ReviewsStiriTELEFOANE

Huawei P30 Pro Review – Regele fotografiei pe segmentul flagship / premium (zi/noapte)

Huawei P30 Pro Review

Dupa apelurile telefonice si accesul la internet, camera foto este, poate a treia cea mai importanta functie a smartphone-ului in 2019, asta deoarece traim in era interactiunii in social media (Facebook, Instagram, Twitter, YouTube, Twitch), o era nebuna in care foarte multi cauta sa arate lumii intregii cum isi petrec timpul ora cu ora, zi de zi.

Huawei pare ca a ascultat cu atentie la necesitatile oamenilor, astfel ca de cativa ani incoace, pe langa ca ne ofera telefoane cu o camera foto super performanta, telefoanele sale dispun de un design ce atrage toate privirile (imi vine in minte modelul Twilight/Aurora), plus ca sunt si capabile sa execute sarcinile zilnice primite fara niciun fel de problema, reusind astfel sa satisfaca mai toate cerintele si mofturile chiar si a celor mai pretentiosi utilizatori de smartphone.

P vine de la Photography (fotografie), astfel ca telefoanele din gama Huawei P pun si anul acesta mare accent pe experienta foto mobile, dar nu se abate de la regula nici la capitolul hardware, software sau baterie.

In ultimele doua saptamani am avut ocazia sa testam telefonul Huawei P30 Pro, prin programul Orange Smartphone Tester, program in care va puteti si voi inscrie (cei care ne cititi zilnic), daca accesati site-ul operatorului telecom.

Design

Huawei P30 Pro Review 10

Huawei o ia pe urmele celor de la Samsung, astfel ca ne ofera 2-3 modele sub aceasta gama premium, iar unul dintre telefoanele din gama P30 dispune un ecran plat tactil, varianta Pro in schimb are aceste margini usor curbate, care aduc un plus la capitolul estetica, insa nu tocmai ideale in experienta de utilizare zilnica, deoarece atingi ecranul din greseala uneori si-ti executa comenzi fara sa vrei.

Construit din doua panouri din sticla usor curbata pe margini, ce sunt prinse la mijloc de sasiul / rama metalica a telefonului, caracasa telefonului este rezistenta la apa (dispune de certificare IP68). Privit indeaproape (mai ales pe margini) se poate observa minutiozitatea cu care companiei a construit acest telefon P30 Pro, dar si atentia acordata de catre inginerii sai finisajelor si texturii carcasei ce reflecta lumina intr-un mod inedit. Din pacate, noi am primit in teste modelul pe negru (poate cea mai plictisitoare culoare disponibila), insa Huawei comercializeaza alte patru versiune foarte, foarte interesante. In special modelele supranumite Amber Sunrise (acel rosul aprins utilizat de Ferrari), Breathing Crystal, ori de-acum celebra textura Aurora (combinatia de verde si albastru gradient – Twilight).

Screenshot 715

Varianta Pro a gamei P30 este destul de inalta, insa e numai cu putin mai inalt decat modelul Mate 20 Pro prin comparatie. In cazul in care nu esti confortabil utilizand un telefon inalt, exista optiunea alegerii modelului mai compact – Huawei P30 (care aduce in plus o mufa pentru jack-ul audio de 3.5mm al castilor cu fir – P30 Pro nu are aceasta mufa) sau modelul si mai accesibil din punct de vedere al pretului – Huawei P30 Lite.

Huawei P30 Pro Review 8

Ecranul telefonului P30 Pro dispune de un panou grozav OLED cu diagonala de 6.47″, ce dispune de un aspect de 19,5:9, de rezolutie Full HD+ (aici ar putea fi marea dezamagirea pentru cei ce se asteptau sa dispuna de un panou 2K / QuadHD la fel ca Mate 20 Pro), insa ecranul este compatibil HDR10 si dispune de standardul DCI-P3.

Ecranul cu unghiuri foarte bune de vizualizare acopera in proportie de aproape 89% partea frontala a telefonului, ba chiar ecranul tine loc de ear-piece. Huawei il denumeste acustic display, deoarece vocea din conversatiile telefonice este redata direct prin display. Practic, Huawei a sacrificat posibilitatea de a integra un ear-piece cu functie de al doilea difuzor stereo, pentru a ne oferi mai mult display, astfel ca experienta audio e vaduvita, oarecum, atunci cand urmaresti clipuri video, filme. E drept ca sunetul emis de difuzorul din partea de jos e destul de puternic, insa nu te vei bucura de un sunet stereo atunci cand urmaresti continut video, ori cand te joci pe mobil fiindca trebuie sa fii atent sa nu acoperi difuzorul cu degetele, altfel sunetul aproape ca dispare. Totusi, telefonul integreaza tehnologie audio de la Dolby.

