StiriTechTutoriale

Gadget – Insemnatatea cuvantului, Ghid si Top 5 cele mai populare gadgeturi

gadget

In mileniul trei termenul gadget este unul foarte trendy (la moda) si des intalnit nu numai pe zona tehnologiei (indeosebi in mediul online), dar si in viata de zi cu zi a oamenilor. Acest lucru se datoreaza in mare parte smartphone-ului, unul dintre dispozitivele care au facut extrem de popular termenul gadget pe intreg mapamondul, dar si datorita filmelor de actiune (imi vine in minte seria de filme James Bond) si filmelor science-fiction (2001: A space Odyssey – film produs in anul 1968, in care pentru prima data apare un om utilizand o tableta).

Inainte de a intra in topul celor mai populare gadgeturi ale acestui mileniu, haideti sa lamurim putin ce inseamna un gadget si de unde vine el, de unde isi trage radacinile cuvantul gadget.

Acest termen a fost rostit pentru prima data in secolul al XVIII-lea (anii 1.800) pentru a descrie o unealta din metal utilizata la fabricarea obiectelor din sticla. In scrieri, termenul apare scris / tiparit pentru prima data in cartea ‘Spunyarn and Spindrift, A sailor boy’s log of a voyage 66out and home in a China tea-clipper ‘ – scrisa de Robert Brown, in anul 1866.

In limba engleza un gadget mai este recunoscut / identificat si ca fiind un gizmo, termen utilizat frecvent de vorbitorii de limba engleza atunci cand se refera la un obiect tehnologic inedit a carui denumire nu le este cunoscuta.

In secolul 21, atunci cand utilizam termenul gadget ne referim la un obiect tehnologic inovator sau un aparat mai neobisnuit, un dispozitiv inedit care indeplineste anumite functii la momentul inventiei lui si pe perioada disponibilatii acestuia, facandu-l astfel pe utilizatorul gadgetului sa se simta cool, sa fie privit de societate ca o persoana populara, misto. Cel mai bun exemplu de un astfel de gadget din secolul nostru este smartphone-ul.

Conform enciclopediei online Wikipedia termenul de gadget s-ar putea trage din denumirea companiei care a construit statuia libertatii din New York: Gaget, Gauthier & Cie. Altii speculeaza ca ar avea radacinile in limbra franceza, din cuvantul gâchette (care in traducere inseamna un instrument sau accesoriu de mici dimensiuni).

Oricare ar fi din punct de vedere istoric radacinile din care se trage cuvantul gadget, acesta este un termen la moda la nivel global (inclusiv in Romania), si este des intalnit si utilizat nu doar de specialistii din segmentul IT&C, ci inclusiv de oamenii de rand in conversatiile lor zilnice.

Acum ca ne-am lamurit ce simbolizeaza gadgetul, haideti sa aflam impreuna care sunt cele mai cool gadgeturi ale mileniului 3.

Cel mai cool gadget in secolul XXI (Top 5)

1. Smartphone

IMG 2600

Primul si cel mai cool gadget secolul acesta este fara nicio indoiala smartphone-ul. Aceasta deoarece incepand cu anul in care Apple a lansat primul iPhone, urmat apoi de primul smartphone cu Android lansat de catre cei de la Google in parteneriat cu HTC (in 2009), este principalul hub al oamenilor atunci cand vine vorba de comunicare verbala sau text (inlocuid clasicul telefon mobil); de divertisment (jocuri,filme, muzica) si acces la internet fara necesitatea unui computer.

Practic, smartphone-ul este un fel de briceag elvetian (are foarte multe intrebuintari), include mai multe dispozitive intr-unul singur: aici putem enumera computerul (smartphone poate fi considerat un computer de buzunar in secolul XXI datorita faptului ca beneficiaza de un ecran, placa de baza, procesor, ram etc), dar poate fi utilizat si ca aparat foto, scanner documente, casetofon/mp3 player, ca un mini televizor, ca mouse, ca telecomanda pentru televizorare, aparate de aer conditionat s.a.m.d, ca mediu de stocare date (poze, documente, muzica, filme, videoclipuri) si lista intrebuintarilor smartphone-ului poate continua.

De mai bine de zece ani de zile smartphone-ul ne permite sa fim mai eficienti in activitatile noastre zilnice, datorita utilitatii, comoditatii si rapiditatii in executie pe care o ofera oamenilor ceea ce denumim smartphone, un gadget pe care il gasim disponibil intr-o multitudine de variante, sub diferite branduri.

2. Drona

YUNeec Breeze

Drona sau UAV (aeronava fara pilot, dar pilotata de la distanta de om), este in opinia noastra al doilea cel mai important gadget al secolului XXI datorita multiplelor functii pe care o drona le poate indeplini.

De la cea mai simpla: de a oferi momente de divertisment celor care piloteaza o drona, la posibilitatea de a fotografia din unghiuri unice toate zonele turistice de pe glob, cladirile si activitatile zilnice ale societatii noastre, la transport aerian rapid (curier) pe distante scurte, in agricultura (stropeste recolta), la stingerea incendiilor unde omul nu poate ajunge, pe posta de arma de razboi, la cartografierea terenurilor de la inaltime si lista poate continua.

