StiriTechTelecom

Planul Comisiei Europene: sa reduca tarifele de roaming in UE, cu pana la 90% din 2014

Comisarul european sef pe probleme de tehnologie digitala, doamana Neelie Kroes, a pregatit un plan care sa reduca toate tarifele de roaming (voce, date) in Uniunea Europeana cu pana la 90% din vara lui 2014 si pana in 2022.

Unul din scopurile principale ale acestui plan, defapt unul din punctele cheie ale planului intocmit de comisarul Kroes, ar trebui sa afecteze pretul pe care operatorii de telecom il platesc competitiei pentru a avea acces la retelele lor. Recent, Orange si Vodafone Romania, au incheiat un astfel de parteneriat, care le permite ambilor operatori, sa utilizeze reteaua celuilalt in zonele in care acestia nu au acoperire GSM, in special 4G LTE.

Acest plan este structurat pe mai multe nivele si are ca scop eficientizarea competitivitati pe continent, crearea de noi locuri de munca si in acelasi timp ar fi ‘o mana intinsa’ tuturor celor 28 de tari membre ale uniunii, in efortul de a prinde din urma Statele Unite si Asia pe segmentul mobil si al retelelor de broadband.

Practic, comisarul european isi doreste o piata telecom unificata in interiorul uniunii (aceleasi tarife in toate cele 28 de tari).

Intr-un proiect prezentat de Kroes acum cateva luni, aceasta cerea ca tarifele de voce in roaming sa ajunga la pretul de 3 centi / minut, incepand cu iulie 2014 si pana in iunie 2022, o noua reducere cu pana la 70% fata de pretul stabilit luna trecuta. Aceasta ar mai fi dorit sa scada si pretul la traficul de date la 1.5 centi / megabyte, de la 15 centi / megabyte, cat este in prezent.

Proiectul in cauza va fi dezbatut in parlamentul european pe data de 10 septembrie. Daca el va fi aprobat de parlament, cat si de cele 28 de tari membre, ramane sa aflam la mijlocul lunii viitoare. Oricare ar fi rezultatul final al votului, un lucru e cert, tarifele de roaming (voce si date) vor continua sa scada in uniunea europeana.

sursa Reuters

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button

Adblock Detected

Dacă îți place site-ul nostru te rugăm să-l adaugi în Whitelist-ul AdBlock. Mulțumim!