SmartphonesStiriTech

Scade calitatea audio pe telefoane fara mufa pentru jack-ul audio 3.5mm?

20181117 171708

O intrebare pertinenta pe care foarte multi utilizatori de smartphone si-o pun acum ca majoritatea producatorilor au scos aceasta optiune de pe noile lor modele:

Scade calitatea audio pe telefoane fara mufa pentru jack-ul audio 3.5mm?

Raspunsul la aceasta intrebare ar putea fi unul simplu cu ‘Da’ sau ‘Nu’, insa, noi, in articolul de astazi vrem sa clarifica anumite aspecte legat de aceste interfete audio. Asadar, raspunsul va fi unul ceva mai elaborat, pentru a putea intelege exact care sunt variabilele si ce implica ca sa beneficiem de calitate audio pe telefon.

Si-o sa incepem cu USB:

  • USB (Universal Serial Bus) este o interfata digitala, iar ceea ce „trece” prin aceasta interfata sunt o multitudine de 1 si 0 (cod binar) reprezentati de diferite nivele de voltaj discret. USB ofera conexiune rapida, bidirectionala, ieftina si usor de utilizat
  • 3.5mm (casti/difuzor/microfon) este o interfata analogica

Minusculul adaptor pe care producatorii il includ mai nou ca accesoriu standard in cutia in care sunt livrate modelele actuale de smartphone, fara mufa analogica pentru jack-ul audio de 3.5mm, sunt dispretuite de toata lumea insa acestea nu prea au cum sa creasca (decat intr-o anumita conditie) sau sa scada calitatea audio in casti.

De ce?

20181117 171620

Ei bine, acest adaptor actioneaza ca un fel de ‘placa de sunet’ (conversteste semnalul digital intr-unul analogic pentru castile cu fir), la fel ca si pe un computer de generatie mai recenta. In functie de calitatea componentelor electronice incluse in aceste adaptoare, calitatea audio poate fi mai buna sau mai proasta. Dar asta nu e tot!!! Calitatea audio mai este conditionata si de alte lucruri.

La fel de important e ca DAC-ul din telefoanele noastre mobile sa fie de un anumit standard, altfel calitatea sunetului scade drastic indiferent ce fel de componente are acel adaptor integrate in el. Si, cum mai toate telefoanele ieftine mobile nu au un DAC adecvat (doar unele telefoane premium), indiferent ca dispunem de un model cu sau fara mufa pentru jack-ul audio, calitatea e diminuata de la bun inceput.

De asemenea, sunetul inregistrat in format digital (mp3 de exemplu), se face prin sampling. Mai concret, pierdem din start din calitatea audio la transformarea sunetului analogic emis de instrumentele muzicale (chitara, tobe, etc), astfel ca daca ne dorim o calitate si o experienta audio superioara, e necesar ca intregul nostru sistem audio sa fie analogic: incepand de la studioul unde este inregistrat sunetul si pana la aparatul / gadgetul de pe care ascultam.

2 Comments

  1. Este absurd de deranjant, iar dacă l-am pierdut, riscam o investiție de vreo 100 de lei, dacă vrem unul original, preferabil de la creatorul telefonului. Situația este destul de enervantă. Am vazut ca in 12 luni, lista telefoanelor livrate fără mufă de căști a crescut semnificativ. 😬

  2. Eu sunt de parere ca mai bine lăsau mufa de casti pentru multe telefoane…și eu zic ca e o mare tâmpenie acest adaptor care conectează căștile la telefon
    Mai bine lăsau cum era inainte,ca așa cum este acum avem mai multa bătaie de cap

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button

Adblock Detected

Dacă îți place site-ul nostru te rugăm să-l adaugi în Whitelist-ul AdBlock. Mulțumim!