Galaxy A80 Review!
De cativa ani incoace Samsung Electronics produce printre cele mai bune telefoane de nivel mediu, iar acest lucru este evidentiat si mai bine de noua gama Galaxy A, care pe langa carcasa premium si display-ul Infinity Super AMOLED ce il intalneam pana nu de mult numai pe telefoanele de top ale producatorului, include acum si o experienta de utilizare mult imbunatatita.
Este si cazul telefonului Galaxy A80 testat de noi in ultimele saptamani, care ofera in plus acest sistem de camera rotativa ce ii permite pana si celui mai dependent de selfie-uri sa realizeze fotografii de inalta calitate pentru contul de Instagram si Facebook.
Insa lucrurile bune nu se opresc aici cand vine vorba de acest smartphone, dar mai multe in randurile care urmeaza.
Design / Display
Prin introducerea panourilor din sticla si a ramei metalice cu margini rotunjite bine finisate pe varful gamei Galaxy A din 2019, Samsung, ii ofera noului telefon Galaxy A80 un aspect luxuriant la fel ca telefoanelor din seria S, desi e considerat un telefon de nivel mediu.
Elegant si echipat cu o baterie cu o capacitate generoasa, A80 (in special in varianta roz – Angel Gold) va atrage atentia celor din jur, mai ales prin intermediul ineditului sistem de camera foto rotativa, care mai scoate si un sunet distinct atunci cand e activat pentru fotografiere.
Ecranul Super AMOLED al telefonului masoara 6.7″ in diagonala si este de cea mai inalta calitate, acesta fiind un ecran complet fara notch, fara decupaje in ecran, astfel experienta de vizionare este una deosebita la fel ca pe telefoanele de top, gen Galaxy S10, Galaxy 9, Galaxy 8 etc. Rezolutia ecranului este Full HD+ (1.080 x 2.400 pixeli) si ofera un aspect 20:9, cu o densitate a pixelilor de 393 ppi. Telefonul e perfect pentru a urmari filme si clipuri video in masina, ori atunci cand suntem plecati in vacante, fiindca are acest display imens ce poate fi utilizat ca un tv de buzunar, neavand notch sau decupaje.
Unghiurile de vizualizare sunt excelente, culorile sunt vibrante, iar contrastul puternic. Tineti cont ca e vorba de tehnologie AMOLED. Plus ca panoul Infinity e compatibil cu continutul HDR.
Hardware
Telefonul A80 este echipat cu chipsetul Snapdragon 730, asta inseamna ca vine cu acceleratorul grafic mobil Adreno 618, iar memoria RAM este de 8GB, astfel ca e capabil sa ruleze eficient orice aplicatie sau joc disponibil in Google Play store. Experienta de utilizare este calitativa, in plus, beneficiem de 128GB spatiu intern. Cred ca suficient, cu toate ca nu include un slot pentru cardurile micro SD.
In testele benchmark a realizat un scor de 198.874 puncte in aplicatia Antutu, respectiv 2.513 puncte single-core si 6.947 puncte multi-core in aplicatia Geekbench 4.
Conectivitatea este multipla pe acest telefon mobil: de la Bluetooth 5.0, la NFC, la GPS, USB-C, Radio FM si Wi-Fi 802.11ac, Galaxy A80 le are aproape pe toate. Lipseste mufa pentru jack-ul audio de 3.5mm al castilor cu fir si acel adaptor USB-C la 3.5mm jack, insa avem incluse o pereche de casti Samsung cu conector USB-C.
Din punct de vedere audio telefonul vine cu tehnologie Dolby Atmos, insa numai cu un singur difuzor stereo amplasat in partea de jos care e suficient de zgomotos. Asta pentru ca in partea superioara se afla sistemul de camera rotativa, Samsung fiind nevoit sa renunte la al doilea difuzor, la ear-piece-ul traditional. Beneficiind de un display Super AMOLED, Samsung a putut sa integreze doua lucruri in el:
1) un senzor pentru amprente direct in ecran;
2) sa foloseasca ecranul pe post de ear-piece pentru apelurile telefonice, tehnologie similara cu cea intalnita pe Huawei P30 Pro.
