care-i schimba aceasta eticheta.

Desi Android este un software liber si poate fi descarcat gratuit, acesta nu include aplicatiile care alcatuiesc serviciile mobile Google – cum ar fi Maps, Gmail, si implicit Google Play, care permite utilizatorilor sa descarce aplicatii dedicate acestui OS.

Fara acestea, Android ar fi un sistem de operare simplu si cu siguranta n-ar avea succesul pe care-l are acum cu ele.

Pentru ca un producator sa obtina serviciile mobile Google, trebuie sa aiba o licenta GMS, adica o licenta „Google Mobile Services.” Licentele GMS sunt eliberate pe baza de model. Desi Google nu percepe o taxa pentru licenta, una dintre etapele pentru a integra licenta, necesita plata. Mai exact, Google percep o taxa producatorilor care testeaza pe telefoanele lor sistemul de operare Android. Aceasta taxa este negociata de la producator la producator si in fucntie de model.

O testare a unui device care promite sa fie produs in cel putin 30.000 de unitati costa cca. 40.000 de dolari, din care se plateste 50% la inceput si 50% la finalizarea operatiunii. Acest lucru inseamna ca, chiar daca licenta OS-ului Android este gratuita, licenta GMS este foarte scumpa, dar in acelasi timp foarte importanta.

Google nu a raspuns la nicio cerere de informatii despre costurile GMS si nu exista nici o lista la dispozitia publicului.

„Instalarea aplicatiei Google Play pe orice terminal fara licenta GMS este ilegala”, a spus sursa.

Ideea ca Android este „open source” este partial adevarat: codul pentru software este disponibil online, prin intermediul serverelor Google si oricine il poate descarca. Este adevarat ca se pot face si modificari, de pilda Amazon a facut modificari pentru seria de tablete Kindle Fire, incluzand propriul magazin de aplicatii Android – Amazon App store.

Dar, spre deosebire de marea majoritatea proiectelor open-source utilizate pe scara larga, cum ar fi Linux, MySQL, PHP sau Python, doar persoanele care lucreaza cu Google pot face modificari care pot fi afisate in urmatoarea versiune. Producatorii de dispozitive care doresc sa obtina versiunea cea mai noua de Android, trebuie sa astepte pentru ca aceasta sa fie disponibila pe serverele companiei Google.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button

Adblock Detected

Dacă îți place site-ul nostru te rugăm să-l adaugi în Whitelist-ul AdBlock. Mulțumim!