Traim intr-o era in care tot mai multe obiecte (de la imbracaminte, incaltaminte, la poduri, cladiri si chiar tesuturi biologice – organe) sunt realizate cu ajutorul tehnologiei de imprimare 3D. Astfel, acest tip de tehnologie ar putea sta la baza proiectarii si realizarii replicatorului din faimoasa franciza Star Trek in urmatorii 35 de ani. Stim, suna fantezist, insa NASA crede foarte mult in aceasta realizare.
In colaborare cu Star Trek si ASME (American Society for Mechanical Engineers Foundation), NASA a anuntat o noua editie a proiectului foarte ambitios denumit ‘Viitorii Ingineri’, prin care se incearca recrutarea tinerilor talentati cu o imaginatie bogata, care sa aduca solutii concrete la rezolvarea problemei alimentatiei in spatiu, adica, sa gaseasca o metoda care sa rezolve problema stocurilor de mancare, mai ales, in cazul misiunilor de lunga durata efectuate de astronauti in spatiul cosmic. Ca reper este luata tehnologia sci-fi din Star Trek – replicatorul de mancare si obiecte.
Pe scurt, NASA incearca sa transforme fictiunea in realitate, si nu sunt chiar atat de departe de a atinge acest tel. Agentia spatiala a trimis deja din 2014 in spatiu (pe Statia Spatiala Internationala)prima imprimanta 3D, cu care astronautii de pe statie au printat deja 21 de unelte din material plastic, containere si mostre pentru teste.
Scopul este acela ca, misiunile pe care NASA le va lansa in viitor, sa devina independente de aprovizionarea de pe Terra, adica, sa isi poata genera propriile materiale, unelte si chiar mancarea necesara astronautilor, pentru a trai in spatiu fara a mai reveni pe Pamant.
Cei interesati sa participe la competitia lansata de NASA, pot afla toate detaliile si regulamentul acesteia de aici.