La mijlocul acestei luni Microsoft a lansat pe piata Visual Studio 15.9, kitul SDK cu unelte dedicate dezvoltarii de aplicatii ARM64, tocmai pentru a incuraja dezvoltatorii sa dezvolte aplicatii compatibile cu laptopurile echipate cu procesoare ARM64 si sistemul Windows 10.
Ce inseamna acest lucru si de ce este o veste extraordinara atat pentru developeri, cat si pentru utilizatori?
Daca pana de curand dezvoltatorii de aplicatii dedicate platformei ARM64 nu aveau un software unificat dedicat (SDK si unelte care sa ii ajute la dezvoltarea de aplicatii pe 64-bit ARM), acum pot face acest lucru doar instaland si utilizand Visual Studio 15.9. In plus, de luna aceasta Microsoft Store permite adaugarea de aplicatii construite pentru aceasta arhitectura ARM64.
Din punctul de vedere al consumatorului, al utilizatorului de laptop, aceasta veste este extraodinara deoarece achizitionarea unui laptop cu procesor ARM aduce cu sine un produs cu o mai buna optimizare a consumului de energie si implicit laptopuri cu autonomie mai lunga de functionare. Timpul de utilizare al acestui tip de laptop creste cu cateva ore comparativ cu cea de pe laptopurile normale (cu CPU x86). In primul rand, pentru ca nu mai este necesar un cooler pe procesor (ventilator ce consuma si el la randul lui baterie); in al doilea rand, CPUrile ARM (Snapdragon) sunt mult mai mici (ocupa mai putin spatiu intr-un laptop) si nu in ultimul rand, au mai multe nuclee fiecare optimizate pentru performanta si consum de energie mult mai eficient comparativ cu ceea ce ofera CPU Intel si AMD.
Viitoarele modele de laptopuri ARM vor fi echipate cu procesoare Snapdragon 850, astfel ca vor fi mai subtiri, mai rapide si mai usoare. De asemenea, vor beneficia de conexiune instanta la retelele mobile 4G LTE si vor avea tot mai multe aplicatii Windows 10 compatibile cu platforma ARM64, tocmai datorita lansarii Visual Studio v15.9, program care permite dezvoltarea de aplicatii care sa ruleze nativ pe Windows 10.
Prin lansarea acestui pachet software, Microsoft vrea sa ajute dezvoltatorii sa faca mai usor tranzitia aplicatiilor lor de pe x86 catre arhitectura ARM64. Imaginati-va, o zi cand va veti putea juca cele mai pretentioase jocuri de PC cu grafica 3D pe laptopuri cu procesoare Snapdragon, in Windows 10, fara a mai auzi acel zgomot enervant al coolerelor si pe laptopuri mult mai subtiri comparativ cu laptopurile actuale de gaming.
Odata cu aceasta compatibilitate a tuturor aplicatiilor x86 cu platforma ARM64 (cu procesoare Snapdragon, Exynos, Kirin, MediaTek, etc), s-ar putea ca, Microsoft, sa se gandeasca serios sa revina pe segmetul de piata al telefoanelor mobile, piata de smartphone. Ar putea lansa in urmatorii doi ani primul telefon Surface.
Pentru utilizatori si nu numai chiar este o veste extraordinara.☺️