ReviewsStiriTELEFOANE

Nokia Lumia 1020 Review – unicul smartphone cu o camera foto profesionala incorporata

nokia lumia 1020 review

Cand pronuntam numele Nokia Lumia 1020 ne ducem automat cu gandul la camera foto care echipeaza acest telefon, una, mai mult decat profesionala pentru un telefon mobil. Defapt, camera foto este caracteristica cea mai importanta a acestui model Lumia, unic pe acest segment de piata, chiar si, la aproximativ 6 luni de zile de la oficializarea lui. Bineinteles, ca telefonul vine si cu alte caracteristici si functii interesante, dar despre ele, vom detalia ceva mai tarziu in Nokia Lumia 1020 Review.

Oare, e suficient ca telefonul mobil din zilele noastrea sa beneficieze de cea mai tare camera foto de pe piata sau mai are nevoie si de alte caracteristici si functii pentru a isi justitifica pretul destul de piperat? Va propun sa aflam aceste amanunte in minutele urmatoare din review-ul acestui telefon, trimis la teste de Nokia Romania. Multumim pe aceasta cale.

Aspect / Afisaj

img_20140113_140037_1

La prima vedere, telefonul Nokia Lumia 1020 nu se deosebeste cu nimic de celalalte modele din serie, ba chiar, ar putea fi confundat foarte usor cu un alt model atunci cand este privit frontal. Acest lucru se poate intampla, deoarece telefonul poarta semnatura gamei Nokia Lumia. Carcasa acestui model este realizata dintr-o singura bucata de plastic solid (polycarbonat), are un finisaj mat, dupa cum puteti observa din fotografii. Carcasa din plastic protejeza in acelasi timp telefonul la impact (diferite lovituri). Masurand 130.4 x 71.4 x 10.4 mm si cantarind 158 de grame, cred ca nu gresesc daca afirm, ca smartphone-ul este unul din cele mai solide modele de pe piata. Sigur, unii l-ar putea catalog ca o „caramida,” o caramida high-tech cu o camera foto, ce poate fi comparata cu cea a unui DSLR. Defapt, telefonul poate fi transformat intr-un mic DSLR, cu ajutorul accesoriului oficial de la Nokia (pret $80), acel maner, care poate fi atasat telefonului (din pacate nu l-am avut la dispozitie pentru a vi-l arata).

img_20140113_135513

Asezarea butoanele este aceiasi ca la mai toate modelele din gama Nokia Lumia si, bineinteles, nu putea lipsi butonul dedicat fotografierii, avand in vedere ca discutam despre un CameraPhone (telefon camera). Telefonul vine cu un slot micro SIM amplasat in partea de sus, deasupra, unde regasim si jack-ul audio de 3.5mm si microfonul pentru anularea zgomotului de fundal, in partea laterala – stanga, cum privim la ecran, nu avem nimic, iar jos regasim singurul difuzor (nimic deosebit), portul micro USB 2.0 pe unde incarcam bateria telefonului si locasul unde putem atasa un snur, ca la un aparat foto. Partea din spate este dominata de „cocoasa” telefonului, adica, de camera foto, iar ceva mai jos ave pinii conectori pe unde telefonul poate fi conectat la un incarcator wireless.

Afisajul este un AMOLED capacitiv de 4.5 inch, cu rezolutie 1280 x 768 si o densitate a pixelilor de 332 ppi. Nu lipseste nici tehnologia PureMotion HD+, ClearBlack display, ceea ce face ca ecranul sa arate foarte frumos, luminos, viu colorat cand este aprins, in plus, este protejat de un strat de sticla Gorilla Glass 3, de la Corning.

img_20140113_140352_1

Hardware

Cu toate ca, caracteristica de baza dupa care este recunoscut smartphone-ul Nokia Lumia 1020, este camera foto (asa cum am mentionat si mai sus), restul specificatiilor tehnice nu sunt nici ele de lasat. Lumia 1020 ascunde sub carcasa un chipset Qualcomm MSM8960, procesor dual core Snapdragon S4 Plus de 1.5GHz, 2GB de RAM, 32GB memorie interna (fara slot pentru card) si un accelerator grafic mobil Adreno 225. Pe partea de conectivitate, el vine cu NFC, Bluetooth 3.0, micro USB 2.0, WiFi a/b/g/n, DLNA, GPRS,GPS, GLONASS si 4G LTE. Telefonul are inclus si un radio FM, o baterie Li-ion de 2000 mAh si doua camere foto, despre care voi vorbi ceva mai tarziu.

Software

Lumia 1020 ruleaza sistemul de operare Windows Phone 8 si poate fi actualizat deja la versiunea Nokia Lumia Black, software care aduce imbunatatiri camerei foto, suport de a crea directoare pe ecranul principal (Start screen) si alte imbunatatiri de performanta si securitate.

Telefonul vine preinstalat cu o serie de aplicatii dezvoltate de Nokia, cum ar fi: Nokia Care, Music, Nokia Pro Camera, Nokia Smart Camera, City Lens, Drive+ Beta, Maps sau Nokia Transit, aplicatii care iti pot lua cateva saptamani bune, doar pentru a apuca sa le testezi pe fiecare in parte. Acesta este si motivul pentru care nu vom insista prea mult pe partea software.

img_20140113_140002_1

Camera foto

Echipata cu tehnologie Pureview, un senzor de 41MP, lentila Carl Zeiss si un stabilizator optic (OIS – focus auto/manual), camera foto a acestui telefon este singura de pe piata cu astfel de caracteristici, chiar si in 2014. Camera beneficiaza de o combinatie de blitz Xenon si LED si poate fotografia la o rezolutie de 7152 x 5368 si inregistra video in format Full HD la 30 fps.

Camera frontala are un senzor de 1.2MP si poate reda video in format HD (720p) in video conferinte.

Ceva mai jos aveti o galerie foto realizata cu camera de 41MP a acestui telefon si doua inregistrari video, una realizata ziua, iar cealalta noaptea pe timp de ceata si o usoara lapovita. 

Baterie

La o utilizare normala capacitatea bateriei de 2000 mAh, te poate tine o zi intreaga, cu tot cu browsing pe Internet, fotografii, citit emailuri, sms-uri + apeluri telefonice, etc. La o utilizare mai intensa (indelungata) a camerei foto + conectivitate 3G si eventual vizualizare de continut video pe YouTube sau gaming 1-2 ore, autonomia bateriei scade undeva la 7-8 ore, maxim.

Concluzie

Dupa parerea mea, acest telefon este dedicat strict celor care iubesc arta, fotografia, care nu vor sa investeasca o suma mare de bani (peste 4000 lei) intr-un DSLR + un smartphone high-end. Fotografiile sunt de o calitate excelenta, la fel si inregistrarea video, atat pe timp noapte, cat si pe timp de zi, iar daca pretul intre 2450 – 2900 lei nu va sperie (pret in retail), acest telefon este ideal pentru voi. Telefonul poate fi achizitionat si la abonament, la un pret minim de 200 de euro + un contract pe 2 ani de zile si plata lunara de 55 de euro. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button

Adblock Detected

Dacă îți place site-ul nostru te rugăm să-l adaugi în Whitelist-ul AdBlock. Mulțumim!