GamingPLAYSTATIONStiriTech

Specificatiile consolei Playstation 5, confirmate de omul care a proiectat consola PS4

In momentul de fata consola Playstation 4 cu al sau controller DualShock 4, este cea mai vanduta consola de jocuri la nivel mondial (comercializata in mai multe versiuni sub generatia a patra).

Ea urmeaza sa fie inlocuita in urmatorii ani, cel mai probabil, de Playstation 5 (denumirea oficiala inca nu a fost confirmata de Sony, insa logic e sa continue traditia denumirilor adaugand o cifra la finalul fiecarei noi generatii).

Daca pana saptamana aceasta toate informatiile despre a V-a generatie de consola Sony Playstation, au fost discutate numai la nivel de zvon, iata ca, Mark Cerny (cel care a proiectat consola PS4 in cadrul Sony), a dezvaluit intr-un interviu pentru publicatia Wired specificatiile consolei Playstation 5 (atentie: acesta a refuzat sa pronunte numele ‘Playstation 5’ atunci cand s-a referit la urmatoarea generatie de Playstation).

Specificatiile consolei Playstation 5

Specificatiile consolei Playstation 5

Conform celor spuse de Cerny, consola Playstation 5 ar urma sa primeasca imbunatatiri consistente comparativ cu modelul cel mai actual de PlayStation 4 Pro.

In primul rand, discutam despre o consola PS5 care va beneficia de suport pentru grafica 8K, tehnologie audio 3D, HDD va fi inlocuit de un SSD foarte rapid care sa reduca considerabil timpul de asteptare la incarcare, va beneficia de compatibilitate inversa penru jocurile deja lansate pe piata pentru versiunile anterioare ale consolei si, speram noi, un sistem de racire mult mai eficient, care sa nu determine consola sa produca acel zgomot iritant daca nu dai volumul la televizor mai tare ca sa nu-l auzi.

Playstation 5 va include un procesor AMD Ryzen Zen 2 (pe 7nm) cu 8 nuclee de generatia a III-a si o placa grafica bazat pe tehnologia AMD Radeon Navi, care va introduce noua tehnica de randare video denumita ray-tracing.

De asemenea Sony se focuseaza pe un nou sistem audio 3D pentru viitoarea consola. Chipsetul AMD ce va fi inclus in PS5 integreaza tehnologie customizata de inginerii Sony special pentru a oferi un sunet aparte, care sa ofere o experienta de joaca mult mai imersiva atat atunci cand sunetul e emis: de televizor, soundbar (sistem audio), sau prin casti.

In exemplul dat de Mark Cerny celor de la Wired, acesta a declarat ca deplasarea rapida in jocul Spider-Man le ia gamerilor aproximativ 15 secunde pe o consola PS4, in timp ce intr-un demo realizat pe un prototip PS5 deplasarea dureaza numai 0.8 secunde.

Cerny a mai confirmat ca vor exista in continuare jocuri in format fizic (pe disc), pe langa optiunea de a descarca digital jocurile online, insa nu a dorit sa dezvaluie daca a V-a generatie de Playstation va avea sau nu o unitate Blu-ray pentru discuri.

In continuare Sony e destul de rezervata cand vine vorba de a oferi presei informatii oficiale legate de partea hardware (componente, accesorii etc), insa a confirmat ca nu va lansa noua consola anul acesta, si ca un ‘developers kit’ (prototip) e deja utilizat de marile studiouri de jocuri partenere, in ideea de a dezvolta jocuri care sa fie compatibile cu noua consola pe care o asteptam sa debuteze in 2020, sau cel tarziu pana la finalul lui 2021.

Rezolutia 8K inca nu e adoptata la nivel global, nici macar de televiziuni sau de serviciile de streaming video si gaming online, care inca se bazeaza pe formatul Full HD si cel 4K (deci de 8K nici nu poate fi vorba prea curand), astfel ca debutul consolei Playstation 5 ar putea fi impins catre anul 2021, cand televizoarele 8K probabil se vor mai ieftini, fiindca actualmente sunt extrem de scumpe pentru publicul larg (care prefera televizoarele 4K HDR), plus ca nu-si justifica investitia neavand continutul 8K disponibil.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button

Adblock Detected

Dacă îți place site-ul nostru te rugăm să-l adaugi în Whitelist-ul AdBlock. Mulțumim!