In plus, dronele sunt disponibile in magazine intr-o gama variata: de la drone de divertisment pentru adulti (pret mult mai accesibil tuturor), la drone sport (performante), drone dotate cu echipament pentru realizare de fotografii si videoclipuri deosebite (cel mai recunoscut brand fiind DJI), etc.

3. Autovehiculele autonome (fara sofer uman)

supercharger tesla

Masinile nu mai sunt demult doar un mijloc de transport persoane sau marfa, deoarece autovehiculele actuale au devenit mult mai inteligente, adevarate gadgeturi pe roti, multumita tehnologiei cu care sunt echipate (computere de bord, asistenti virtuali pe baza de inteligenta artificiala, camere video pe post de oglinzi, informatii proiectate direct pe parbrizul masinii, sistem de alarma in caz de accident cu apel rapid catre politie, salvare si eventual pompieri/descarcerare, etc).

In momentul de fata dispunem inclusiv de autovehicule autonome. Tesla este unul dintre producatorii cunoscuti de astfel de masini care nu necesita neaparat un sofer pentru a fi conduse. Google este o companie care foloseste des astfel de masini autonome la cartografiere (Google Maps, Google Street View etc). In plus, producatorii de masini auto, au trecut si ei la productia de masini hibrid si masini electrice, la fel dotate cu tot felul de tehnologii noi si inovatoare.

Odata cu pasul catre retelele 5G (posibilitatea comunicarii / a transferului de date ultra rapid prin conexiune wireless), masinile autonome vor fi tot mai des intalnite pe drumurile noastre.

4. Smart Home (obiectele inteligente)

IKEA Smart Lighting 1

La randul lor obiectele smart (inteligente) interconectate pot fi considerate la randul lor adevarate gadgeturi, in mod special bluetooth speakerele cu asistent virtual vocal integrat, gen Google Home, Homepod, Amazon Echo (Google Assistant, Siri, Alexa etc).

De la televizoare smart, la coffee makere smart, ghivece pentru flori/plante cu sistem de irigare, la masini de spalat si frigidere inteligente ce pot fi setate si accesate de la distanta prin interemediul unei aplicatii de mobil. In categoria Smart Home intra si oglinzile inteligente, prize, jaluzele, hranitor pentru animalele de companie (atunci cand nu suntem acasa), intrerupatoarele smart si chiar si becurile cu conexiune wireless care iti permite controlarea lor de la distanta.

Indiferent ca, comunica prin intermediul unei retele de intranet sau pe internet, obiectele smart din acest secol sunt adevarate gadgeturi ce ne fac viata mai usoara, mai comoda. In plus, sunt disponibile peste tot, mai ales in ofertele magazinelor de retail.

5. Smartwatch

montblanc twinsmart 3

Desi nu e la fel de popular cum e smartphone-ul, smartwatch-ul este un gadget destul de raspandit si atractiv oamenilor (indeosebi celor foarte activi), cei care merg des la sala, fac fitness, alearga, pedaleaza pe bicilete sau merg la piscina sa inoate (unele ceasuri smart dispun de rezistenta la apa, dar si de functii care pot monitoriza numarul turelor de bazin inotate de cel care poarta smartwatch-ul).

Bonus – Casca de realitate virtuala / augmentata

P9040167

Indiferent ca discutam despre gadgeturile de realitate virtuala sau cele de realitate augmentata, ambele ne ofera o experienta unica.

Casca de realitate virtuala ne ofera posibilitatea imersiunii in lumea virtuala, in timp ce casca dedicata realitatii augmentate transpune prin intermediul ecranului informatii si obiecte virtuale in viata reala. In momentul de fata sistemul VR HTC Vive e considerat cel mai avansat sistem din lume pe zona realitatii virtuale datorita eco-sistemului pe care ni-l pune la dispozitie: cea nai avansata casca VR, controllere (fara fire), accesorii si continut VR. Pe zona realitatii augmentate cel mai recunoscut si apreciat sistem AR este cel dezvoltat si comercializat de catre cei de la Microsoft, Holo Lens. Casca e atat de apreciata incat armata SUA o folosesc in aplicatii / exercitii militare.

Aceasta sunt numai cateva dintre cele mai populare gadgeturi ale mileniului trei, dar cu singuranta ca sunt si altele chiar daca nu la fel de populare.

Ce alt gadget (pe care il utilizati destul de des) credeti ca ar fi putut fi introdus in topul nostru?

2 Comments

  1. Inca astept ca masinile fara pilot sa devina un standard in societatea noastra..insa la cum decurg lucrurile in Romania, nu cred ca le vom vedea pe drumurile noastre mai repede de 2030. Nu avem autostrazi, orasele sunt sufocate de trafic șamd.

  2. Interesant! Intr-adevar smartphonul e cel mai cautat gadget la ora asta, dar nu as fi pus drona pe locul doi, mai repede smartwatchul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button

Adblock Detected

Dacă îți place site-ul nostru te rugăm să-l adaugi în Whitelist-ul AdBlock. Mulțumim!