Hardware

Huawei a echipat telefonul Huawei P30 / P30 Pro cu versiunea upgradata pentru anul 2019 a chipsetului Kirin 980 (7nm), chip ajutat de 6 si/sau 8 GB memorie RAM (optional), de acceleratorul grafic mobil Mali-G76 MP10 si dispune de 128, 256 sau 512 GB ROM (spatiu intern).

captura ecran huawei p30 pro 17 captura ecran huawei p30 pro 16

In testele noatre telefonul s-a comportat exceptional, fapt indicat si de rezultate testelor benchmark. In app AnTutu a realizat un scor de 257.720 puncte, in timp ce in aplicatia Geekbench 4 a scos un scor de 3.317 puncte single-core, respectiv 9.625 puncte multi-core.

Conectivitatea este si ea punct forte al caracterisiticilor smartphone-ului Huawei P30 Pro, deoarece este unul din putinele telefoane care pe langa ca dispune de Wi-Fi 802.11 ac, Bluetooth 5.0, NFC, port USB-C reversibil, telefonul integreaza si un port infra rosu, astfel ca poti utiliza telefonul pe post de telecomanda pentru TV in momentele in care ratacesti telecomanda prin casa, sau e in mainile unui membru al familiei.

Huawei P30 Pro Review 13

Telefonul vine, de asemenea, cu un senzor opticde amprente integrat in display (scanarea se face pe baza de lumina, nu e senzor ultra-sonic / sonar) si tehnologie de deblocare faciala a telefonului. Senzorul pentru amprente este imbunatatit comparativ cu senzorul de pe Mate 20 Pro (care da rateuri din cand in cand la deblocare), daca ar fi sa va ofer un reper la cum se comporta el atunci cand doresti sa deblochezi smartphone-ul.

Software

captura ecran huawei p30 pro 12captura ecran huawei p30 pro 13

Huawei P30 Pro ruleaza Android 9 Pie si ne ofera aceeasi experienta Emotion UI cu care ne-a obisnuit de cativa ani incoace (UI acum ajuns la versiunea 9.1), care integreaza functii pe baza de gesturi nativ (introduse de Google), dar si functii pe baza de gesturi dezvoltate de Huawei pentru captarea ecranului, sau ‘Inapoi’ atunci cand functia de navigare pe baza de gesturi din telefon este activa, inlocuind astfel butonul software ‘Back’ de pe ecran.

Personal nu agreez interfata grafica EMUI si al sau Huawei Home datorita marimii iconitelor, astfel ca pe durata testelor am utilizat launcher-ul Evie (care imi permite customizarea ecranului pe mult mai multe randuri si coloane, dar si modificarea iconitelor la dimensiunile dorite si cu Icon pack-urile preferate din Google Play store), in tandem cu setarea nativa Dark Mode pentru meniuri / setari.

captura ecran huawei p30 pro 2 captura ecran huawei p30 pro 15

Emotion UI e o experienta faina pentru cei care cauta sa aiba acces la cat mai multe functii: un exemplu ar fi posibilitatea de a inregistra si capta in format video ecranul telefonului prin apasarea iconitei de captare video afisata in bara de notificari.

Pe langa aplicatiile native Google, telefonul vine cu o serie de aplicatii preinstalate de la Huawei: Huawei Themes, etc….

Camera

Huawei P30 Pro Review 9

Camera foto principala este caracteristica care desparte varful de gama al celor de la Huawei de restul telefoanelor premium lansate (si cele care urmeaza sa fie anuntate) anul acesta.

Compusa (tehnic vorbind) din patru senzori: cel principal de 40MP cu apertura f/1.6 (echivalentul unui obiectiv de 27mm wide) cu stabilizare optica a imaginii; cel secundar de 20MP cu apetura f/2.2 (echivalentul a unui obiectiv de 16mm ultra-wide); si senzorul de tip periscop de 8MP cu apertura f/3.4 (echivalentul unui obiectiv de 125mm) cu zoom optic 5x si stabilizare optica a imaginii. Cel de-al patrulea senzor este, de fapt, o camera 3D TOF (Time of Flight) a carui scop e de a masura distanta dintre telefon si obiectul fotografiat.

Aceasta camera principala este echipata cu lentile Leica, blit in doua tonuri si e capabila de 5x zoom optic + 45x zoom digital = 50 x zoom, adica de un zoom incredibil pentru un telefon mobil. Insa in testele efectuate de mine fotografiile realizate ies la o calitate buna numai pana in zoom 10x (5x zoom optic + 5x zoom electronic). Tot ce trece de aceasta limita are zgomot, iar calitatea e aproape inutilizabila fiindca se pierde din claritate si detaliu. Restul de zoom il poti utiliza numai pentru a spiona pe cineva, vreun vecin sau un partener infidel.

