StiriTech

Primul iPhone 5G nu va sosi mai repede de 2021-2022

iPhone 5G

Se zvoneste de mai bine de un an de zile ca Apple isi va produce propriile chipseturi pentru viitoarele telefoane iPhone, tablete iPad, Macbook-uri si iMac-uri.

In primul rand, pentru a unifica toate aplicatiile sale si a le oferi compatibilitate cu toate aceste gadgeturi. Planul celor de la Apple fiind acela de a-si optimiza aplicatiile in asa fel incat ele sa poata fi rulate pe oricare dintre gadgeturile mai sus mentionate indiferent de sistemul de operare pe care il ruleaza (iOS, macOS).

In al doilea rand, Apple e in conflict deschis cu Qualcomm, furnizorul care pana de curand producea toate chipseturile si tehnologia necesara comunicarii gadgeturilor Apple, astfel ca cel mai mare producator american cauta sa devina pe cat mai putin posibil dependent de alti producatori de componente hardware.

Un raport recent aparut in presa si dat publicitatii de catre analistul Timothy Arcuri de la UBS, sugereaza ca, Qualcomm ar fi refuzat sa aprovizioneze compania Apple cu modemuri 5G, iar in ceea ce ii privesc pe cei de la Samsung Electronics, Apple nu ar prea vrea ca Samsung sa fie unic producator de chipuri si modemuri pentru produsele sale. Dupa cum bine stiti, nici la capitolul panour AMOLED, Apple nu cumpara exclusiv de la Samsung, ci comanda din mai multe surse.

Avand in vedere conflictul dintre Apple si Qualcomm ce se judeca in prezent in tribunalele de pe tot globul, nu ne-ar mira o astfel de pozitie luata de catre cei de la Qualcomm. Samsung in schimb, ar putea fi partenerul perfect pentru Apple, insa compania americana nu vrea sa depinda de sud coreeni si nici sa contribuie la cresterea veniturilor celor de la Samsung, acestia fiind considerati unul dintre principalii competitori pe acest segment de piata.

Samsung are capacitatea de a produce masiv un astfel de modem 5G deoarece detine una dintre cele mai mari, daca nu cea mai mare infrastructura de productie de chipuri din siliciu (inclusiv Qualcomm apeleaza la liniile de productie Samsung pentru productia chipseturilor sale de top – Snapdragon).

In momentul de fata, Apple isi aprovizioneaza si echipeaza mare parte din gadgeturile sale cu modemuri produse de Intel, problema e ca Intel nu produce in prezent modemuri cu tehnologie 5G, astfel ca nu va putea livra un astfel de produs mai devreme de 2020. Ceea ce inseamna ca telefoanele iPhone din 2019 nu vor putea fi echipate cu modemuri 5G. Mai mult de atat, nici cele din 2020 nu vor beneficia de astfel de tehnologie. Conform zvonurilor actuale, primul telefon iPhone 5G nu va aparea pe piata mai repede de anul 2021, lucru care ar putea afecta direct vanzarile de telefoane iPhone in urmatorii ani, care si asa sunt in scadere din 2017 incoace.

Apple a anuntat ca nu e interesata sa lanseze telefoane cu modemuri 5G prea curand, posibil datorita acestor probleme de productie, sau poate din cauza ca, oricum primele retele comerciale 5G nu vor aparea mai repede de 2021-2022. Totusi, un modem cu o viteza superioare poate ajuta viitoarele gadgeturi sa comunice mai bine cu retelele actuale 4G+ (plus).

In cazul in care se adevereste faptul ca Qualcomm si Samsung nu vor livra modemuri 5G celor de la Apple, iar Intel nu e in momentul de fata capabila sa producat masiv asemenea chipuri, Apple ar putea apela la producatori precum MediaTek, ca de Huawei nu poate fi vorba, cel mai probabil datorita scandalului international in care se afla in acest moment cu echipamentele sale de retea / comunicare.

Astfel, primul telefon iPhone 5G ar putea aparea undeva in 2021, fie cu tehnologie Intel, fie cu MediaTek. Acestea par a fi singurele variante pentru Apple la aceasta ora, chiar daca chipurile Mediatek nu sunt agreate de cei de la Apple datorita calitatii mai slabe comparativ cu ceea ce produc Qualcomm, Huawei sau Samsung in prezent.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button

Adblock Detected

Dacă îți place site-ul nostru te rugăm să-l adaugi în Whitelist-ul AdBlock. Mulțumim!