GamingStiri

Cum a reusit Counter-Strike sa aduca faima mondiala Romaniei in eSports

Cum a reusit Counter-Strike sa aduca faima mondiala

Dacă se va scrie vreodată o istorie mondială a sporturilor electronice (esports), Counter-Strike va deține un important capitol. Despre un joc apărut în urmă cu 16 ani, raportat la viteza dezvoltării tehnologiei și implicit a evoluției jocurilor video, s-ar putea spune, în termenii istoriei tradiţionale, că are un veac în spate, chiar dacă vârsta lui însumează un deceniu și jumătate. Nu i-a fost uşor! Creație a companiei americane Valve Corporation, Counter-Strike a avut un traseu zbuciumat şi perioade atât de proaste, încât specialiștii vorbeau chiar despre moartea lui, cu toate că fusese relativ simplu să devină competițional, prin urmare sport eletronic.

Atât varianta originală CS, botezată de fani 1.6, cât și succesoarea, Counter-Strike Source, au avut serioase problem de popularitate la nivel mondial, fiind învinse de jocurile vremii RTS (Real-time Strategy) sau MOBA (Multiplayer Online Battle Arena). Unul dintre aceste momente de colaps internaţional a fost în 2008, când a subcombat Championship Gaming Series, cea mai mare ligă competițională pentru CS Source.

Nici măcar în 2012, când a fost lansat Counter-Strike:Global Offensive, fanii nu aveau ligi sau turnee mari la care să se închine. Dar Counter-Strike nu avea cum să dispară, atât timp cât acei nu foarte mulți fani, dar suficienți, țineau cu dinții de jocul lor preferat.

Ascensiunea, şi odată cu ea gloria rapidă, a început în 2013, când DreamHack Winter din Suedia avea să găzduiască, dar și să organizeze cel mai mare turneu competițional cu premii în valoare de 250.000 de dolari. Banii proveneau dintr-o acțiune cofinanțată de Valve și comunitatea de fani, fiind primul Major, rang pe care compania Valve, proprietara jocului, l-a acordat din acel moment doar acelor turnee care se ridică la cel mai înalt nivel de producție și organizare.  Fondul de premiere a rămas neschimbat, deși o parte a comunității de fani cere ca Valve să majoreze suma, cum a procedat în cazul altui joc ce-i aparţine, Dota2, și adus, cu ajutorul fanilor, la o valoare record a premiilor: 18 milioane de dolari. Însă turneele Major au reușit nu doar să salveze CS:GO, ci să-l aducă în topul celor mai urmărite sporturi electronice,  cu zeci de milioane de spectatori online.  Ultima competiție Major, găzduită luna trecută de Köln, Germania, a adunat 27 milioane de fani care au urmărit meciurile în live streaming.

România setează un nou nivel în producția CS:GO

Jucătorii români au îndrăgit Counter-Strike încă de la prima versiune, 1.6.  În martie 2002, PGL, condus de un fost jucător de CS, Silviu Stroie, a organizat, la doar două luni de la înființare, primul sezon al Campionatului Național de CS. Până în 2012, când a fost lansat CS:GO, România avea deja o comunitate numeroasă de fani, consolidată în nu mai puțin de 29 de sezoane de Campionat Național de Counter-Strike. Din 2012, PGL a adus DreamHack în România, iar CS:GO a fost la loc de cinste, alături de alte sporturi electronice. Chiar dacă România a organizat în cei 13 ani de activitate PGL și alte zeci de competiții esports, consacrarea definitivă a venit tot graţie Counter-Strike.

În primăvara acestui an, România a lansat prima ligă internațională de CS:GO, PGL Championship Series Kick-off, cu premii în valoare totală de 110.000 de dolari și cu finala pe scena DreamHack Bucharest 2015.

Team TSM KINGUIN
Team TSM KINGUIN

A fost pentru prima dată când fanii jocului din România a putut vedea live cele mai în vogă echipe de CS:GO din lume: Fnatic, TSM, Virtus Pro, Envy, NiP, NaVi.  Casteri celebri pe plan internațional, precum TOBYwan Dawson și Matthew „Sadokist” Trivett, au fost pentru prima dată la București, de unde au analizat și comentat meciurile primei ligi internaționale organizate de România.

Team Fnatic
Team Fnatic

Succesul avut cu Championship Series Kick-off i-a facut pe românii din PGL să-și dorească mai mult.

PGL Season 1 a pornit cu același fond de premiere, 110.000 de dolari, cu aceeași echipă, dar cu un alt nivel de producție.

Încă de la primele meciuri transmise live, pe stream, comunitatea internațională de fani a început să întrebe pe forumuri de unde și de la ce vine PGL.  Săptămâna trecută, când s-au disputat meciurile din grupe, fanii CS:GO din întreaga lume au umplut internetul de mesaje și postări admirative la producția realizată de PGL.

Toți au recunoscut că nicăieri nu au mai văzut nimic asemănător în domeniul streamingului live de CS:GO, afirmând totodată că PGL a setat un nou nivel în producția Counter-Strike.

„PGL a setat un nou standard și nu e vorba de rezoluția transmisiunii sau de comentatori. PGL a reușit să facă din meciurile de CS:GO un esport spectaculos și a găsit un format care să-i implice pe spectatori printr-o producție plină de creativitate”, comenta unul dintre numeroșii fani care urmăresc meciurile echipelor profesioniste de CS:GO.

În comunitățile internaționale de suporteri Counter-Strike s-a creat o agitație deosebită, unii cereau ca PGL să producă următorul turneu Major, în timp ce alții vedeau acest pas ca pe unul firesc. Anunțul făcut recent a fost deopotrivă o mare surpriză și o confirmare.

„Participarea PGL în producția unui turneu Major reprezintă o validare a calității transmisiunilor de CS:GO realizate de echipa noastră. A fost nevoie de mult timp, pasiune și muncă pentru a ajunge în acest punct și suntem foarte mândri că acum ne putem număra printre cele mai  bune  echipe de producție din lume”, a declarat Silviu Stroie, președintele PGL.

Ce urmează?

Cei mai câștigați vor fi fanii din România. Chiar dacă încă nu există o echipă de jucători profesioniști care să concureze pentru premiile de sute de mii de dolari, românii pot să-i întâlnească pe cei mai buni jucători din lume chiar de 2 ori în acest final de an. Prima întâlnire va fi în București, la Mall Băneasa, în 2-4 octombrie, unde vor fi prezente cele mai bune 4 echipe care-și dispută premiul și trofeul PGL Season 1.

A doua întâlnire va fi la Cluj, între 29 octombrie – 1 noiembrie, pe scena DreamHack Open Cluj-Napoca, primul Major organizat de România prin PGL, iar noi, fiind parteneri media ai acestui eveniment, va vom relata totul live de la fata locului.

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button

Adblock Detected

Dacă îți place site-ul nostru te rugăm să-l adaugi în Whitelist-ul AdBlock. Mulțumim!