Camera principala de descurca exceptional in conditii de luminozitate scazuta, fotografiile ies foarte bine comparativ cu restul telefoanelor premium din gama. Ba chiar bate si Pixelul 3 al celor de la Google, multumita renuntarii la paleta de culori RGB (red-green-blue) si introducerea galbenului in locului verdelui RYYB, astfel ca, camera e capabila sa capteze mai multa lumina.

In ceea ce priveste filmarea video camera poate capta clipuri la rezolutie maxima 2.160 la 30 de cadre pe secunda (4K), insa am observat ca sunt mici probleme cu aplicatia camera atunci cand filmezi in format 4K. Probabil un viitor software update ar putea rezolva problema, asta daca nu cumva e una hardware.

Camera selfie integreaza un singur senzor de 32MP in bretonul ingust, ce dispune de apertura f/2.0, HDR si unghi larg. Camera poate filma clipuri la rezolutie 1.080p la 30 de cadre pe secunda.

Nu am inteles de ce Huawei a decis sa mute functia de activare a camerei foto in butonul de volum in locul butonului Power, cum e pe setata standard/nativ in sistemul Android de cei de la Google.

Baterie

Autonomia de functionare a telefonului pot spune din start ca e exceptionala multumita bateriei de 4.200 mAh, la care contribuie si faptul ca ecranul nu este QuadHD, ci numai Full HD+, astfel ca, consumul de energie este ceva mai mic. Plus ca telefonul beneficiaza de optimizare a bateriei prin intermediul inteligentei artificiale (telefonul invata in timp care sunt cele mai utilizate aplicatii, functii si servicii de catre utilizator, pentru a prioritiza ce ruleaza in fundal).

Huawei P30 Pro dispune de tehnologia de incarcare foarte, foarte rapida, astfel ca imensa baterie de 4.200 mAh a telefonului se reincara pana la 70% in numai 30 de minute, ceea ce e mai mult decat imbucurator pentru noi, cei care putem fi catalogati heavy users.

captura ecran huawei p30 pro 3 captura ecran huawei p30 pro 10

In plus P30 Pro, la fel ca Mate 20 Pro, vine cu incarcare wireless (standardul Qi) dar si cu incarcare reversibila wireless, astfel ca va puteti reincarca bateria smartwatch-ului, al castilor wireless, ori al altor gadgeturi. Nu se recomanda reincararea bateriei altor telefoane deoarece orice gadget cu baterie mai mare de 1.000 – 1.500 mAh dureaza foarte mult (ore bune) pana sa se  reincarce 100% prin intermediul acestei functii.

La o incarcare de 100% un utilizator normal poate atinge chiar doua zile de functionare daca nu abuzeaza de conexiunea 4G mobila, nu se joaca jocuri (conectat la internet fiind) ore intregi.

In momentul de fata, P30 Pro este, poate cel mai bun flagship la capitolul autonomie de functionare.

Concluzie

Experienta premium, o camera care impresioneaza cu siguranta pana si pe cei mai pretentiosi fotografi, o baterie care iti asigura o zi si ceva de utilizare intensa si hardware care rivalizeaza cu orice flagship din 2019.

Plusuri:

  • ecran OLED superb
  • camera foto principala bate tot la ora asta in materie de smartphone photography
  • incarcare foarte, foarte rapida a bateriei
  • autonomie de pana la 2 zile de functionare (o zi fara stres)
  • incaracare wireless / wireless reversibila
  • design superb (culori, finisaje si textura inspirata a carcasei)
  • port infra rosu (telecomanda pt TV, aer conditionat, etc)

Minusuri:

  • un singur difuzor stereo pentru filme, videoclipuri si in jocuri
  • lipsa mufa pentru jack-ul audio de 3.5mm

Pentru toate acestea va trebui sa scoateti o mica avere din buzunar, insa va garanteaza un alt standard (estetic vorbind) atunci cand iesi in oras, fiindca veti atrage imediat priviri daca alegeti unul dintre modelele in culori vibrante. De asemenea va asigura un alt nivel al calitatii continutului foto/video pe care il veti impartasi in social media (pe Facebook, Instagram, YouTube sau Twitch) multumita camerei cvadruple.

Telefonul Huawei P30 Pro se regaseste in oferta operatorului telecom Orange la liber, sau subventionat impreuna cu unul dintre abonamentele Orange Me disponibile. In plus, beneficiati de programul Buyback al operatorului telecom (prin care poti beneficia de un voucher de pana la 100 euro), care va permite sa schimbati telefonul vechi cu noul P30 sau P30 Pro. Dar si de o asigurare premium oferita gratuit timp de un an de zile pentru cele doua modele, daca achizitionati telefonul in perioada 3 aprilie – 15 mai.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button

Adblock Detected

Dacă îți place site-ul nostru te rugăm să-l adaugi în Whitelist-ul AdBlock. Mulțumim!