Galaxy Note 3 este in momentul de fata, cel mai bun dispozitiv mobil, pe care producatorul sud coreean il poate oferii clientilor sai, deoarece reprezinta un mix intre Galaxy Note II si varful de gama Galaxy S4, la care s-au adaugat foarte multe functii si caracteristici noi. Dar, mai multe detalii despre toate acestea, in minutele urmatoare din reviewul nostru amanuntit.
- Despachetare Samsung Galaxy Note 3 GT-N9005 (Video)
Aspect / Afisaj
Galaxy Note 3 aduce cu el un plus de stil, clasa, daca vreti, multumita design-ului elegant oferit de marginile din plastic, care imita perfect aluminiul, dar si de noua textura a capacului de pe spate, care, chiar daca arata si poate crea impresia ca e piele sau piele ecologica la prima vedere / atingere, nu e altceva, decat plastic (polycarbonat). Totusi, capacul are o textura frumoasa cu acele „cusuturi” pe margine, lasand impresia unui dispozitiv (accesoriu fashion) dedicat celor care aleg sa se imbrace elegant (business), si mai putin, celor care prefera tinuta sport.
Cu toate ca Galaxy Note 3 este usor mai mare, in comparatie cu Galaxy Note 2, noul model este mai usor cu 15 grame, cantareste 168g si e mai subtire cu 1.1mm, doar 8.3mm fata de 9.4mm cat masoara modelul de anul trecut. In partea de jos dam peste slotul unde se afla S Pen-ul, langa care descoperim o mufa „ciudata”, USB 3.0, introdusa de Samsung pentru ca viteza de incarcare a bateriei si transferul datelor (fisierelor) sa fie mai mare. Nu va faceti probleme, puteti incarca phabletul si cu o mufa microUSB 2.0 standard, daca pierdeti cablul. Apoi, langa acest conector USB 3.0, se afla singurul difuzor care reda un sunet puternic, din pacate nu se poate compara cu HTC Boomsound (ne asteptam macar la doua difuzoare stereo, avand in vedere ca vorbim despre cel mai puternic produs din gama Galaxy). Pe partea laterala dreapta avem butonul de Power On / Off, iar in partea stanga avem butoanele de volum. Sus, deasupra, se afla jackul audio de 3.5 mm, microfonul de fundal pentru anularea zgomotului in coversatiile telefonice si portul infrarosu.
Ecranul lui Galaxy Note 3 este fara dubii unul din cele mai bune de pe piata, in plus, este protejat de un strat de sticla Gorilla Glass 3. Cu un ecran Super AMOLED imens de 5.7″ Full HD si o densitate a pixelilor de 386 ppi, afisajul phabletului e o incantare pentru ochiul celui care il priveste.
Hardware
Samsung a incropit in Galaxy Note 3 tot ce a fost mai bun pe piata in materie de hardware vara aceasta, phabletul beneficiind de un procesor quad-core de 2.3GHz de la Qualcomm, Snapdragon 800 (in cazul modelului testat de noi – Galaxy Note 3 N9005, cu amabilitatea magazinului evoMAG), dar aveti posibilitatea de a alege modelul Galaxy Note 3 N9000 cu procesor Exynos 5 Octa 5420. GNote 3 beneficiaza de 3GB de RAM (unul din putinele telefoane cu 3GB RAM), un accelerator grafic Adreno 330 GPU, 16/32/64 GB spatiu de stocare intern (32GB in cazul modelului testat de noi), memorie ce poate fi extinsa cu ajutorul unui card microSD cu pana la 64GB. In plus, este dotat cu conectivitate Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, dual-band, DLNA, Wi-Fi Direct, Bluetooth 4.0 si 4G LTE categoria 4, ceea ce inseamna ca avem posibilitatea de a descarca la viteze de pana la 150Mbps si incarca la viteze de pana la 50Mbps, bineinteles, daca reteaua ne permite (la noi, nu prea). Sub capacul din plastic cu textura care imita pielea, de pe spate, gasim ascunse bateria ce poate fi inlocuita si sloturile SIM si micro SD.
Testele de benchmark nu stiu cat de concludente pot fi, avand in vedere ca Samsung impreuna cu alti producatori au fost acuzati recent de „trucarea” acestor teste. Pare usor inimaginabil, sa incerci sa pacalesti aplicatiile de benchmark atunci cand dispozitivul produs are incluse in lista de specificatii numai componente de top.
