SecuritateSmartphonesSOFTWAREStiri

Problema actualizarilor de software continua si in 2017, dar Google are solutii!

Stiati ca, in momentul de fata sunt peste 1.4 miliarde de telefoane cu Android in aceasta piata, din care aproape jumatate nu au primit in 2016 actualizari de software care privesc partea de securitate a acestor smartphone-uri. Aici, ne referim la gauri de securitate / vulnerabilitati ale sistemului de operare care pot produce pagube posesorilor lor. Nu mai vorbim de actualizarea sistemului de operare mobil la cea mai noua versiune, ceva ce majoritatea producatorilor de astfel de gadgeturi esueaza lamentabil sa le ofere clientilor lor. Si asta se intampla acum cand smartphone-ul este din ce in ce mai des utilizat ca „portofel” pentru efectuarea platilor pe Internet, reprezentand astfel un mare risc de securitate, atat din punct de vedere financiar, cat si din punct de vedere al sigurantei datelor cu caracter personal introduse de utilizatori in aceste smartphone-uri.

Apple, cu ale sale telefoane iPhone si Google cu modelele Nexus / Pixel, sunt cam singurii care reusesc sa isi tina utilizatorii la zi din punct de vedere software. Insa Google a fost mai mereu criticat (si este in continuare), deoarece inca nu a gasit solutia prin care si posesorii de terminale Samsung, HTC, LG, Sony, Huawei s.a.m.d sa se bucure de update-uri de soft in timp util, atat pe partea de securitate, cat si pe partea versiunii sistemului de operare. Desigur, ca vina nu e strict a producatorilor, in aceasta ecuatie pot fi inclusi si operatorii telecom.

Google cauta solutii in 2017 impreuna cu producatorii si operatorii telecom si spune ca a reusit sa reduca timpul de distribuire a patch-urilor de securitate / vulnerabilitate de la 6-9 sapatamani la doar cateva zile, in SUA. Adrian Ludwig, seful Android pe probleme de securitate a sistemului, a declarat ca, la finalul lui 2016 78% din smartphone-urile din America ar fi primit astfel de patch-uri de securitate. Din pacate, la nivel global foarte multe astfel de terminale raman in continuare nesecurizate si asta in conditiile in care oamenii cheltuie intre 100 si pot ajung si pana la 1.000 de Euro dati pe asemenea gadgeturi a caror software ramane neactualizat perioade foarte lungi de timp, unele modele raman cu softul initial cu care ele au fost vandute.

Compania Google premiaza in fiecare an experti in securitate cu sume care ajung pana la 1 milion de dolari doar pentru a testa si descoperi vulnerabilitati in sistemul lor de operare, insa ramane problema distribuiri patch-urilor de securitate pe care marele gigant de cautare pe internet spera sa o rezolve anul acesta cu sprijinul producatorilor si a operatorilor telecom.

In Romania, aceasta problema nu are un impact atat de mare, deoarece foarte putini romani efectueaza platii online cu ajutorul smartphone-ului, majoritatea preferand sa comande si sa plateasca cash atunci cand produsele ajung la usa casei.

Problema actualizarilor de software

5 Comments

  1. mereu sint probleme cu actualizarile dra apple sint singurii care ne tin la curent cu actualizarile lor

  2. un lucru destul de enervant este atunci cand ramai cu versiunea de android in urma si vrei sa instalezi o aplicatie noua care nu este compatibila cu versiunea veche de android…

  3. Aceasta poveste se repeta in fiecare an de ceva timp. Nici operatorii telecom in special nu prea par interesati de aceasta problema

  4. Anul trecut au fost probleme la YaHoo, acum la Google,mAnne oare unde or mai fi? Problemele de securitate au fost destul de gravechi ținând cont la cate sunt”descoperite”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button

Adblock Detected

Dacă îți place site-ul nostru te rugăm să-l adaugi în Whitelist-ul AdBlock. Mulțumim!