Huawei P8 Review – Eleganta si performanta la superlativ
Huawei P8 Review.
Huawei este unul din producatorii de telefoane mobile a carui ascensiune in ultimii ani in topul celor mai importanti producatori de smartphone a fost remarcabila, depasind producatori precum LG Electronics, Sony, HTC sau Blackberry. In acest moment, Huawei se pozitioneaza pe locul 4 in acest top, dupa Samsung, Apple si Lenovo, iar marturie pentru saltul impresionant din acest top, stau tabletele si telefoanele varf de gama lansate in ultimii 2 – 3 ani de producatorul chinez.
Anul acesta Huawei ne propune smartphone-ul Huawei P8, un varf de gama cu design luxuriant, hardware performant si alte cateva caracteristici pe care le vom descoperi si detalia impreuna in minutele urmatoare.
Aspect / Afisaj
De cum l-ai scos din cutia in care este livrat telefonul Huawei P8 iese in evidenta prin carcasa aurie atent finisata, realizata in mari proportii din metal (doar in jurul camerei avem parte de putina sticla si acea dunga de jos, antenele radio ale telefonului). Beneficiind de o carcasa metalica ce masoara numai 6.4mm grosime la doar 144 de grame, P8 este suplu, elegant, usor si solid in acelasi timp in mana. Datorita tehnicii de constructie si asamblare dezvoltata de producator de-a lungul timpului, acest telefon poate fi considerat un accesoriu de lux, care vine in completarea unei tinute. Singurul minus la capitolul constructie, ar putea fi faptul ca nu beneficiaza de rezistenta la apa, caracteristica de care nu prea beneficiaza niciun varf de gama de anul acesta. Ciudat, nu-i asa?
Pe partea superioara se gasesc amplasate jack-ul audio de 3.5mm si microfonul pentru anularea zgomotului de fundal, pe partea laterala dreapta cum privim ecranul se afla tasta de volum, butonul de pornire/oprire/standby si, ceva mai jos, cele doua sloturi nano SIM (care au si functie de slot microSD – unul din ele). In partea inferioara, se gaseste portul microUSB flancat de doua suruburi si cele doua grilaje care iti lasa impresia ca telefonul dispune de doua difuzoare stereo, insa este dotat doar cu unul, la fel ca si iPhone 6. Pe spate descoperim camera foto principala cu al ei blit in doua tonuri si logo-ul Huawei.
Ecranul cu care Huawei a echipat smartphone-ul P8 este un IPS-NEO de 5.2″ in diagonala, ce dispune de rezolutie Full HD si o densitate de 424 pixeli per inch. Culorile acestui afisaj sunt destul de vibrante, insa, daca nu sunteti multumiti, mai aveti optiunea de a creste sau de a scadea temperatura culorilor ecranului, in functi de preferinta fiecaruia. Unghiurile de vizibilitate sunt foarte bune, singura problema, ca la toate telefoanele actuale de altfel, o reprezinta vizibilitatea destul de mica atunci cand suntem afara, in bataia soarelui. Noi am fost foarte incantati de acest display superb, chiar daca rezolutia nu e 2K / QuadHD, cum e pe mai toate varfurile de gama de anul acesta.
Hardware
Din punct de vedere hardware Huawei P8 este foarte bine echipat. Vine cu procesorul Kirin 930 / Kirin 935 care dispune de 8 nuclee (4 x 2GHz Cortex-A53 si 4 x 1.5GHz Cortex-A35). Apoi mai beneficiaza de 3GB memorie RAM, de acceleratorul grafic mobil Mali-T628 MP4 si 16 sau 64GB spatiu de stocare intern (noi am testat modelul de 16GB). Cu o astfel de configuratie hardware P8 nu putea sa dea gres in testele de gaming (jocurile au rulat fara probleme) sau in testele benchmark. In aplicatia AnTuTu a realizat un scor de 45.310 puncte, in timp ce in aplicatia GeekBench 3 a realizat un scor de 793 puncte single-core si 3.337 puncte multi-core.
Din punct de vedere al conectivitatii P8 vine cu 4G LTE, NFC, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, Bluetooth 4.1 si doua sloturi nano SIM, care te poate tine conectat in doua retele gsm si are si radio FM.
Sunetul este redat de un singur difuzor ascuns sub grilajul din stanga al telefonului, asa ca, mare grija sa nu-l acoperiti cu degetul, altfel, sunetul se va auzi mult mai slab. Practic, P8 nu iasa cu nimic in evidenta la acest capitol, daca e sa il comparam cu concurenta.
