Review-ul telefonului sub brand propriu – Orange Hiro. Operatorul local Orange lanseaza de cativa ani telefoane sub brand propriu, iar printre acestea se numara si Orange Hiro, un smartphone lansat spre sfarsitul lui 2013 in Romania.
Telefonul Orange Hiro, modelul single SIM, ne-a fost trimis la teste de catre cei de la Orange Romania inainte de Craciun, din pacate nu am putut publica mai repede acest review, pentru ca am intrat si noi in vacanta, una usor prelungita, datorita perioadei de sarbatori Craciun – Revelion si a faptului ca pe 3 ianuarie mi-am serbat si ziua de nastere, ocazie cu care multumesc din nou tuturor celor care mi-au urat „La Multi Ani,” si trebuie sa recunosc ca nu au fost putini.
Revenind la review nostru de astazi, Orange Hiro cunoscut si sub denumirea Alcatel Idol Mini sau Alcatel OT-6012, este un telefon disponibil (evident) prin Orange la un pret atractiv. Haideti sa vedem ce ne ofera acest telefon.
Aspect / Afisaj
Orange Hiro are un aspect frumos, ce ne aminteste mai mult de telefoanele feature dinaintea erei smartphoneului. Este un telefon subtire – 7.9 mm grosime, cantareste numai 96 de grame si are o carcasa din plastic compacta cu un finisaj interesant pe un albastru inchis si usor lucios. Partea frontala este neagra.
In partea de jos avem portul micro USB, un standard pe mai toate telefoanele din zilele noastre si pe unde incarcam bateria lui sau putem transfera fisiere, iar langa, avem microfonul pentru conversatiile telefonice. Pe partea laterala dreapta, cum privim la ecran, regasim sloturile pentru cartela SIM si cardul microSD. Sus avem butonul de Power si jackul de 3.5 mm, iar in partea stanga, cum privim la ecran, este amplasat butonul pentru volum +/-.
Afisajul de 4.3 inch in diagonala a telefonului Orange Hiro este surprinzator de bun, avand in vedere ca discutam despre un telefon ieftin. Cred ca nu mai e cazul sa subliniez ca, in general, telefoanele ieftine au acel model de ecran sticlos din care se reflecta orice, facand ca vizualizarea continutului sa fie usor deranjanta. In privinta telefonului Hiro nu e cazul. Ecranul are un strat protector oleofobic (impotriva grasimii), beneficiaza de o rezolutie de 480 x 854 pixeli si o densitate de 228 ppi. Culorile sunt calde, luminozitatea e buna, iar unghiul de vizibilitate este chiar bun, dupa cum se vede pe fotografia de mai jos.
Hardware
Ajungand la capitolul componente hardware, trebuie sa va spun ca telefonul beneficiaza de specificatii entry-level, cu toate acestea telefonul nu are lag, ceea ce e un lucru pozitiv la un model de buget. Hiro este echipat cu urmatoarea configuratie: un procesor Mediatek MT 6572 dual-core de 1.3 GHz, 512MB de RAM, un accelerator grafic (GPU) Mali-400 si 4GB memorie interna, din care aproximativ jumatate este ocupata de sistemul de operare, interfata grafica si aplicatiile gata preinstalate. Sa mai precizam ca exista si un model Hiro Dual SIM / Dual Standby, care vine cu 8GB memorie interna, dar care nu are un slot microSD pentru extinderea memoriei. Pe partea de conectivitate avem WiFi b/g/n, WiFi Direct, Bluetooth 4.0 si chiar si un radio FM. Despre camera foto vom vorbi ceva mai tarziu.
Bateria telefonului are o capacitate de 1700 mAh si reuseste sa ofere posesorului aproximativ o zi si ceva de utilizare in modul standard (utilizare normala).
Conversatiile telefonice sunt clare, atat cel apelat, cat si cel care apeleaza beneficiaza de o experienta buna din acest punct de vedere. Pe spate telefonul are un difuzor destul de galagios, care, atunci cand e dat la volum maxim se aude putin distorsionat, asta datorita vibratiilor carcasei din plastic.
