Camere FotoStiri

Cum aleg cele mai bune camere de supraveghere? (ghid si recomandari)

cele mai bune camere de supraveghere

Camerele de supraveghere sunt in ziua de azi peste tot. Le gasim instalate in magazine, pe strazi si chiar si in curtile si casele oamenilor. Insa stim cu adevarat care sunt cele mai bune camere de supraveghere, cum functioneaza ele si poate cel mai important aspect, cum le setam?

Cum aleg cele mai bune camere de supraveghere?

Ghidul de astazi are menirea de a va explica toate aceste aspecte ale camerelor de supraveghere IP, inclusiv camere wireless.

Cunoscuta international sub denumirea ‘IP Camera‘, camera de supraveghere este o camera digitala care opereaza pe baza retelelor Internet Protocol (IP), nu pe baza semnalelor electrice analogice asa cum functioneaza camerele CCTV. Internetul e cel mai bun exemplu de retea IP ce functioneaza cu ajutorul protocoalelor IPv4, IPv6 etc. Acesta este si motivul pentru care camerele de supraveghere (IP Cameras) mai sunt supra-numite si camere de retea.

Aceste camere sunt in general utilizate la supraveghere si pot fi conecatate intr-o retea locala (proprie) sau la Internet, putand transmite sau primi date.

Primul model de astfel de IP camera a fost lansat in anul 1996 de catre compania Axis Communications (Martin Gren si Carl-Axel Alm), si purta denumirea Axis Neteye 200.

Camerele de supraveghere IP sunt disponibile incepand de la rezolutie VGA (0.3) si pana la 29 mega pixeli, acest lucru i se datoreaza faptului ca industria audiovizuala a evoluat atat de mult incat avem deja acces la tehnologie ce poate reda in format 4K, 8K etc, si la diferite rate ale aspectului.

Aceste camere IP pot fi conecate la retele Wi-Fi sau retele mobile (3G/4G) si sunt capabile sa transmita fisiere (fotografii, clipuri video) si chiar sa efectueze apeluri telefonice la nevoie.

De ce as cumpara o camera IP? Care sunt avantajele ei?

In primul rand, iti ofera posibilitatea de a fi alertat, sa primesti notificari, sms-uri pe telefonul mobil despre activitatea de acasa indiferent unde in lume te afli.

In al doilea rand, iti ofera posibilitatea de a le monta aproape oriunde, in orice colt al locuintei deoarece pot functiona prin conexiune la o retea Wi-Fi si/sau retea electrica.

In al treilea rand, camerele IP (unele dintre ele) dispun de un sistem avansat de monitorizare a miscarii pentru a detecta si a face distinctia dintre o alarma falsa si una reala.

Si nu in ultimul rand, camerele sunt capabile sa realizeze clipuri video cu markeri, astfel ca iti poate oferi posibilitatea de a derula exact la momentul la care s-a declansat alarma, pentru a nu pierde timpul cu vizionarea completa a clipului, mai ales atunci cand camera inregistreaza zeci de ore sau zile la rand.

Cate tipuri de camere IP sunt?

Cele mai utilizate si mai cautate de clienti sunt camerele sub forma cilindrica, sub forma de dom, mini dom (mult mai rezistente la distrugere si cele pentru acasa (de interior) sub forma de cub.

Apoi, le mai putem clasifica dupa senzorul utilizat sau distanta de focalizare a lentilelor. Camerele de supraveghere IP pot fi clasificate astfel: cu focalizare fixa (acestea nu permit zoom pe imagine), cu focalizare manuala variabila (intre 2.8mm si pana la 12mm) utilizatorul avand posibilitatea de a schimba distanta de focalizare manual si camere motorizate care permit, pe langa zoom-ul manual, si rotirea sau inclinarea camerei la diferite unghiuri.

Inainte de a achizitiona o astfel de camera e bine sa stii in avans unde exact o vei monta pentru supraveghere(in interior sau in exterior), deoarece brandul (producatorul) nu este atat de important. Mai importante sunt functiil si caracteristicile acestor camere, de care trebuie sa tineti cont:

  • asigura-te ca, camera digitala pe care o cumperi suporta protocoalele ONVIF si RTSP, deoarece iti asigura compatibilitate cu NVR-urile si alte echipamente din casa/magazin etc.
  • sursa de curent direct prin cablul de retea, deoarece e mult mai convenabil si te scapa si de ocuparea unei prize in locatia unde o montezi. Pentru acest tip de conexiune poti utiliza un switch PoE.
  • asigura-te ca ofera suport pentru standardele 802.3af (PoE) si 802.3at (PTZ – pt camerele motorizate)
  • daca au sau nu protectie la apa si praf (in special pentru montaj la exterior)
  • rezolutia camerei sa fie cat mai buna (min. 4MP, 8MP, etc)
  • sa beneficieze de supraveghere pe infra-rosu pentru inregistrare pe timp de noapte sau lumina redusa
  • sa dispuna de spatiu de stocare intern pentru fisierele inregistrate sau slot pentru carduri microSD 

Acestea sunt cele mai importante criterii dupa care trebuie sa te ghidezi atunci cand iti doresti achizitia unei camere de supraveghere de tip IP sai WiFI. Cateva camere wireless recomandate in 2021 care ofera performanta si calitate in imagine, le regasiti mai jos, intr-un top 5 cele mai bune camere IP:

  • Camera IP Wireless HONEYWELL LYRIC C2, Full HD 1080p, IR, Night Vision, alb –vezi pret
  • Camera IP Wireless HOMEGUARD Pan-Tilt-Zoom WOB753, exterior, HD 720p, IR, Night Vision, alb –vezi oferta
  • Camera IP Wireless HOMEGUARD WOB751, HD 720p, exterior/interior, IR, Night Vision – detalii pret
  • Camera IP Wireless D-LINK DCS-8515LH, HD 720p, IR, Night Vision – vezi detalii si pret actualizat

6 Comments

  1. Mulțumesc de sfaturi, foarte utile și bine de aplicat

  2. De mare ajutor oricui acest articol ,cred ca multu dintre noi nu stim cum sa ne alegem și ce specificații trebuie sa aiba o camera de supraveghere
    Sunteți un real ajutor
    Multumim,eu una chiar voi tine cont de sfaturile voastre

  3. Mulțumesc mult de sfaturi, dețin una setata pe senzori de mișcare și a fost chiar utila, a meritat investiția

  4. Acest articol este foarte util o camera de supraveghere buna este de mare ajutor tuturor.

  5. Nu ma pricep deloc in acest demeniu si nu m-as descurca sa aleg cea mai buna camera fara ajutorul unei persoane in acest domeniu sau fara niste informatii bine analizate si gandite. Articolul dvs ne vine de mare ajutor, este bine structurat, scris corect si bun de urmat. In zilele noastre se folosesc aproape peste tot camerele de supraveghere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button

Adblock Detected

Dacă îți place site-ul nostru te rugăm să-l adaugi în Whitelist-ul AdBlock. Mulțumim!