GSmart Rey R3 Review
Gsmart este un brand relativ nou pentru multi dintre voi, iar pentru cei mai putin familiarizati cu el, Gsmart este denumirea gamei de smartphone a producatorului GIGABYTE, recunoscut in lumea IT pentru productia de placi de baza pentru Desktop PC.
In ultimele 6 luni am avut ocazia sa testam doua telefoane lansate sub acest brand, este vorba de Gsmart Guru G1 (modelul de top) si Roma R2 (un model ieftin), iar luna aceasta este randul lui Gsmart Rey R3, un nou model accesibil lansat pe data de 31 martie si disponibil de la inceputul acestei luni (aprilie) si pe piata locala.
Ce aduce nou acest model in comparatie cu alte modele din piata, vom afla in minutele urmatoare din review-ul complet al lui Rey R3.
Aspect / Afisaj
Imediat dupa ce il scoti din ambalaj, primul cuvant care iti vine in minte este „minimalist”, deoarece frontal Gsmart Rey R3 nu are prea multe de aratat, butoanele capacitive de meniu sunt vizibile abia atunci cand telefonul porneste si sunt iluminate de LED-urile ascunse sub carcasa, in rest este doar sticla care protejeaza afisajul, in timp ce pe spate se distinge doar logo-ul Gsmart imprimat pe capac si senzorul camerei foto cu LED-ul Flash. Privit de la distanta il poti confunda foarte usor cu un Moto X (vezi foto mai jos).
In partea de sus sunt amplasate portul micro USB si jack-ul audio de 3.5mm, pe partea laterala dreapta butonul de pornire/oprire, iar in cealalta parte laterala, pe stanga, regasim butoanele de volum. In partea de jos nu avem nimic, in timp ce pe spate sunt amplasate camera foto principala, led-ul Flash, logo-ul Gsmart si ceva mai jos singurul difuzor al telefonului care se aude destul de puternic, dar distorsionat atunci cand volumul este dat la maxim. Nici nu te poti asteptat la ceva de o calitate superioara, avand in vedere pretul sau accesibil.
Telefonul Rey R3 cantareste exact 138 de grame si masoara 136mm (lungime) x 66mm (latime) x 10.5 mm (grosime).
Ecranul este un IPS LCD de 4.5 inch in diagonala cu 16 milioan de culori si o rezolutie de 480 x 854, iar densitatea pixelilor este de 218 ppi. Din ce se vede pe aceste fotografii, unghiurile de vizibilitate sunt decente, dar nu extraordinare, iar culorile sunt supra-saturate. Pe unitatea testata de mine, am observat mici probleme ale ecranului tactil in partea jos, uneori trebuia sa fac tap de doua ori ca sa imi execute comanda dorita. E posibil sa fie o problema izolata cu unitatea respectiva.
Hardware
La capitolul specificatii tehnice telefonul Gsmart Rey R3 vine dotat cu un chipset MediaTek MT6572 ce dispune de un procesor dual-core de 1.3GHz, cu un GPU Mali-400, 1GB de RAM si 4GB spatiu intern care poate fi extins printr-un slot pentru card pana la 32GB. Pe parte de conectivitate Rey R3 vine cu suport dual SIM, Bluetooth 4.0, WiFi b/g/n, micro USB 2.0, HSDPA (download) pana la 21 Mbps si HSUPA (upload) pana la 5.76 Mbps. Telefonul mai este dotat cu o baterie de 1800 mAh ce poate fi detasata.
In testele de benchmark R3 a realizat un scor de 3.440 puncte in aplicatia Quadrant, respectiv 10.857 in aplicatia Antutu.
Pe partea de gaming telefonul ruleaza cu usurinta jocuri ca Subway Surfers, Temple Run sau Captain America. Nu am testat jocuri mult mai pretentioase ca Real Racing 3, datorita spatiului limitat din telefon. In orice caz, nu este un telefon de la care sa te astepti sa performeze la un nivel superior, tinand cont de segmentul pentru care a fost construit acest model.
Software
Pe partea software Rey R3 vine cu cateva aplicatii third-party preinstalate cum sunt Dropbox, un File Manager, tastatura TouchPal, Kingsoft Office si/sau Lockscreen. Sistemul de operare este Android, versiunea 4.2.2 JellyBean, in timp ce interfata graifca (UI) este o varianta stock (curata) foarte putin customizata de producator.
Camera
Telefonul este dotat cu doua camere foto: una de 8MP pe spate cu LED Flash, autofocus si detectarea fetei, capabila sa fotografieze la rezolutie 3264 x 2448 si sa filmeze clipuri in format 3GP la o calitate destul de buna. Mai jos aveti cateva fotografii si un clip scurt filmat la birou cu aceasta camera pentru a va putea face o impresia asupra ei.
Camera secundara este 0.3MP (VGA), minimul pe care il poate oferi un device cu Android pentru a putea utiliza telefonul in video conferinte. Dupa cum va spuneam si mai devreme, nu avem cum sa ne asteptam la prea multe de la acest smartphone, dat fiind segmentul targetat de producator si pretul lui.
Baterie
Capacitatea bateriei de 1800 mAh nu este suficienta pentru a iti oferi o zi intreaga de utilizare, mai ales daca utilizati doua cartele (doua retele + internet), insa cu doar o cartela si o utilizare normala aveti sanse de ajunge pana la 8-10 ore de utilizare.
Concluzie
Gsmart Rey R3 a fost menit sa ofere o experienta decenta celor care au nevoie de un smartphone de nivel mediu, insa nu este in partea superioara a acestui nivel cum se claseaza Moto G de exemplu, ci mai degreaba in partea de jos catre nivelul entry-level.
Pentru pretul de 600 lei, Rey R3 iti ofera acces la internet prin conexiune 3G si WiFi, o camera de 8MP decenta, doua sloturi SIM, experienta Android de nivel mediu si cam atat. Nu este un telefon exceptional, dar nici nu putem spune ca e o gloaba. Iti ofera exact ceea ce platesti, un raport calitate / pret bun. Rey R3 poate fi achizitionat de la eMAG.