Software
Galaxy A80 este livrat cu Android 9 Pie si noua interfata One UI, astfel ca experienta de utilizare pe un ecran gigant ca cel de pe A80 este mai facila.
Telefonul vine cu o serie de aplicatii si functii software, printre care aplicatiile Microsoft Office, OneDrive, asistentul Bixby ce poate fi activat prin apasarea butonului Power sau prin voce, Samsung Secure Folder si criptare a datelor prin intermediul Samsung Knox (pachetul producatorului de unelte de securizare si protectie). De asemenea are integrat Samsung Pass si acces la Galaxy Store, care ne ofera o gama variata de customizari pentru telefon: teme, wallpaperuri etc.
Mai mult ca sigur Galaxy A80 va fi actualizat in prima jumatate a anului viitor la Android 10, astfel ca va face din A80 un telefon interesant si in urmatorii 2 ani.
Camera
Camera este punctul de atractie al acestui smartphone, si asta deoarece discutam de un sistem de camera foto ce poate fi utilizat drept camera principala (cea de pe spate), respectiv drept camera selfie de inalta calitate datorita sistemului de rotire motorizat: cel principal de 48MP cu apertura f/2.0, cel secundar de 8MP cu apertura f/2.2 pentru unghiuri largi, respectiv un senzor TOF 3D cu apertura f/1.2 care permite acel efect de profunzime 3D in imagini.
Camera integreaza un blit LED, suport HDR si e capabila sa filmeze in format 4K la 30 cadre pe secunda sau Full HD la 30 sau 60 cadre pe secunda cu stailizare electronica a imaginii.
Pentru o camera principala sistemul rotativ se descurca bine (dar nu extraordinar, ma asteptat la mult mai mult de la aceasta camera) pentru a putea posta fotografii pe retelele de socializare, dupa cum se poate observa din galeria foto de mai jos (va recomand sa faceti zoom pe poze pt a observa detaliile captate).
Camera exceleaza la capitolul selfies. Dupa cum va spuneam si in inceputul acestui review, A80 este telefonul perfect pentru pasionatii de selfies (single sau in grup).
Baterie
Samsung a dotat Galaxy A80 cu o baterie cu capacitatea de 3.700 mAh si cu tehnologie de incarcare rapida, astfel ca din acest punct de vedere veti putea sta linistiti. E un telefon cu o autonomie buna de functionare (daca nu abuzati prea mult de sistemul rotativ motorizat al camerei foto sau de conexiunea 4G la retelele telecom urmarind in continuu videoclipuri).
Incarcarea bateriei se face destul de rapid. In aproximativ 30-35 de minute de stat la incarcat bateria ajunge la 50% baterie. O caracteristica foarte benefica atunci cand esti grabit si nu ai baterie, fiindca rezolvi rapid problema.
Concluzie
Samsung Galaxy A80 este un telefon frumos, elegant chiar, beneficiaza de un ecran superb, de un senzor pentru amprente integrat direct in ecran si de o baterie care sa te tina o zi si ceva fara stres. Insa nu e un telefon pentru oricine, fiindca nu dispune de mufa jack 3.5mm, ecranul e utilizat pe post de ear-piece, astfel ca s-ar putea sa vi se para usor ciudat (cel putin la inceput), iar pretul lui este destul de mare.
La pretul actual al telefonului, gasesti in magazine optiuni mai bune, cu un procesor mai puternic (vezi OnePlus 7T sau Xiaomi 9T) si o camera principala mai performanta (Pixel 3 XL, Pixel 3a). Ce-i drept, mai slaba camera frontala comparativ cu solutia camerei rotative de pe A80 care exceleaza la capitolul selfies.
- Mai puteti citi: Samsung Galaxy A9 Review
Acest smartphone il putem recomanda numai dupa ce pretul sau va mai scadea cu cateva sute de lei, deoarece actualmete este prea scump pentru tot ceea ce ofera el. Nu-si prea justifica pretul ridicat, insa poate reprezenta o afacere buna daca il veti prinde la reducere in lunile ce urmeaza (de Black Friday care e foarte aprope, sau de sarbatorile de iarna).
In cazul in care bugetul nu e o problema, Samsung Galaxy A80 este disponibil in retail la pretul de 2.600 lei.