Software
Huawei P8 vine cu sistemul de operare Android 5.1 Lollipop si interfata grafica Emotion UI 3.1 peste, una destul de fluida. In teste, noi nu am intampinat probleme de lag, ba din contra, s-a miscat foarte bine. Ce nu ne-a placut la ea, e ca nu iti permite sa modifici iconitele de pe ecran, chiar daca instalezi un Launcher third-party de pe Google Play store ca Nova Launcher, Apex Launcher, probabil din cauza ca Huawei a dotat telefonul cu o serie de teme pe care le puteti instala prin cateva tap-uri rapide si astfel, aveti un aspect total diferit al ecranului cu iconite diferite. Aceasta interfata poate fi ideala pentru cei care apreciaza stilul grafic al sistemului iOS, deoarece Emotion UI imita in mari proportii UI-ul creat de Apple. Pana si aplicatia Camera beneficiaza de o interfata similara cu cea de pe iPhone.
Emotion 3.1 UI dispune de foarte multe functii software de care suntem siguri ca va veti bucura. Printre acestea se numara Knuckle, un fel de Knock Code LG, insa nu la fel de eficient, pentru ca da rateuri in aproape jumatate din incercari. Knuckle Sense Technology incearca sa ajute utilizatorul sa realizeze capturi de ecran full screen sau doar partiale, adica pe anumite zone ale ecranului. P8 vine cu o serie de alte functii Smart pe care le gasim in Settings (Setari) la sectiunea Smart Assistance: Voice Wakeup, TouchPlus, Motion control, Navigation bar, One-hand UI, Ce ne place foarte mult la Emotion UI este timeline-ul din bara de notificari frumos organizat.
Camera
Camera este foarte buna, desi la cat de compacta si inghesuita pare in acest smartphone care masoara doar 6.4mm grosime, ai avea motive sa crezi ca nu e asa. Mie personal imi place faptul ca Huawei nu a permis camerei sa iasa in exterior, acea protuberanta enervanta de pe Galaxy S6 sau iPhone 6, care face ca telefonul sa nu stea perfect drept (lipit) pe birou sau pe masa. Cu un senzor de 13MP RGBW si o deschidere a lentilei de F/2.0, camera principala realizeaza fotografii chiar mai bune decat iPhone 6 in anumite conditii, la o rezolutie maxima de 4.160 x 3.120 de pixeli. Aceasta camera se descurca bine si in incaperi cu luminozitate scazuta, aici contribuind si blitul in doua tonuri. De asemenea, camera beneficiaza si de o functie numita Light Trail Mode, care ii permite posesorului sa fotografieze ca un fotograf profesionist lumina emisa de farurile masinilor ca pe o dara de lumina, de exemplu, rezultand o serie de imagini foarte spectaculoase.
Mai jos gasiti o galerie foto realizata cu camera foto a acestui smartphone si o mostra video.
Camera frontala vine cu un senzor de 8MP, ideala pentru selfies si poate reda si inregistra video in format 1080p (Full HD).
Baterie
Huawei P8 este echipat cu o baterie Lithium-Polymer de 2.680 mAh integrata in telefon (nu poate fi scoasa). Aceasta baterie nu beneficiaza de incarcare wireless si nici de functia de incarcare rapida, ceva ce multa luma cauta in ultima vreme, pentru a nu astepta cu orele ca bateria sa se reincarce. Totusi, bateria se incarca undeva in aproximativ o ora si 45 de minute de la 0 la 100%, si iti ofera o zi de utilizare daca nu fortezi nota. Cu ecranul aprins in continuu, am reusit sa scoatem in jur de 5 ore de utilizare, adica undeva in media telefoanelor actuale. Per total, este o baterie standard care nu aduce nimic in plus fata de competitie, Huawei preferand ca telefonul sa fie mai subtire decat sa ofere o capacitate mai mare acesteia.
Concluzie
Huawei P8 este un smartphone stilat cu aspect foarte frumos, care ofera calitate posesorului sau pentru un pret rezonabil in comparatie cu majoritatea varfurilor de gama de anul acesta, modele ce costa cu cel putin 500 lei mai mult. P8 dispune de un design elegant, de o camera neasteptat de buna, de o autonomie a bateriei decenta, de hardware performant insa, are unele lacune pe partea software, pe care producatorul chinez le poate rezolva printr-o actualizare de software in viitorul apropiat.
Plusuri:
- Ecranul Full HD cu margini inguste superb
- Camera foto
- Design-ul foarte elegant si atent finisat
- pretul avantajos pe segmentul de telefoane premium
Minusuri:
- Bateria fara incarcare rapida si incarcare wireless
- 1 singur difuzor ce poate fi acoperit usor cu degetele din greseala
- interfata grafica
- nu are senzor de amprente
Huawei P8 poate fi achizitionat subventionat de la operatorii telecom locali impreuna cu un abonament, sau il puteti cumpara la liber din retail, la un pret de aproximativ 2.200 lei, mai ieftin cu cel putin 100 de euro fata de varfurile de game ale concurentei (Samsung, HTC, LG, Sony, s.a.m.d).
Noi va recomandam magazinul eMAG pentru seriozitate, transport gratuit si posibilitatea de a verifica coletul la livrare.
dețin acest telefon și este minunat, ați descris telefonul foarte bine