AndroidAPLICATIISecuritateStiri

Studiu Bitdefender: 13% din aplicatiile Android colecteaza date cu caracter personal

Catalin-Cosoi-bitdefender

Un studiu derulat recent de Bitdefender ne aduce la cunostiinta faptul ca un procent de 13% din cele mai populare jocuri si aplicatii din magazinul Google Play, colecteaza date cu caracter personal despre utilizator. Acestea cu usurinta pot transmite numarul de telefon al unui utilizator prin intermediu reclamelor agresive, trimitandu-l catre terti.

Chiar daca reclamele ar trebui sa fie inofensive, ele pot fi folosite in scopul colectarii de date personale, devenind o sursa de profit dupa ce sunt vandute unor companii de publicitate.

Chief Security Researcher la Bitdefender, domnul Catalin Cosoi, declara: „Reclamele agresive reprezintă cea mai recentă metodă de colectare a datelor personale în scopul realizării unor profiluri complete de utilizatori. Acestea sunt cu atât mai valoroase cu cât conțin mai multe informații despre o anumită persoană. În Google Play sunt mai mult de 500.000 de aplicații. V-ați întrebat câte dintre ele vă respectă dreptul la intimitate?’’

Speed Parking 3D in topul celor mai descarcate aplicatii gratuite din Romania, ocupa locul 35 in Google Play si are peste 4 milioane de useri activi. Aceasta aplicatie printre numeroasele informatii solicitate, se afla si numarul de telefon si ID-ul (denumirea) gadget-ului utilizat.

Este o strategie de marketing utilizata tot mai des si afecteaza clientii prin SMS-uri promotionale. Evident numerele nu sunt dezvaluite de clienti cu buna stiinta, ele fiind expuse de anumite jocuri sau programe ce colecteaza datele utilizatorilor fara un acord explicit din partea lor.

Pintre alte aplicatii care se afla in topul descarcarilor din Romania, care la randul lor inregisteraza date confidentiale se numara si: Fingerprint Lock Scanner, Speedtest.net sau Rubik’s Cube 3D, ultimul accesand chiar si fotografiile din smartphone.

Chiar daca majoritatea furnizorilor de reclame mentioneaza in politica de confidentialitate faptul ca ar putea distribui unor terti datele personale colectate, aceste informatii nu sunt la-ndemana utilizatorilor sau sunt greu accesibile in momentul instalarii aplicatiilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button

Adblock Detected

Dacă îți place site-ul nostru te rugăm să-l adaugi în Whitelist-ul AdBlock. Mulțumim!