StiriTech

Romania se pregateste intr-un final sa intre in era 4G LTE

Intr-un final guvernul sa decis sa dea o mana de ajutor dezvoltarii retelelor 4G LTE pe teritoriul tarii noastre. Ieri printr-o ordonanta de urgenta guvernul a hotarat transferarea din gestiunea MApN în cea a Autorităţii de Re­glementare în Comunicaţii (ANCOM) a mai multor benzi de frecvenţă radio (830-862 MHz, 1.747,5-1.785 MHz, 1.842,5-1.880 MHz şi 2.500-2.690 MHz).

Printre aceste benzi se afla si banda de frecventa pe care se pot lansa servicii de comunicaţii mobile 4G. Costul eliberării acestor frecvenţe este estimat la aproximativ 234 mil. euro de catre cei de la Ziarul Financiar.

In aceasta vara va avea loc poate cea mai mare licitatie organizata vreodata de tara noastra pentru acordarea licentelor de utilizare pentru spectru radio eliberat de MApN, de la care statul roman se aşteaptă să obţi­nă venituri de cel putin 700 milioane de euro, adica un profit de aproape 500 de milioane, bani ce ar intra apoi in bugetul statului (sau nu).

Stim ca, compania Cosmote este in discutii de ceva vreme cu chinezii de la ZTE pentru instalarea unei astfel de retele 4G. Si mai nou vedem ca RDS & RCS ataca piata de telefonie mobila, ceea ce nu e un lucru rau, deoarece se va crea o concurenta si astfel tarfie decente pentru clienti, speram noi.

In curand vom putea beneficia de servicii pe abonament sau prepay wireless (ceva in genul SUA). E un lucru bun, macar daca dam banii pe un telefon gen GALAXY Nexus sau HTC One X cu suport 4G LTE, sa putem beneficia si de o viteza de minim 14Mbps – 21Mbps pe internet, nu?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button

Adblock Detected

Dacă îți place site-ul nostru te rugăm să-l adaugi în Whitelist-ul AdBlock. Mulțumim!