Cum protejam smartphone-ul sau tableta in vacante, aflam de la ANCOM
Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) a lansat un tutorial care sa vina in ajutorul oamenilor pentru a-i ajuta sa isi protejeze mai bine datele personale de pe gadgeturi. Aici vorbim in principal de smartphone si tableta.
Astfel, daca plecati in vacanta in aceasta perioada, ANCOM ne ofera cateva sfaturi generale despre modul cum putem spori securitatea acestor gadgeturi si implicit a datelor cu caracter personal, pe care acestea le stocheaza la cererea noastra.
Cum protejam smartphone-ul sau tableta – Măsuri de protecție:
Pentru a evita accesarea nedorită a telefoanelor și tabletelor, este bine ca utilizatorii să ia unele măsuri, precum:
- blocarea cartelei SIM printr-un cod PIN complex
- setarea perioadei minime de inactivitate după care terminalul este blocat automat
- setarea unei parole pentru deblocarea echipamentului
- instalarea unui program antivirus bine cunoscut și setarea acestuia pentru actualizări și scanări periodice
- păstrarea restricțiilor de securitate configurate de producătorul terminalului (nu instalati aplicatii APK din afara magazinului oficial Google Play store)
- actualizarea periodică a aplicațiilor instalate și a sistemului de operare.
Aici, mai putem adauga doua lucruri, si anume: In cazul in care gadgetul detine un senzor pentru amprente, sau mai nou, un senzor de citire a retinei, putem bloca gadgetul cu un astfel de sistem biometric de securitate. De asemenea, instalarea unui program antivirus nu este tocmai necesar, deoarece, discutam despre un sistem de operare ce are la baza Linux si nu un sistem Windows. Antivirusul pe sistemele Linux e mai mult un placebo, un mit, dar, daca va simtiti mai in siguranta, puteti instala si o astfel de aplicatie de securitate din Google Play store.
Ce se poate face în caz de furt
În cazul în care unui utilizator îi este furat telefonul, acesta poate evita consumul nedorit de voce și date solicitând cât mai repede furnizorului său de servicii de telefonie suspendarea temporară a numărului, urmând să îi fie furnizată ulterior o nouă cartelă SIM cu același număr.
Înainte de a pleca în vacanță, este bine ca utilizatorii să își noteze numerele de telefon la care pot apela propriul furnizor de servicii de telefonie pentru a semnala un eventual furt. Este bine de reținut că operatorii telecom pot bloca numai cartela SIM, nu și smartphone-ul sau tableta, iar pentru recuperarea acestor echipamente este necesară o plângere la poliție.
Există, totodată, aplicații dezvoltate special pentru a localiza smartphone-ul sau tableta și pentru a șterge datele din memoria acestor echipamente în cazul în care nu mai pot fi recuperate, precum și soluții prin care posesorii pot face o copie de siguranță a contactelor și datelor din telefon.
Măsuri de siguranță suplimentare
Utilizatorii pot afla ce alte măsuri de siguranță pot lua pentru a diminua impactul furtului sau pierderii echipamentelor și pentru a preveni accesarea lor neautorizată accesând site-ul ANCOM, secțiunea InfoCentru, aici.
foarte bune instrucțiuni