Oricat de mare esecul, produsele tot au trecere la clienti. Lectia de marketing predata de Apple!
Apple a avut nevoie de 2-3 de ani de zile pentru a ajunge unde se afla astazi, adica la primele telefoane cu dimensiuni care sa ii permita sa lupte de la egal la egal cu smartphone-urile de top actuale. Astfel, se naste intrebarea, dar, de ce le-a luat atat de mult timp?
Raspunsul la aceasta intrebare, cu siguranta, ca nu se afla in faptul ca nu ar fi dispus Apple de fondurile necesare testarii si producerii noilor telefoane iPhone 6 si iPhone 6 Plus pentru a le aduce la dimensiunile actuale, deoarece este cunoscut faptul ca Apple sta cu fundul pe un munte de bani (in jur de 100 de miliarde de dolari), ci mai degraba s-ar datora lipsei de experienta, da, de experienta dupa parerea noastra. Aceasta lipsa este reflectata de „fragilitatea” modelului iPhone 6 Plus care, dupa cum probabil ati vazut in videoclipul ce a circulat toata saptamana prin mass media si pe internet, ne arata un telefon prost gandit, ce se indoaie foarte usor, doar daca aplici presiunea pe carcasa cu mainile goale. Mai frustrant, e ca Apple cere un pret enorm pe acest smartphone, poate, si pentru faptul ca, costurile noilor modele sunt ceva mai ridicate comparativ cu investitia facuta de producator la realizarea telefoanelor de anul trecut (2013).
Acum, imaginati-va ce s-ar intampla, daca utilizatorul s-ar aseza din greseala pe el.
In apararea lor a venit publicatia Consumer Reports (infiintata in 1936 in SUA), care a testat in propriile laboratoale noile telefoane Apple, spunand ca ele au rezistat cu succes la o presiune de pana la 90 de kilograme, inainte de a se indoi, asa cum o arata clipul viral de saptamana aceasta. Mai jos aveti clipul celor de la Consumer Reports.
Ca sa dovedeasca ca nu a fost o pura intamplare, cei de la Unboxing Therapy, al caror clip a devenit un adevarat viral pe retelele de socializare si nu numai, au achizitionat un al doilea iPhone 6 Plus, pe care l-au supus aceluiasi tip de test, avand ca si de aceasta data un rezultat similar. Mai jos aveti al doilea clip al lor.
In sfarsit, producatorul american ar fi declarat ca este vorba de un numar limitat de unitati 6 Plus (9 la numar), care vin cu defect din fabrica, Apple promitand ca le va inlocui gratuit pe toate. Interesant este faptul ca aceasta stire devenita virala saptamana aceasta, nu a afectat in niciun fel pretul actiunilor companiei pe bursa, de fapt, stirea a trecut ca si neobservata pe Wall Street.
Apple nu este la prima nazbatie, compania fiind „acuzata” intr-o oarecare masura in ultimii ani de o lipsa acuta de inovatie / inspiratie, chiar de propii clienti, ba mai mult, unii utilizatori de iPhone 5S, 5C sau 5 sustin ca nu s-ar merita sa faci upgrade-ul la noul model, decat daca nu ai ce face cu banii. Utilizatorii si producatorii (printre care se numara Samsung, Microsoft (Nokia), LG, Asus si altii) de terminale cu Android sau Windows Phone laolalta, i-au laut in deradere ori de cate ori au avut ocazia pe retelele de socializare si nu numai.
In orice caz, seful Apple, Tim Cook, le considera ca fiind „fara indoiala cele mai bune telefoane pe care le-am realizat vreodata,” de fapt, aceasta a fost delcaratia sa in deschiderea lansarii noilor telefoane iPhone, pe scena din Cupertino.
https://www.youtube.com/watch?v=ukop243oLM
Intr-un articol anterior va semnalam 5 caracteristici care lipsesc de pe noile telefoane iPhone 6, printre care se numara si aceasta carcasa extrem de subtire, care, pe langa faptul ca este maleabila la cea mai mica presiune, i-a fortat pe cei de la Apple sa reduca si autonomia dispozitivului (sa nu uitam ca vorbim de un terminal cu ecran Full HD de 5.5 inci), prin faptul ca bateria trebuia sa fie si ea mai subtire ca sa se integreze perfect in carcasa ce masoara doar 7.1mm. Stam si ne intrebam, oare nu era mai indicat un terminal cu o grosime similara cu cea a lui iPhone 5S, care sa intareasca constructia carcasei (rezistenta demonstrata chiar in videoclipul celor de la Consumer Reports, vezi mai sus), si odata cu aceasta, sa fie dotat cu o baterie cu o capacitate mai mare? Sunt sigur ca multi dintre voi va doriti un iPhone cu o autonomie de macar 12 ore pline. adica odata incarcat telefonul dimineata, sa va ajunga pana seara tarziu, cand ajungeti acasa, fara a sta cu stresul ca poate se stinge aparatul inainte sa ajungeti la priza cu el.
Colac peste pupaza, ca sa il citam pe indragitul povestitor Ion Creanga in „Povestea vorbei,” compania are probleme cu noile telefoane iPhone si pe partea software, versiunea iOS 8 lansata oficial luna aceasta, dupa mai bine de trei luni de teste cu dezvoltatorii, a fost un esec la prima distribuire, Apple fiind nevoita versiunea iOS 8.0.1 sa scoata rapid o actualizare de software de mentenanta, iOS 8.0.2, pentru a repara problemele intampinate de utilizatori.
Chiar si cu toate aceste probleme intampinate, noile telefoanele lansate sub brandul iPhone se vand ca painea calda (in special modelul de 4.7 inci) si daca mai tinem cont si de faptul ca in acest moment ele sunt comercializate doar in cateva tari pe glob, lista care deocamdata nu include China, poate una din cele mai mari piete de desfacere ale producatorului American, succesul comercializarii lor este unul fabulos.
Astfel, Apple ne preda o adevarata lectie de marketing, din care putem invata un lucru esential si anume: ca avem nevoie de construirea unui brand puternic, care ne va proteja chiar si atunci cand produsele nu sunt de cea mai buna calitate. Cred ca sunteti de acord cu noi, daca afirmam ca in momentul de fata Apple merge inainte din inertie, mai mult.
La final, lansam urmatoarea intrebare, valabila pentru cei care vor sa cumpere unul din cele doua modele. Va influenteaza in vreun fel aceste lipsuri, probleme descoperite la telefoanele Apple iPhone 6 si 6 Plus?