Software
Aici, sunt foarte multe de spus, pentru ca Galaxy Note 3 vine preinstalat cu o multime de aplicatii si functii software, dar o sa incerc sa fiu cat mai scurt ca sa nu va plictisesc, plus ca e bine sa descoperiti si singuri anumite lucruri la achizitionarea lui. Galaxy Note 3 ruleaza sistemul de operare Android 4.3 Jellybean si mai mult ca sigur va fi actualizat la Android 4.4 in viitorul apropiat. Fiind echipat cu o multime de senzori, Note 3 vine cu tot felul de functii bazate pe gesturi si nu numai: Air Gesture, Reading Mode, Air View, Hands Free mode, Smart Stay, Smart Pause, Smart Scroll sau Multi Window, ce pot fi accesate din bara de notificari (bara ce poate fi editata) sau din meniu, intrand la setari (Settings).
Galaxy Note 3 este supra saturat cu aplicatii, atat de la Samsung, cum ar fi: Samsung Apps, Samsung Hub, S Planner, S Note, Scrapbook, ChatON, Samsung Link, etc, toate optimizate pentru a putea fi utilizate impreuna cu accesoriul de tip stylus, denumit de Samsung, S Pen, dar si pachetul de aplicatii Google care include aplicatii ca: YouTube, Gmail, Maps, Play Store, etc. La cat de mare este oferta de aplicatii si functii, apreciem faptul ca Samsung a adaugat o functie de cautare (Search) pentru a le descoperi mai usor, deoarece, de multe ori te ratacesti efectiv prin meniurile terminalului, atat de multe optiuni avem.
S Pen
Pentru ca acest S Pen imbina scrisul pe hartie cu lumea digitala, am hotarat sa ii dedicam o intreaga sectiune in review-ul nostru. Noul model de stylus este ceva mai subtire si mai usor fata de versiunea anterioara, iar varful acestui model poate fi schimbat atunci cand el se toceste, Samsung punand la dispozitia utilizatorului 5 varfuri de rezerva si un cleste special, cu ajutorul caruia le putem scoate din pen, deoarece cu unghiile nu veti reusi. Mai jos aveti un tutorial video cum sa faceti acest lucru.
Galaxy Note 3 este dotat cu un meniu special creat pentru S Pen, denumit Air Command, care apare instantaneu pe ecran, atunci cand scoatem stylusul afara din slotul dedicat lui. Galaxy Note 3 beneficiaza de o functie denumita S Pen Keeper, care, daca o activam, ne anunta printr-o notificare audio-vizuala, cand uitam S Pen-ul pe undeva si plecam fara el (vezi foto mai jos cu notificarea ce apare pe ecran).
Puteti afla mai multe detalii despre functiile ascunse ale phabletului din clipurile de mai jos, precum si indicatiile de utilizare ale meniului Air Command.
Camera foto
Este aproape similara cu cea de pe Galaxy S4, avand in plus posibilitatea de a filma la rezolutie 4K – 2160p la 30 de FPS sau 1080p la 60 FPS. Fotografiile sunt realizate la o rezolutie maxima de 4128 x 3096, camera beneficiind de autofocus si un LED Flash. Mici probleme de autofocus atunci cand ne apropiem prea tare de obiectele filmate, dar in rest camera se descurca foarte bine fara sa mai necesite setari manuale din partea utilizatorului. Luminozitatea fotografiilor in conditii de luminozitate redusa este peste ceea ce ofera iPhone 5S.
Mai jos aveti cateva exemple de fotografii facute ziua la pranz si seara pe apus, si un videoclip la rezolutie maxima.
Bateria
Bateria de 3200 mAh este suficienta pentru a te lasa sa utilizezi phablet-ul pe perioada unei zile intregi, la o utilizare normala, chiar ramanand cu ceva energie si pentru a doua zi, daca nu exagerezi prea tare. In plus, bateria poate fi schimbata, deci, puteti achizitiona o baterie de rezerva, in cazul in care sunteti un power user sau in cazul in care bateria se deterioreaza / defecteaza.
Concluzie
Pretul acestui model este intradevar foarte piperat, mai ales daca tinem cont ca este in mare parte construit din plastic, insa, componentele hardware de top, performanta lui in aplicatii si jocuri, dar si multitudinea de functii oferite de acest dispozitiv, toate sunt mult peste ceea ce primeati de la un iPhone 5S, de exemplu.
Plusuri:
- – Toata partea hardware
- – Camera foto cu inregistrare video 4K
- – Baterie exceptionala
- – Transfer de date si incarcare baterie rapida (port USB 3.0)
- – Ecran Full HD superb
- – Multe functii noi pentru S Pen
Minusuri:
- – Carcasa realizata din material plastic (imitatie textura piele)
- – Pretul mare recomandat de Samsung
- – Un singur difuzor amplasat prost
Cei care isi permit un astfel de buget, vor fi mai mult decat satisfacuti cu alegerea facuta, deoarece nu veti avea timp sa va plictisiti de el. Credeti-ma, sunt atat de multe functii si aplicatii, incat sunt singur ca mi-au scapat cateva.