Testele de benchmark ne-au aratat urmatoarele rezultate: in aplicatia Quadrant am obtinut un scor de 3380 de puncte, in timp ce in aplicatia AnTuTu a reusit sa atinga scorul de 11517 de puncte.
Software
Smartphone-ul sub brand propriu de la Orange ruleaza sistemul de operare Android 4.2.2 si vine cu o interfata grafica, cum altfel, daca nu de culoare portocalie. Interfata are doar un singur ecran, ceea ce nu e prea convenabil, iar sertarul de aplicatii este prost organizat, pentru ca daca ai multe aplicatii instalate, trebuie sa faci foarte mult scroll sau sa te pui sa scri numele aplicatiei si sa dai Search (cautare) ca sa o gasesti, spre deosebire de Launcher-urile pe care le cunoastem si le utilizam mai des: cel standard Android, Nova Launcher, Apex Launcher, ADW, Go Launcher, etc, care iti ofera un alt mod, mai simplu dupa parerea mea, de a gasi aplicatia dorita. In orice caz, daca nu va place Launcherul standard de la Orange puteti oricand sa instalati unul din cele mai sus mentionate.
Pe langa aplicatiile standard de la Google, care vin cu sistemul de operare Android, Orange Romania a mai adaugat cateva aplicatii proprii, cum ar fi: Orange Cloud, Orange TV, Deezer, Contul meu Orange, Orange Travel, Orange Film, aplicatia de Gesturi cu care puteti seta scurtaturi care sa iti porneasca direct o anumita aplicatie, spre exemplu poti porni camera foto daca scri litera C pe ecranul principal sau orice alta litera sau desen (forma), pe care vrei sa il atribui acestei comenzi. Ar mai fi aplicatiile Fotbal Info si un File Manager, plus 3 jocuri – Panic Flight, Little Big City si Littlest Pet Shop. Am testat jocuri ca Dark Avenger sau Dungeon Hunter pe Orange Hiro si s-au miscat destul de bine, nu am mai incercat sa testam Asphalt 8 sau Real Racing 3, datorita spatiului limitat, dar cred ca Asphalt 8 ar putea rula decent pe acest telefon.
Camera foto
Surprinzator de buna este camera foto de 5 megapixeli, cu LED Flash si autofocus. Camera fotografiaza la o rezolutie de 2592 х 1944 pixeli (vezi galerie foto jos), are focus tactil, functie de detectare a fetei, panorama si inregistreaza video in format HD (720p@30fps), dupa cum se poate vedea din clipul video inregistrat.
Concluzie
Orange Hiro este cu siguranta o alegere potrivita pentru cei care vor un telefon ieftin care sa nu aibe lag, sa poata fotografia/filma decent (Facebook) si sa nu ocupe prea mult spatiu in buzunar, fiind subtire si foarte usor. In plus, beneficiati de o serie de servicii de la Orange la achizitionarea lui pe abonament. Telefonul costa 0 lei la un abonamnet pe 2 ani de zile si 125 de euro, daca este cumparat la liber, un pret rezonabil pentru ceea ce ofera Orange Hiro. In cazul in care nu aveti un buget mai mare, acest telefon este o alegere buna.
are cineva idee de unde poti face rost de aplicatia aceea „gesturi” ? pt a o pune pe alt telefon
da isi merita banutii,eu al folosesc deja de vreo trei luni si sant multumit.
am reusit chiar sa ai fac si un root si am dezinstalat toate acele aplicatii care vin preinstalate de catre operatorul orange. puncteaza foarte bine telefonul aproape la toate capitolele mai putin la memoria ram care cred ca ar fi putut fi macar de 800 daca nu chiar 1gb.dar chiar si asa ma declar multumit pt banii pe care I-am dat,mult prea multumit as putea spune.